Ειδήσεις

Τι ακριβώς θα συμβεί φέτος στον εορτασμό του "ΌΧΙ";

Οι προετοιμασίες για τη μεγάλη γιορτή και την παρέλαση ξεκίνησαν, με τις εκδηλώσεις να κορυφώνονται ανήμερα της εθνικής επετείου,στις 28/10

Την ημέρα που γράφτηκε στην Ιστορία το ηρωικό «Όχι» της Ελλάδας στον Μουσολίνι θα τιμήσει και πάλι φέτος ο ελληνικός λαός, με αφορμή τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Στο Ηράκλειο, οι προετοιμασίες για τη μεγάλη γιορτή και την παρέλαση ξεκίνησαν, με την Περιφέρεια να ανακοινώνει και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα ξεκινήσουν από σήμερα Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, στις 8 το πρωί, και θα διαρκέσουν μέχρι μεθαύριο Παρασκευή 28η Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Περιφέρειας θα πραγματοποιηθούν γενικός σημαιοστολισμός της πόλης και των πλοίων που ναυλοχούν στο λιμάνι του Ηρακλείου, καθώς και φωταγώγηση των δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και της 28ης Οκτωβρίου.

Ειδικότερα αύριο Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, παραμονή της εθνικής επετείου, θα πραγματοποιηθούν ομιλίες σε δημόσιες υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΤΕΙ, λύκεια, γυμνάσια, δημοτικά σχολεία, Τεχνικές Σχολές, ορφανοτροφεία, οργανισμούς, Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ηρακλείου κ.λπ.

 Εν συνεχεία, στις 12 το μεσημέρι θα γίνει προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα Δασκαλογιάννη, από τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου, τον αντιδήμαρχο Παιδείας και Νέας Γενιάς Ηρακλείου, τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, τους διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, σπουδαστές του ΤΕΙ Κρήτης, μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους Προσκόπους και τους Οδηγούς.

Οι εκδηλώσεις την ημέρα της επετείου

Ανήμερα της εθνικής εορτής, δηλαδή μεθαύριο Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, στις 7:30 το πρωί, οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων θα σημάνουν χαρμόσυνα και η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου θα παιανίσει το Εωθινό. Στη συνέχεια, στις 8 το πρωί θα ακολουθήσει η επίσημη έπαρση της σημαίας στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στις 10:45 π.μ. θα γίνει επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο φιλόλογος του Γενικού Λυκείου Μαλίων κ. Αντώνης Γιακουμάκης.

Στις 11:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί τελετή στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από εκπρόσωπο της κυβέρνησης, βουλευτές, ευρωβουλευτές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, από τον περιφερειάρχη Κρήτης, το δήμαρχο Ηρακλείου, τον ανώτερο διοικητή Φρουράς Ηρακλείου, τον αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου, το διοικητή της 7ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Κρήτης και το διοικητή Περιφερειακής Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, από πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης, τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ηρακλείου-Ν. Λασιθίου, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας, το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, το Σύλλογο Αποστράτων Λ.Σ. Κρήτης και Δωδεκανήσου, το Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, από αναπηρικές οργανώσεις, εφεδροπολεμικές οργανώσεις και αντιστασιακές οργανώσεις που εδρεύουν στο νομό Ηρακλείου.

Θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών και θα ακολουθήσει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια παρακαλεί όσους από τους παραπάνω επιθυμούν να καταθέσουν στεφάνι να ενημερώσουν την υπεύθυνη για την κατάθεση κ. Ευαγγελία Χαλκιαδάκη μέχρι αύριο Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, στο τηλέφωνο 2813/400.244.

Η μεγάλη παρέλαση

Αφετηρία από το μνημείο Μάχης Κρήτης

Η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής από τη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης. Θα συνεχίσει προς πλατεία Ελευθερίας - Αβέρωφ - πλατεία Κορνάρου - Κυρίλλου Λουκάρεως - Αγίου Μηνά και θα τελειώσει στο ύψος της πλατείας Αγίου Μηνά. Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν τα ακόλουθα τμήματα: της Φιλαρμονικής του Δήμου, των Αναπήρων Πολέμου-Παλαιών Πολεμιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, των Εθελοντών Σαμαρειτών, της Λέσχης Εφέδρων Ν. Ηρακλείου, του Παγκρήτιου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών, του Σωματείου Ποντίων Ηρακλείου "Εύξεινος Λέσχη", του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου, του Συλλόγου Ν. Αλικαρνασσού "Η Αρτεμισία", του Συλλόγου Μικρασιατών Κρήτης "Άγιος Πολύκαρπος", του Συλλόγου Σμυρναίων Ηρακλείου "Η Σμύρνη", του Συλλόγου Μακεδόνων Κρήτης, του Συλλόγου Θρακιωτών Κρήτης "Ορφέας", του Ομίλου Βρακοφόρων Νέας Γενιάς, του Λαογραφικού Συλλόγου "Χοροδρώμενα", του Ομίλου Παιδείας και Πολιτισμού "Ο Αετογιάννης", του Λυκείου Ελληνίδων Ηρακλείου, των δημοσίων και ιδιωτικών δημοτικών σχολείων, ΕΕΕΚ, των δημοσίων και ιδιωτικών γυμνασίων και λυκείων, του ΕΠΑ.Λ. Ηρακλείου, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και των στρατιωτικών τμημάτων κατά την καθιερωμένη τάξη.

Στις 5:30 το απόγευμα θα γίνει η επίσημη υποστολή της σημαίας στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Στις παραπάνω εκδηλώσεις καλούνται να παρευρεθούν ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι ευρωβουλευτές, οι βουλευτές της Π.Ε. Ηρακλείου, ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου, ο δήμαρχος Ηρακλείου, οι δήμαρχοι του νομού, ο ανώτερος διοικητής Φρουράς Ηρακλείου, ο αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, οι αντιδήμαρχοι, τα πολιτικά κόμματα, οι πρώην υπουργοί πολιτικών και υπηρεσιακών κυβερνήσεων κοινοβουλευτικών περιόδων, οι πρώην ευρωβουλευτές και βουλευτές, οι πρώην νομάρχες και δήμαρχοι Ηρακλείου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης, ο πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο διοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρωτοδίκες, πρωτοδίκες Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο γενικός διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, οι γενικοί διευθυντές της Περιφέρειας Κρήτης, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, προϊστάμενοι δημόσιων υπηρεσιών, προϊστάμενοι ΝΠΔΔ, οργανισμών, τραπεζών, αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος σε ενεργή υπηρεσία ή αποστρατεία με στολή κατά την ιεραρχική τάξη, ο περιφερειάρχης ΕΕΣ, εκπρόσωποι Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού, της Αεροπορίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Λιμενικού Σώματος, αναπηρικών και αντιστασιακών οργανώσεων, εφεδροπολεμικών οργανώσεων, πρόξενοι, περιφερειακοί έφοροι προσκόπων και Ελληνικού Οδηγισμού, πρόεδροι επιμελητηρίων, πρόεδροι επαγγελματικών οργανώσεων, πρόεδροι ομοσπονδιών και εργατικών οργανώσεων, πρόεδροι Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, πρόεδροι άλλων σωματείων και συλλόγων, τα ΜΜΕ και ο λαός της πόλης.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια