Ειδήσεις

Κρήτη: Η κατάδυση τον έστειλε σε θάλαμο αποσυμπίεσης

Στο ναυτικό νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκε από το Βενιζέλειο τα ξημερώματα ένας 35χρονος με συμπτώματα συμβατά με τη νόσο των δυτών.

Στο ναυτικό νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας ένας 35χρονος με συμπτώματα συμβατά με τη νόσο των δυτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και αφού είχε προηγηθεί κατάδυση αρκετών ωρών ο συγκεκριμένος άνδρας δεν ένιωθε καλά και γύρω στη 1.30 πήγε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου με μουδιάσματα και ζάλη.

Εκεί οι γιατροί αφού τον εξέτασαν έκριναν απαραίτητο ότι πρέπει να μεταφερθεί στο ναυτικό νοσοκομείο. "Κρίθηκε απαραίτητο ότι αν δε μπει στο θάλαμο αποσυμπίεσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ασφάλεια," ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Έτσι λίγο πριν τις 3 το πρωί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και συνοδεία γιατρού έφυγε από το Ηράκλειο χωρίς όμως να κινδυνεύει η κατάσταση της υγείας του.

Νόσος των δυτών

Είναι αποτέλεσμα γρήγορης ανάδυσης, αλλά ο μηχανισμός της βλάβης είναι διαφορετικός.  Σχηματίζονται φυσαλίδες αζώτου, όταν ο δύτης αναδύεται γρήγορα, οι οποίες αποφράσσουν τα αιμοφόρα αγγεία. Το άζωτο διαλύεται μέσα στο αίμα κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, επειδή βρίσκεται σε μεγάλη πίεση και σχηματίζει φυσαλίδες στη γρήγορη ανάδυση, γιατί η πίεση ελαττώνεται. Το ίδιο συμβαίνει και σε μία πολύ γρήγορη άνοδο αεροπλάνου σε μεγάλο ύψος χωρίς να υπάρχει στεγανή καμπίνα. Το κύριο σύμπτωμα της νόσου είναι έντονος πόνος στην κοιλιά και τις αρθρώσεις, οπότε ο άρρωστος κυριολεκτικά διπλώνεται στη μέση. Η εμβολή από αέρα ή άζωτο είναι δύσκολο να διαχωριστεί, αν και η πρώτη συμβαίνει αμέσως μετά την ανάδυση στην επιφάνεια, ενώ η δεύτερη μερικές ώρες μετά.

Το κύριο σύμπτωμα,σύμφωνα με το ipaideia,  της νόσου είναι έντονος πόνος στην κοιλιά και στις αρθρώσεις.

Η επείγουσα αντιμετώπιση είναι η ίδια και στις δύο περιπτώσεις και περιλαμβάνει βασική υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών και επαναπίεση σε ένα θάλαμο αποσυμπίεσης.

Οι βλάβες από τη νόσο αποσυμπίεσης είναι συνήθως αναστρέψιμες, όταν η αντιμετώπιση γίνει έγκαιρα.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Σχόλια