Ειδήσεις

Ο Χαρούλης τραγουδάει Κωστή Παλαμά (videos)

Το γνωστό έργο «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου» του Κωστή Παλαμά ερμηνεύει ο αγαπημένος Κρητικός τραγουδοποιός, Γιάννης Χαρούλης, ο οποίος μαζί με τον Λουκά Θάνο αποφάσισαν να μετατρέψουν τα δώδεκα αποσπάσματα του ποιήματος σε δώδεκα ολοκαίνουρια τραγούδια.

Οι δυο καλλιτέχνες ενώθηκαν με αφορμή την αγάπη και το σεβασμό τους για τον σπουδαίο αυτό ποιητή και το έργο του και προσπάθησαν να αποδώσουν με έναν δικό τους διαφορετικό τρόπο το ποίημα.

Τα τραγούδια περιλαμβάνονται στη νέα δισκογραφική έκδοση, με τίτλο «Ω Νυχτέρια, Ω Πανηγύρια», που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες από την MINOS EMI και φέρει τον τίτλο του έργου.

Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου είναι ένα μνημειώδες, λυρικό έργο, αποτέλεσμα της ανησυχίας του για τις εξελίξεις στην πατρίδα του, τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, εθνικές και πολιτιστικές της εκφάνσεις, στην πιο κρίσιμη περίοδο της πρόσφατης νεότερης ιστορίας. Ο Παλαμάς θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές και συντέλεσε στην ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης.

Το ποίημα περιγράφει την πνευματική διαδρομή του «Γύφτου», συμβόλου της ελεύθερης ψυχής που δεν σταματά και δεν υποτάσσεται, κατά την οποία γκρεμίζει το σύμπαν και το ξαναστεριώνει. Απαρνιέται τα πάντα και τα δέχεται ξανά μέσα από την τέχνη.

Αιρετικός και συμπονετικός, ένα ήρωας Νιτσεϊκών διαστάσεων και προδιαγραφών, ο Γύφτος μέσα από τους δώδεκα λόγους του αποτελεί την ύψιστη έκφραση της αδούλωτης σκέψης, της δημιουργικότητας και των νέων ξεκινημάτων. Παρά την έντονη εικόνα ξεπεσμού και παραίτησης, το μήνυμα του ποιητή και το όραμα του «Γύφτου» είναι αισιόδοξο και διαχρονικό.

Πηγή: Athensvoice.gr

Σχόλια