Ειδήσεις

Τηλεφωνική γραμμή για το στρες των αστυνομικών (video)

Το υψηλό στρες που  διαπιστώνεται ολοένα και συχνότερα στους Έλληνες αστυνομικούς οδήγησε πρόσφατα την ηγεσία της ΕΛΑΣ στην απόφαση να ιδρυθεί και να λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή στήριξης των ένστολων.

Το υψηλό στρες που  διαπιστώνεται ολοένα και συχνότερα στους Έλληνες αστυνομικούς οδήγησε πρόσφατα την ηγεσία της ΕΛΑΣ στην απόφαση να ιδρυθεί και να λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή στήριξης των ένστολων που προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στα ιδιαίτερα επιβαρυμένα καθήκοντα τους και ταυτόχρονα τις προσωπικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι πολίτες.

Η γραμμή θα λειτουργήσει πολύ σύντομα όπως εξηγεί ο Κρητικός επικεφαλής του ψυχιατρικού τμήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και των διαπραγματευτών του σώματος Αστυνομικός Υποδιευθυντής υγειονομικού Μάνος Κουφάκης ο οποίος παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στην ΚΡΗΤΗ TV.

Η διαπραγμάτευση και η διαχείριση κρίσιμων περιστατικών ήταν άγνωστες έννοιες στην Ελλάδα πριν 20 χρόνια όταν συστάθηκε το Ψυχιατρικό Τμήμα της ΕΛΑΣ, στελεχωμένο με δυο μόλις άτομα.

Ο Μάνος Κουφάκης και οι λιγοστοί συνεργάτες του τμήματος χειρίστηκαν με τα ελάχιστα μέσα  της εποχής και μόνο όπλο τη γνώση, τις διαπραγματεύσεις σε υποθέσεις όπως οι λεωφορειοπειρατείες που συγκλόνισαν ολόκληρη τη χώρα και ανέδειξαν τις πραγματικές δυνατότητες του ψυχιατρικού τμήματος της ΕΛ.ΑΣ. στη διάρκεια της απαγωγής Παναγόπουλου.

Σήμερα η νευραλγική υπηρεσία της ΕΛΑΣ διαθέτει 40 επιστήμονες που καλούνται αφενός να αντιμετωπίσουν κρίσιμα περιστατικά αλλά και να πιστοποιήσουν την ικανότητα και την επάρκεια των συναδέλφων τους αστυνομικών τους οποίους προσπαθούν να στηρίξουν οι ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ. και να θωρακίσουν απέναντι στη βαριά φόρτιση που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι ένστολοι.

Ο Μάνος Κουφάκης βρέθηκε στο Ηράκλειο όπου βραβεύτηκε για την προσφορά του στην ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο του συνέδριο της ΠΟΑΞΙΑ και μίλησε συγκινημένος στην ΚΡΗΤΗ TV για την τιμή και την αναγνώριση.

Ρεπορτάζ: Έλλη Κοκάλη

Σχόλια