default-image

Βίος και Πολιτεία του Πάμπλο Πικάσο

Βίος και Πολιτεία του Πάμπλο Πικάσο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαν σήμερα, στις 25 Οκτωβρίου του 1881 γεννιέται στη Μάλαγα της Ισπανίας ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Ο λόγος για τον Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος εκτός από ζωγράφος, υπήρξε χαράκτης, γλύπτης αλλά και δραματουργός. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει από παιδί και σε ηλικία μόλις 14 ετών εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης.

Το 1904 ο Πικάσο μετακομίζει στο Παρίσι όπου θα γνωριστεί με άλλους μεγάλους ομότεχνούς του, όπως τον Μιρό και τον Ματίζ. Τα επόμενα χρόνια, τα έργα του γίνονται ευρέως γνωστά και εκτίθενται σε διεθνείς εκθέσεις: Οι κυβιστικοί του πίνακες επηρεάζουν όλο και πιο πολύ τα πλέον «προχωρημένα» πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης.

Ως αποτέλεσμα, σύντομα το όνομα «Πικάσο» γίνεται συνώνυμο του καινούριου και του τολμηρού. Το πιο διάσημο ίσως έργο του είναι η «Γκουέρνικα», ένας πίνακας τον οποίο εμπνεύστηκε από το βομβαρδισμό και την ισοπέδωση της ομώνυμης βασκικής πόλης από τους φασίστες του Φράνκο, κατά τον ισπανικό εμφύλιο.

Ο Πάμπλο Πικάσο άφησε την τελευταία του πνοή στις 8 Απριλίου του 1973.

Η σύναψη του Άξονα Ρώμης-Βερολίνου

Ήταν 25 Οκτωβρίου του 1936 όταν οι Χίτλερ και Μουσολίνι συνάπτουν τον Άξονα Ρώμης-Βερολίνου. Η εν λόγω συνθήκη έμελλε να παραμείνει μυστική έως και την 1η Νοεμβρίου του ίδιου έτους. Εξάλλου, ακριβώς δυο χρόνια μετά, στις 25 Οκτωβρίου του 1938 ο Μπενίτο Μουσολίνι ανακηρύσσει επίσημα τη Λιβύη ιταλικό έδαφος.

Από δημοσιογράφος, κορυφαίος λογοτέχνης

Το ημερολόγιο έδειχνε 25 Οκτωβρίου του 1962 όταν ο Αμερικανός συγγραφέας, Τζον Στάινμπεκ βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο κορυφαίος λογοτέχνης γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1902 στο Σαλίνας της Καλιφόρνια. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ωστόσο δεν πήρε ποτέ πτυχίο.

Λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η οικογένειά του, υποχρεώθηκε να κάνει διάφορες δουλειές: Από εργάτης και ξυλουργός έως ελαιοχρωματιστής και δημοσιογράφος. Κατά την Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μάλιστα, υπήρξε ανταποκριτής στην Ευρώπη για την εφημερίδα Herald Tribune.

Ευτυχώς για τους βιβλιόφιλους, ο Στάινμπεκ προτίμησε τη λογοτεχνία από τη δημοσιογραφία και χαρίζοντάς μας κάποια από τα αριστουργήματά του, όπως τα «Άνθρωποι και ποντίκια», «Τα σταφύλια της οργής» και «Ανατολικά της Εδέμ». Εκτός από το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Στάινμπεκ τιμήθηκε και με το βραβείο Πούλιτζερ (1940), ενώ ήταν και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας. Πέθανε το Δεκέμβριο του 1968 στη Νέα Υόρκη. 

Το Νόμπελ στον Γιώργο Σεφέρη

Στις 25 Οκτωβρίου του 1963 ο Γιώργος Σεφέρης γίνεται ο πρώτος Έλληνας ο οποίος τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Μερικά χρόνια μετά, θα τον ακολουθήσει ο Οδυσσέας Ελύτης (1979). Οι δυο μεγάλοι ποιητές παραμένουν μέχρι σήμερα οι μοναδικοί Έλληνες που έχουν τιμηθεί με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News