Ειδήσεις

56 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη (video)

Σαν σήμερα, 26 Οκτωβρίου 1957, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο σπουδαίος Κρητικός συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης.

Σαν σήμερα, 26 Οκτωβρίου 1957, φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο σπουδαίος Κρητικός συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης.

Η σύζυγος του, Ελένη Καζαντζάκη, ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος να τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα, αλλά ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Θεόκλητος αρνείται, κατηγορώντας τον Καζαντζάκη ως ιερόσυλο, με βάση αποσπάσματα από τον Kαπετάν Mιχάλη και το σύνολο του περιεχομένου του Τελευταίου Πειρασμού.

Αποτέλεσμα ήταν η σορός του Καζαντζάκη να παραμείνει στο νεκρικό θάλαμο του Α΄ νεκροταφείου Αθηνών. Άκαρπες απέβησαν οι προσπάθειες που κατέβαλαν ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο κυβερνητικός επίτροπος Θ. Σπεράντζας, φίλοι και οι δυο του Καζαντζάκη, να μείνει η σορός του σε ναό της Αθήνας μέχρι την αναχώρησή της για την Κρήτη.

Δυστυχώς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Θεόκλητος δεν τόλμησε το αυτονόητο, φοβούμενος ίσως όχι αδίκως, και τις αντιδράσεις κάποιων ακραίων χριστιανικών ομάδων.

Έτσι, η σορός του συγγραφέα μεταφέρθηκε στο Ηράκλειο. Στις 5 Νοεμβρίου έπειτα από μεγάλη λειτουργία στον Ναό του Αγίου Μηνά, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Κρήτης  Ευγενίου και 17 ακόμη ιερέων, έγινε η κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη. Πλήθος Κρητικών βρέθηκαν στον Άγιο Μηνά για να αποχαιρετίσουν τον συγγραφέα που έδωσε στο νησί μας παγκόσμια φήμη και αναγνώριση. Η ταφή έγινε στο λόφο Μαρτινέγκο, πάνω στα ενετικά τείχη.

Αντίθετα με τη φημολογία που επικρατεί και διαδίδεται, ο Νίκος Καζαντζάκης ουδέποτε αφορίστηκε. Αυτό πιστοποιείται από ειδικό έγγραφο με τη σφραγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την υπογραφή του Πατριάρχη που φυλάσσεται στο «Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης» στη Μυρτιά Ηρακλείου.

Σχόλια