default-image

53 θάνατοι στην άσφαλτο με αύξηση στους ανήλικους νεκρούς

Κρήτη
53 θάνατοι στην άσφαλτο με αύξηση στους ανήλικους νεκρούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τραγωδία με το δίχρονο αγγελούδι που άφησε την τελευταία του πνοή σε δρόμο της Κρήτης φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τη θλιβερή λίστα με τα δεκάδες θύματα στο βωμό της ασφάλτους.

53 οι νεκροί μέχρι στιγμής από τις αρχές του 2016 , τρεις λιγότεροι σε σχέση με πέρυσι ακριβώς το ίδιο διάστημα.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΘΑ ΠΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΣΤΗ ΧΑΡΟΚΑΜΕΝΗ ΜΑΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΚΗΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΗΣ

Ωστόσο ανησυχία και συνάμα προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί θάνατοι τεσσάρων ανηλίκων ηλικίας δηλαδή σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ απο 0 έως 17 ετών .

Σύμφωνα με τον κ. Λιονάκη ,πρόεδρο του Συλλόγου πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων "ΕΣΥ ΠΡΩΤΑ", «Μπορεί οι νεκροί συνολικά να είναι λιγότεροι με πέρυσι που άγγιζαν το ίδιο χρονικό διάστημα τους 56 ωστόσο ο αριθμός των ανήλικων θυμάτων είναι αρκετά μεγάλος εάν σκεφτεί οποιοσδήποτε ότι τέσσερις νεκρούς έως και 17 ετών είχαμε στην Κρήτη σε διάστημα πενταετίας από το 2000 έως το 2015.>>

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία πρόκειται για δύο  ανήλικους νεκρούς στο Ρέθυμνο , έναν στο Ηράκλειο και έναν στο Λασίθι ενώ από τη μακάβρια αυτή λίστα απουσιάζουν τα Χανιά.

Ποιος δεν θυμάται την οικογενειακή τραγωδία στο Λασίθι με το τετράχρονο παιδί που έπαιζε μπάλα στην αυλή συγγενικού του προσώπου, βγήκε να την πιάσει στο δρόμο και τραυματίστηκε θανάσιμα καθώς παρασύρθηκε από διερχόμενο αγροτικό αυτοκίνητο.

Ενώ οι μνήμες είναι ακόμη νωπές με το παιδάκι που διέσχιζε τον δρόμο του ΠΑΓΝΗ  με τον παππού του,  παρασύρθηκε όμως  και εκείνο από διερχόμενη μοτοσυκλέτα και τελικά είχε τραγική κατάληξη υποκύπτοντας στα βαρύτατα τραύματα του.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο τραγική κατάληξη είχε η βόλτα και για νεαρό παιδί στην πόλη του Ρεθύμνου. Ο νεαρός αθλητής έχασε τον έλεγχο της μηχανής που οδηγούσε σε προσπάθεια να αποφύγει μία πεζή τουρίστρια Πολωνικής υπηκοότητας που διέσχιζε το δρόμο στο Ρέθυμνο, βρίσκοντας τραγικό θάνατο .

"Η ηλικία μέχρι τα 15 έτη είναι η ηλικία κατά την οποία είναι απροστάτευτοι οι άνθρωποι όσον αφορά  το κυκλοφοριακό γίγνεσθαι,"αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λιονάκης και μάλιστα σε ανάρτηση του στο  Facebook, προσθέτει αναφερόμενος αρχικά στον τραγικό χαμό του δίχρονου κοριτσιου στα Ζωνιανά το πρωί της Τρίτης:

Ναι είναι τραγωδία !!Θερμα συλλυπητήρια στην οικογένειά του !Δεν γνωρίζω τις ακριβείς συνθήκες όμως θάθελα να πω δυο λόγια πάνω σε αυτά που αναφέρει το ρεπορτάζ .

1.Τα παιδιά μέχρι 4 ετών μεταφέρονται δεμένα στο παιδικό κάθισμα με πορεία ανάποδη αυτής του αυτοκινήτου!

2.Το βάρος της κεφαλής του βρέφους είναι πολλαπλάσιο του βάρους του σώματός του σε σχέση με τον ενήλικα!

3.Το 78%των παιδικών τροχαίων τραυματισμών αφορά χτυπήματα του αυχένα!

4.Ο αερόσακος φουσκώνει σε 40 χιλιοστά του δευτερολέπτου !!

5.Η ταχύτητα του ανοίγματος του είναι 280-350 χλμ/ώρα !!

6.Ο συνολικός χρόνος πρόσκρουσης ,ανοίγματος αερόσακου ,τραυματισμού ή σωτηρίας, δεν ξεπερνούν το 1 δέκατο του δευτερολέπτου !

7.Ο αερόσακος ανοίγει με σταθερή πρόσκρουση με ταχύτητα άνω των 19-25 χλμ περίπου !

8.Ο χρόνος της επαφής μας με τον αερόσακο ,όταν φοράμε ζώνη,γίνεται στη αρχή του ξεφουσκώματός του,αλλιώς θά είχαμε πρόσκρουση σε "βράχο ", με ότι αυτό σημαίνει !

Φοράμαι ζώνη,και μέχρι τα 4 τους ,τα παιδιά μας στο μπροστινό κάθισμα με ανάποδη φορά στην πορεία του αυτοκινήτου μας,στο ειδικό για την ηλικία τους καθισματάκι,και ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΜΕΝΟ τον αερόσακο!!!!

Μακάρι το παιδάκι νάναι το τελευταίο ΑΘΩΟ θύμα τροχαίου συμβάντος. "

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News