default-image

Οργή & αγανάκτηση συνταξιούχων στις επιστολές Κατρούγκαλου

Κρήτη
Οργή & αγανάκτηση συνταξιούχων στις επιστολές Κατρούγκαλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με οργή και αγανάκτηση απαντούν οι συνταξιούχοι στις περιβόητες επιστολές Κατρούγκαλου που άρχισαν να φτάνουν και στην Κρήτη.

Τα ιδιότυπα μπιλιετάκια μετά τις περικοπές των συντάξεων, με χαρακτήρα μάλλον απολογητικό από την πλευρά του υπουργού αντί να περιορίσουν την κοινωνική αγανάκτηση την ενίσχυσαν, με τους συνταξιούχους να λένε ότι εκτός από το ότι οι περικοπές του κυρίου Κατρούγκαλου τους έχουν εξαθλιώσει με τις επιστολές είναι σαν να τους κοροϊδεύουν μπροστά στα μάτια τους.

Συνολικά 240.000 συνταξιούχοι θα λάβουν στα χέρια τους αυτές τις επιστολές. Πρόκειται για το σύνολο των συνταξιούχων που υπέστησαν περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις και επί της ουσίας με αυτή την επιστολή, λαμβάνουν απευθείας από τον υπουργό όχι κάποια δέσμευση ότι κάτι θα αλλάξει αλλά την εξήγηση για το λόγο που κρίθηκαν απαραίτητες αυτές οι περικοπές, οι οποίες όπως εξηγούν οι συνταξιούχοι τους έχουν εξαθλιώσει.

Αν πάντως επιβεβαιωθούν τα σενάρια που σχετίζονται με τα προσχέδια των προϋπολογισμών των ασφαλιστικών ταμείων που θα ενταχθούν από 1/1/2017 στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, η αλληλογραφία του υπουργού με τους συνταξιούχους θα έχει και μέλλον, καθώς εκτιμάται πως πάνω από τους μισούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ θα χάσουν εν μέρει ή και πλήρως το επίδομα μέσα στο 2017, με την μείωση κατά 54,5% της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με το νέο ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου και τον ανακαθορισμό των εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ φέτος το επίδομα κόπηκε σε 120.000 χαμηλοσυνταξιούχους ενώ από την 1/1/2017 το ΕΚΑΣ θα κοπεί για να εξοικονομηθούν 435 εκατ. ευρώ, οπότε όπως υπολογίζεται την ώρα που θα κορυφώνονται οι αναδρομικές περικοπές σε 800.000 επικουρικές συντάξεις, μερίσματα και διπλές κύριες συντάξεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζεται για περικοπές στο ΕΚΑΣ σε τουλάχιστον 200.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Η τελευταία παράγραφος της επιστολής Κατρούγκαλου:

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι σημερινές συντάξεις και η δική σας είναι πολύ μικρές, κατώτερες από τις ανάγκες σας. Με την επερχόμενη άνοδο της οικονομίας όμως θα υπάρξει αύξηση των συντάξεων. Ρητά προβλέπει ο νόμος ότι η ανάπτυξη θα αντανακλάται και στις νέες συντάξεις. Αυτές θα αυξάνονται αυτομάτως κάθε χρόνο, ανάλογα με την άνοδο της οικονομίας και τον πληθωρισμό. Όταν οι νέες και οι παλιές συντάξεις θα φτάσουν στο ίδιο επίπεδο, και η δική σας σύνταξη θα αυξηθεί. Και φυσικά, ο νόμος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, παρά την γενικευμένη περί του αντιθέτου παραπληροφόρηση, δεν προβλέπει νέες μειώσεις, εφόσον ένας από τους σκοπούς της ήταν η αποκατάσταση της ισορροπίας του συστήματος».

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News