Ειδήσεις

Ξεκίνησε το ταξίδι για το ντοκιμαντέρ "Ελαίας Δρόμοι"

Οι άξονες του ντοκιμαντέρ «Ελαίας Δρόμοι» της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας κ. Ελένης Βλάσση, που καταγράφει το διαχρονικό πολιτισμό της ελιάς, από τα μινωικά χρόνια μέχρι και σήμερα, παρουσιάσθηκαν το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής κάτω από την αρχαιότερη Μινωική ελιά όπως χαρακτηρίζεται, παρουσία εκπρόσωπων της περιφέρειας και των δήμων του Λασιθίου, αρχαιολόγων και ερευνητών.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου η κ. Ελένη Βλάσση, ξεδίπλωσε τις πτυχές που θα αναπτυχθεί το ντοκιμαντέρ με το Ιερό 'Αλσος του Καβουσίου Ιεράπετρας με τον αρχαίο ελαιώνα και την αρχαιότερη μινωική ελιά, τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους Αζοριά, Κάστρο και Βρόντος που το περιβάλουν, τα βυζαντινά εξωκλήσια, τα φαράγγια Μέσωνα και Χαυγά και το δίκτυο  των μινωικών μονοπατιών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που εστιάστηκαν  στο γιατί ονομάζεται το ντοκιμαντέρ «Ελαίας Δρόμοι», η κ. Ελένη Βλάσση τόνισε ότι, όλοι οι δρόμοι ξεκινούσαν από το Ιερό άλσος, τον αρχαίο ελαιώνα του Αζοριά και πήγαιναν στους οικισμούς που ήταν μοντέλο της περιοχής και από εκεί ακολουθούσαν τους δρόμους των Μινωιτών σ όλες της χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Επίσης όπως ανέφερε, από τους δρόμους της ελιάς και τον ιερό ελαιώνα, ξεκίνησε η οικονομική κυριαρχία των Μινωιτών στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο και σημείωσε ότι ο αρχαίος ελαιώνας, ήταν αυτός που άνοιξε τους δρόμους της ελαιοκαλλιέργειας που έδωσε οικονομική ευμάρεια με τους Μινωίτες να μεταφέρουν με τα πλοία τους και να πωλούν το λάδι.

Το ντοκιμαντέρ, πρόσθεσε η κ. Βλάσση θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου και αναμένεται να προβληθεί στην έναρξη του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας τον Αύγουστο του 2017 και στη συνέχεια θα προβληθεί σε 36 χώρες με τις οποίες έχει συνεργασία το φεστιβάλ Ιεράπετρας μεταξύ των όποιων η Ρωσία και η Αμερική.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Βλάσση το ντοκιμαντέρ θα κινηθεί σ ένα πολύγωνο αρχαιολογικών χώρων των οικισμών που ήταν μοντέλο στην εποχή του σιδήρου και περικλειόταν, το ιερό άλσος με τον αρχαίο ελαιώνα που ήταν το επίκεντρο από όπου ξεκινούσαν οι δραστηριότητες οι γνώσεις και η καλλιέργεια της ελιάς.

Το ντοκιμαντέρ θα κάνει μια αναδρομή στο χρόνο και παραλληλισμό της ζωής των ανθρώπων της Μινωικής και της σύγχρονης εποχής, καθώς το Καβούσι θεωρήθηκε εξ' αρχής σαν ένα είδος οικισμού - μοντέλου για την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, αφού κατοικείται από τη νεολιθική εποχή, διατρέχοντας αδιάλειπτα τους αιώνες μέχρι τις μέρες μας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινότητας Καβουσίου Γιάννης Ρεμιεδάκης αναφέρθηκε στη ιστορικότητα της περιοχής και την Μινωική ελιά που βρίσκεται στη μέση του Ιερού άλσους το οποίο περιβάλλεται σε σχήμα ρόμβου από τους αρχαίους οικισμούς «Βρόντος», «Ακρόπολη Αζοριά», «Πλάι του Κάστρου» και Καβούσι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στα πόδια της ελιάς βρίσκεται η Μινωική έπαυλη και τέσσερα αρχαία ελαιουργεία.

Ακόμη μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται για την ανάδειξη της περιοχής επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να αναδειχτεί κάθε κλαδί του μνημειακού μας πλούτου.

Κατά τη συνέντευξη μίλησαν ακόμη για το θέμα ο λαογράφος Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης και η αρχαιολόγος Melissa Eaby που αναφέρθηκε στις ανασκαφές που γίνονται στην περιοχή.

Μετά την εκδήλωση ακολούθησε ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους στην ακρόπολη του Αζοριά όπου σύμφωνα με τους αρχαιολόγους μέχρι το 600 π.Χ. υπήρχαν μικροί οικισμοί και από τον έβδομο και τον πέμπτο αιώνα π.Χ. δημιουργείται μεγάλο αστικό μοντέλο πόλης με όλες τις δυνατότητες της, ανάπτυξη, οικονομία, εμπόριο και κοινωνική ζωή.

Πολλοί έθεσαν θέμα ίδρυσης και λειτουργίας, ενός σύγχρονου Μουσείου στην περιοχή, ζητώντας τη συνδρομή του παριστάμενου προέδρου της Αναπτυξιακής Λασιθίου και δημάρχου Οροπεδίου κ. Γιάννη Στεφανάκη, ο οποίος απάντησε ότι «θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά αυτό το θέμα σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων, το επόμενο διάστημα».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του ηλικιωμένου λαογράφου κ Μανόλη Πηγιάκη, ο οποίος αφού αναφέρθηκε με συγκίνηση, στα λόγια που του είχε πει ο αείμνηστος Καβουσανός καθηγητής Νίκος Ρεμεδιάκης για τη με διάμετρο 22,10 μέτρων συμπαγούς κορμού μινωική ελιά του Αζοριά, έκανε έναν απίστευτο υπολογισμό για την διαχρονική απόδοση αυτού του μεγάλου δέντρου σε λάδι.

«Έχω υπολογίσει ότι από τα μινωικά χρόνια μέχρι σήμερα, με τις ελιές που έχει παράξει αυτό το μοναδικό δέντρο, θα μπορούσαν να τρέφονται για τρία ολόκληρα χρόνια όλοι οι κάτοικοι της Κρήτης», μας είπε ο κ. Πηγιάκης.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης  

Σχόλια