default-image

"Διαβάστε" τα σημάδια του καρκίνου μαστού

Κρήτη
"Διαβάστε" τα σημάδια του καρκίνου μαστού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συγκλονιστικές εξομολογήσεις για τον καρκίνο του μαστού και το μεγάλο αγώνα των γυναικών για να τον νικήσουν που έχει δημοσιεύσει τo neakriti.gr, δείχνουν ότι τα πάντα είναι στο «χέρι» μας… Αρκεί οι γυναίκες να «αφουγκραστούν» το σώμα τους, να είναι πάντα υποψιασμένες και να κάνουν βασικές εξετάσεις . Τους χρυσούς κανόνες επαναλαμβάνει απαντώντας σε 5 ερωτήσεις μας  η Σταυριάνθη Βασιλάκη, εξειδικευμένη στην απεικόνιση και ογκολογία του μαστού στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας (ΕΙΟ).

Η 25η Οκτωβρίου που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού ήταν μόνο η αφορμή για να αναρωτηθούμε πόσα γνωρίζουμε και πόσα αγνοούμε για τη νόσο…

Συνέντευξη στη Φιλία Σαριδάκη

-Η μεγάλη αγωνία για όλες τις γυναίκες είναι αν κάνουν αρκετές εξετάσεις και αρκετές κινήσεις στον τομέα της πρόληψης  ή έγκαιρης διάγνωσης όπως προτιμούν να λένε οι γιατροί. Ποιες εξετάσεις είναι απαραίτητες και σε τι ηλικία;

Η μαστογραφία είναι η εξέταση εκλογής για την διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Η ηλικία έναρξης είναι τα 40 έτη και επαναλαμβάνουμε κάθε έτος αυστηρά. Δεδομένων των νεότερων δεδομένων ανεύρεσης καρκίνων σε γυναίκες νεότερων των 40 ετών προτείνουμε μια μαστογραφία αναφοράς στην ηλικία των 35 ετών σε ένα άτυπο concensus ( συμφωνία ομάδας ιατρών που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού). Όλα τα προαναφερθέντα ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό. Εφαρμόζουμε διαφορετικά πρωτόκολλα παρακολούθησης για γυναίκες υψηλού κίνδυνου.

Για παράδειγμα αν η μητέρα μιας γυναίκας νόσησε σε ηλικία 40 ετών η ηλικία έναρξης του ελέγχου της ξεκινά με μαστογραφία σε ηλικία 30 ετών. Στις ηλικίες νεότερες των 30-40 ετών η εξέταση εκλογής είναι το υπερηχογράφημα, εξέταση υψηλής ευαισθησίας και ευκρίνειας με υψηλή ειδικότητα.

Επίσης στην φαρέτρα μας έχουμε την μαγνητική μαστών συμπληρωματική της μαστογραφίας και του υπερήχου η οποία έχει απόλυτες ενδείξεις και δεν χρησιμοποιείται σαν μέθοδος γενικού ελέγχου εκτός ολιγάριθμων εξαιρέσεων.

Πότε σταματάμε να κάνουμε μαστογραφία; Ποτέ, παρά μόνο όταν είμαστε σε τόσο προχωρημένη ηλικία που δεν  μπορούμε να υποβληθούμε στην συγκεκριμένη εξέταση.

-Ποιες είναι συχνά οι πρώτες ενδείξεις για τον καρκίνο του μαστού; Γυναίκες που έζησαν με τον καρκίνο έχουν πει ότι εκτός από τον όγκο που μπορεί να εντοπιστεί με εξετάσεις ,υπάρχουν και σημάδια που μας «προειδοποιούν».

Τα συμπτώματα είναι :

·         ψηλαφητή αλλοίωση-μάζα-ογκίδιο κινητό η μη

·         Ερυθρότητα -πάχυνση του δέρματος

·         Αύξηση του μεγέθους

·         Εισολκή της θηλής - αιματηρό έκκριμα θηλής

·         Κυτταρίτιδα όψη φλοιού πορτοκαλιού

·         Ψηλαφητή διόγκωση στην μασχαλιαία χώρα

Υπάρχουν όμως και τα πιο θορυβώδη σημάδια. Καταστροφικό λάθος να τα αμελήσουμε η να τα αγνοήσουμε κυρίως από φόβο.Η έγκαιρη διάγνωση σκοπό έχει την ανεύρεση καρκίνων μικρότερων του ενός εκατοστού με καμπύλες επιβίωσης που φτάνουν την εικοσιπενταετία.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: "ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΩ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ"

- Είναι όντως ελπιδοφόρα τα μηνύματα από την πορεία των ασθενών και πότε είναι πιο αποτελεσματική η θεραπεία;

Δεν ξεχνάμε ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι γρίπη παρά ταύτα η άρτια θεραπευτική του αντιμετώπιση δίνει τόσο εξαιρετικά καλά αποτελέσματα που δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι φτάνει την "ίαση". Απαραίτητη προϋπόθεση η στήριξη της γυναίκας κατά την διάρκεια της θεραπείας από τους θεράποντες πρωτίστως και από το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και η συνεργασία ,η εμπιστοσύνη και η καλή ψυχολογία της ασθενούς.

-Υπάρχουν λάθη που εξακολουθούν να κάνουν οι γυναίκες και πόσο επηρεάζει ο τρόπος ζωής τους;

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου  στις γυναίκες αλλά η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές έχουμε χρέος απέναντι στην γυναικεία μας υπόσταση, στα παιδιά μας και σε όλους τους αγαπημένους μας να κάνουμε τον έλεγχο μας αρχίζοντας με την μαστογραφία κάθε έτος. Επίσης να διατηρούμε το ιδανικό μας βάρος, να ασκούμαστε, να μην καπνίζουμε και να αποφεύγουμε το αλκοόλ.

Επίσης να θηλάζουμε τα παιδιά μας κατ' αρχήν για την σωματική και ψυχολογική τους ανάπτυξη και δευτερευόντως για τον προστατευτικό του ρόλο στον καρκίνο του μαστού.

-Θυμάστε λόγια των ασθενών σας που έμειναν για πάντα στη σκέψη σας;

Αξέχαστα ασθενής μου είπαν: «Ο καρκίνος μου με έκανε καλύτερο άνθρωπο»,«Ο καρκίνος μου με έμαθε να ζω αληθινά και να απολαμβάνω την ζωή», «Ο καρκίνος μου με έκανε να αλλάξω ριζικά και να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα…».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News