default-image

Σήμερα η κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τηλεοπτικές άδειες

Ελλάδα
Σήμερα η κρίσιμη διάσκεψη του ΣτΕ για τηλεοπτικές άδειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα βλέμματα και το ενδιαφέρον στρέφονται στη σημερινή διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αναμένεται να αποφανθεί για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και τη συνταγματικότητα ή μη του πολυσυζητημένου νόμου Παππά.

Δεδομένου πάντως του εκρηκτικού σκηνικού που καταγράφεται γύρω από την υπόθεση το τελευταίο διάστημα και της πολυπλοκότητάς της, κανείς δε βάζει το χέρι του στη φωτιά πως σήμερα θα έχουμε την ετυμηγορία των δικαστών και πως δε θα έχουμε και περαιτέρω συνέχεια της υπόθεσης-σίριαλ!

Με βάση πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, βασισμένες στο κλίμα που καταγράφηκε στο ΣτΕ στη διάσκεψη της Δευτέρας, μεταξύ των ανώτατων δικαστών καταγράφονται διαφορετικές τάσεις.

Οι περισσότεροι ήταν, καταρχήν, ενάντια στην εισήγηση του εισηγητή Γ. Παπαγεωργίου, εντοπίζοντας προβλήματα συνταγματικότητας στο νόμο Παππά. "Αγκάθι" στην τελική κρίση τους αποτελεί, όμως, η νομολογία ότι πρέπει να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο, αφού το 2010 ρητά αποφασίστηκε ότι η μη ρύθμισή του δε συνάδει με τις αρχές μιας ευνομούμενης Πολιτείας.

Αφήνοντας το σκληρό μπλοκ που τάσσεται κατά του νόμου Παππά ως αντισυνταγματικού, έντονος είναι ο προβληματισμός στους υπολοίπους πώς θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον, αφού ήδη έχουν αρχίσει και υπάρχουν έσοδα στα δημόσια ταμεία από τις προκαταβολές του διαγωνισμού, που έχει ήδη γίνει.

Ορισμένοι δικαστές με εισηγήσεις τους επέλεγαν ως σολομώντεια λύση να δοθούν κατευθύνσεις πώς μπορεί να θεραπευτεί η αντισυνταγματικότητα, κυρίως με απαραίτητη προϋπόθεση τη συγκρότηση του ΕΣΡ, όπως προβλέπει ο νόμος

Διεύρυνση των αδειών

«Περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα έσοδα για το κρατικό ταμείο, περισσότερη διαφάνεια»... Αυτό είναι το χαρακτηριστικό σύνθημα του Ποταμιού για το τηλεοπτικό γίγνεσθαι στη χώρα, όπως το σκιαγράφησε χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την παρουσίαση της πρότασης του κόμματός του αναφορικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

«Περισσότερα κανάλια, περισσότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία και περισσότερη διαφάνεια των οικονομικών των καναλιών. Αυτή είναι η πρόταση που κάναμε στον πρόεδρο της Βουλής και θα κάνουμε και σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Φοβάμαι ότι βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο και η λύση θα πρέπει να είναι πολιτική και όχι δικαστική. Θα πρέπει δηλαδή η κυβέρνηση να καταλάβει ότι έχει κάνει ένα λάθος, να σεβαστεί την ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση, για περισσότερο ελληνικό πρόγραμμα, και να ξανασυζητήσει με το Κοινοβούλιο μια νέα νομοθετική ρύθμιση. Ο κ. Βούτσης, βέβαια, υπερασπίστηκε τις ρυθμίσεις που έχει κάνει μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, από εκεί και πέρα όμως είναι ανοιχτός στο να συζητήσουμε τις επόμενες μέρες ανάλογα και τις αποφάσεις για τη σύνθεση του ΕΣΡ και πιθανές νέες αποφάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά σε σχετικές δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Οι 5 άξονες της πρότασης

Αναλυτικά η πρόταση, όπως παρουσιάστηκε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση από τον επικεφαλής του Ποταμιού, περιλαμβάνει τους εξής «5 άξονες:

1. Συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η θητεία του να είναι απολύτως ορισμένη χωρίς παρατάσεις.

2. Ανοιχτή διαδικασία αδειοδότησης έως 10 τηλεοπτικών σταθμών. Οι άδειες να έχουν δεκαετή ισχύ και να δίνονται μετά από διαγωνισμό που θα διενεργείται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, με όρους και προϋποθέσεις που θέτει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Οι αιτούντες άδεια θα πρέπει να πληρούν, εκτός από τις οικονομικές προϋποθέσεις, και συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η στελέχωση του σταθμού, ο αριθμός των εργαζομένων, οι άξονες του προγράμματός του και η παραγωγή - και το κόστος παραγωγής - ελληνικού προγράμματος είναι ανάμεσα στα κριτήρια που θα εξετάζει το ΕΣΡ.

3. Νομικά ή φυσικά πρόσωπα που συναλλάσσονται με το Δημόσιο (προμηθευτές του Δημοσίου και εργολάβοι δημόσιων έργων) δεν μπορεί να μετέχουν στη μετοχική σύνθεση εταιρειών που κατέχουν τηλεοπτικούς σταθμούς.

4. Κάθε αδειοδοτούμενος καταβάλλει εφάπαξ 10 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα θεσπίζεται ετήσιο τέλος χρήσης συχνότητας και το οποίο θα αντιστοιχεί σε 2% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του σταθμού.

5. Κάθε έτος διενεργείται έλεγχος των βασικών οικονομικών και ποιοτικών όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οι σταθμοί είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους και τη συμμόρφωσή τους στο νόμο. Η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, η εξυπηρέτηση τυχόν τραπεζικού δανεισμού, οι δεσμεύσεις για την παραγωγή ελληνικού προγράμματος, καθώς και η συνεπής καταβολή μισθών στους εργαζόμενους είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται κάθε χρόνο. Μη συμμόρφωση με αυτές τις υποχρεώσεις επιφέρουν άμεση ανάκληση της άδειας μετά από απόφαση του ΕΣΡ».

Όπως επισημαίνει μάλιστα με νόημα το Ποτάμι, χώρες πληθυσμιακά συγγενείς με την Ελλάδα διαθέτουν πολύ περισσότερα κανάλια από τα 4 στα οποία χορήγησε άδειες η κυβέρνηση: Η Πορτογαλία διαθέτει 12 σταθμούς μικτού περιεχομένου, ενώ η Αυστρία, με κατά τι μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα, διαθέτει 9 ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας»...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News