default-image

Έρχεται κύμα προσφυγών το 2017 από εργαζόμενους με μπλοκάκι

Οικονομία
Έρχεται κύμα προσφυγών το 2017 από εργαζόμενους με μπλοκάκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια από χιλιάδες εργαζομένους που αμείβονται εδώ και χρόνια με δελτίο παροχής υπηρεσιών, το λεγόμενο «μπλοκάκι», προεξοφλούν οι ειδικοί, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 ανατρέπονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ασφάλισής τους, ενώ θολό είναι και το τοπίο αναφορικά και με τους όρους συνταξιοδότησής τους.

Ήδη, πολλοί κάτοχοι δελτίων παροχής υπηρεσιών σπεύδουν να κλείσουν τα μπλοκάκια τους γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για νέα κρούσματα μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας.

Οι αλλαγές αφορούν τουλάχιστον 200.000 επαγγελματίες, δικηγόρους, μηχανικούς, χρηματιστές, γιατρούς, τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων που συνεργάζονται σε μόνιμη βάση με επιχειρήσεις, πωλητές και εμπορικούς αντιπροσώπους, καθώς και δημοσιογράφους.

Πρόκειται για μια ομάδα απασχολουμένων που διευρύνθηκε επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια. Η κρίση οδήγησε σε κατάρρευση τις αμοιβές, με αποτέλεσμα οι μισθωτοί να αναζητούν εναγωνίως πρόσθετη, παράλληλη απασχόληση.

Παράλληλα, το υπέρογκο μη μισθολογικό κόστος έστρεψε τους εργοδότες να προτείνουν μαζικά στους εργαζομένους τους είτε τη μετατροπή της απασχόλησης από εξαρτημένη σε σύμβαση έργου, είτε την ασφάλιση στο ΙΚΑ με τον κατώτατο μισθό και τη συμπλήρωση της αμοιβής μέσω του δελτίου παροχής υπηρεσιών.

Έτσι, οι εργαζόμενοι μετατράπηκαν σε «αντισυμβαλλόμενους», «συνεργάτες» και πολλές φορές «προμηθευτές» επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται όσα προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία για τους υπόλοιπους μισθωτούς (επιδόματα, 14 μισθούς, άδειες, αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης, κ.λπ.).

Τα μεγαλύτερα θύματα του νέου ασφαλιστικού νόμου είναι οι μισθωτοί με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ασφαλισμένοι για πρώτη φορά μετά την 1/1/1993, που διαθέτουν παράλληλα μπλοκ παροχής υπηρεσιών.

Και αυτό γιατί ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου έρχεται να ανατρέψει παλαιότερο νόμο του 1992, τον γνωστό και ως νόμο Σιούφα, που τους έδινε τη δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρέωση δεύτερης ασφάλισης στον ΟΑΕΕ (για το μπλοκάκι).

Βασική προϋπόθεση ήταν να έχουν σταθερή ασφάλιση για 25 μέρες τον μήνα, ως μισθωτοί, στο ΙΚΑ ή σε άλλο ταμείο κύριας ασφάλισης. Από την 1η Ιανουαρίου 2017, ανεξάρτητα από τη χρονολογία ασφάλισης για πρώτη φορά (πριν ή μετά το 1993) όλοι οι μισθωτοί θα πληρώνουν παράλληλα με τις εισφορές που είχαν επί του μισθού τους, ασφαλιστικές εισφορές και επί του εισοδήματος από το «μπλοκάκι».

Έντονες επιφυλάξεις

Ως πρόνοια για τους... μπλοκάκηδες, ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει ότι όσοι έχουν εισόδημα από έναν ή το πολύ δύο εργοδότες θα πληρώνουν εισφορές ως μισθωτοί. Το υπόλοιπο κόστος, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, θα πρέπει να το αναλάβει ο εργοδότης, όμως οι νομικοί και οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης είναι άκρως επιφυλακτικοί, υποστηρίζοντας ότι το κόστος θα μετακυλισθεί στον εργαζόμενο με άμεση συνέπεια τη μείωση των καθαρών αποδοχών του. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εκτιμούν ότι ενδέχεται να κινηθούν μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια κατά των εργοδοτών που δεν προτίθενται να επιβαρυνθούν περαιτέρω.

Ο έγκριτος νομικός και εκδότης της «Ασφαλιστικής Νομοθεσίας» Δημήτρης Μπούρλος, μιλώντας στην «Κ», εκφράζει φόβους πως οι νέες ρυθμίσεις θα κλονίσουν τις σημερινές ισορροπίες στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα πολλές περιπτώσεις να καταλήξουν σε δικαστικές διεκδικήσεις που θα αφορούν τη φύση της σχέσης και τον τρόπο που αυτή λειτούργησε από το παρελθόν.

Τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα για όσους έχουν εισόδημα στο μπλοκάκι από 3 εργοδότες και πάνω, καθώς θα λογίζονται ελεύθεροι επαγγελματίες και θα καταβάλλουν εισφορές με βάση το εισόδημά τους (20% για σύνταξη και 6,95% για υγεία), ενώ σήμερα πληρώνουν εισφορές ΟΑΕΕ με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις.

Ο κ. Μπούρλος επισημαίνει, πάντως, ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Μεταξύ αυτών των όχι και ασήμαντων... λεπτομερειών συγκαταλέγονται διευκρινίσεις για το πώς θα διασφαλιστούν οι εργοδότες ότι θα παραμείνουν μόνο δύο, ώστε να επωμισθούν το βάρος της εργοδοτικής εισφοράς.

Πηγή: kathimerini.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News