Ειδήσεις

Άγ. Σπυρίδων: Μαθήματα ζωής από παιδιά με αναπηρία (photos)

Συγκινητικές εικόνες από το κέντρο "Άγιος Σπυρίδων" όπου κοινωνικοί λειτουργοί, φοιτητές και εθελοντές εργάζονται "αθόρυβα" και με αγάπη για τα παιδιά.

Περισσότερο από 40 χρόνια λειτουργεί στον Κρουσώνα Ηρακλείου η δομή που φιλοξενεί παιδιά ΑμΕΑ "Άγιος Σπυρίδων".

Με αγάπη, αφοσίωση, αυταπάρνηση αλλά και σεβασμό στην προσωπικότητα των παιδιών κοινωνικοί λειτουργοί, φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ και εθελοντές υπηρετούν σε καθημερινή βάση το αθόρυβο έργο της διαπαιδαγώγησης και σταδιακής επανένταξης των παιδιών στην κοινωνία.

Τα παιδιά κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο Κέντρο απασχολούνται με πολλές δραστηριότητες. Η ζωγραφική, η παλαίωση ξύλινων εικόνων, η κυκλοφοριακή αγωγή είναι μόνο μερικές από αυτές.

Το Κέντρο "Άγιος Σπυρίδων" ιδρύθηκε και λειτουργεί στον Κρουσώνα Ηρακλείου από το 1975. Σκοπός της δράσης του είναι "η μέριμνα και βοήθεια του Ατόμου με Αναπηρία, η επιδίωξη μέτρων πρόληψης και θεραπείας, η διαπαιδαγώγηση, μόρφωση, κοινωνική προσαρμογή, παρακολούθηση, περίθαλψη, ειδική εκπαίδευση, καθώς και η επαγγελματική κατάρτιση και κοινωνική ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία, ανηλίκων και ενηλίκων και ένταξή τους στην κοινωνία ως ισότιμα μέλη.», σύμφωνα με όσα αναφέρει στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Ειδικών Παιδιών Άγιος Σπυρίδων κ. Γεώργιος Γιγουρτάκης.

Το Κέντρο εξυπηρετεί άτομα και των δύο φύλων με νοητική υστέρηση με δείκτη νοημοσύνης 45 - 70 Ι.Q., με ηλικιακό φάσμα 6 - 46 ετών. Σήμερα η δύναμη των εκπαιδεύομενων ατόμων ανέρχεται στα 42 άτομα. Τα άτομα αυτά απασχολούνται στο Κέντρο για 5 ώρες καθημερινά εκτός σαββατοκύριακα. Στο Κέντρο γίνονται δεκτά άτομα από την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, ώστε να μπορεί να εξασφαλιστεί η ημερήσια ομαλή μεταφορά τους.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιγουρτάκη το ωρολόγιο πρόγραμμα "προβλέπει την πρωϊνή και απογευματινή μεταφορά των εκπαιδευομένων με 2 οχήματα (ένα λεωφορείο - δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - και ένα mini van) με παράλληλες διαδρομές προς και από τις εγκαταστάσεις του «Κέντρου». Εκεί, μέσω του εξειδικευμένου προσωπικού, πραγματοποιείται πρόγραμμα το οποίο συνίσταται στην ανάπτυξη και να καλλιέργεια των δυνατοτήτων των ατόμων στα πλαίσια της νοημοσύνης των, βασισμένο στις αρχές της Συμπεριφορικής θεωρίας και Αντιμετώπισης για την εκπαίδευση τους, χρησιμοποιεί δε την μέθοδο step by step training με υποστηρικτική μέθοδο τροποποίησης συμπεριφοράς.

"Το πρόγραμμα ξεκινά από την ανάπτυξη προσωπικών - ατομικών χαρακτηριστικών υπευθυνοποίησης. Στην πορεία αναπτύσσονται (μέσω ψυχοπαιδαγωγικών μεθόδων) η ομαδική ευθύνη, η συλλογική εργασία και τέλος η ανάληψη πρωτοβουλιών. Μέσω αυτών των διαδικασιών (ανα επίπεδο) η συμμετοχικότητα των χρηστών προκύπτει σε κάθε φάση ομαλά με την στήριξη πάντα του επιστημονικού προσωπικού, των εκπαιδευτών και των οικογενειών τους.

Ο κ. Γεώργιος Γιγουρτάκης, πρόεδρος του "Κέντρου Ειδικών Παιδιών Άγιος Σπυρίδων"

"Το πρόγραμμα συνίσταται στην: Ομαδική & Ατομική/ Κοινωνική Στήριξη, Αυτοεξυπηρέτηση, Κοινωνικοποίηση, Ομαδοποίηση, Ανάπτυξη Αδράς και Λεπτής Μυοκινητικής, Προσληπτική Διεργασία, Διεργασία Σκέψης, Δυναμική Παιγνιδιού, Κοινωνική Επαφή - Σχέσεις, Κοινωνική Αγωγή, Οικολογική Αγωγή, Κυκλοφοριακή Αγωγή, Μαγειρική, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων - ικανοτήτων, Επαγγελματική Κατάρτιση."

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που συναντήσαμε, κατά τη ξενάγηση μας στους χώρους του Κέντρου ήταν η λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής έκτασης 6 στρεμμάτων! Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Κέντρου "στα πλαίσια λειτουργίας του πάρκου, άτομα με ειδικές ανάγκες εκπαιδεύονται στην κυκλοφοριακή αγωγή με την χρήση του κόμβου με όλες τις προδιαγραφές και φωτεινής σήμανσης, αλλά και οδήγηση, με την χρήση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και μηχανών, τα οποία με την σειρά τους εκπαιδεύουν παιδιά των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων του Ηρακλείου, του Νομού του, αλλά και της Κρήτης γενικότερα.

"Αποτελεί δε, το καταληκτικό στάδιο ενός ευρύτερου εκπαιδευτικού τομέα, όπου ο εκπαιδευόμενος με την χρήση της νέας τεχνολογίας (ειδικό πρόγραμμα Η/Υ και συνεργασία με robot εδάφους) όπως επίσης και ειδικού εκπαιδευτικού εγχειριδίου, θα ενταχθεί σε ένα εκπαιδευτικό θεωρητικό μοντέλο τρισδιάστατης απεικόνισης, πριν την πρακτική εκπαίδευση στο πάρκο."

Μάλιστα, το 2003, το Κέντρο εξέδωσε φυλλάδιο κυκλοφοριακής αγωγής με τίτλο «Ας μάθουμε μαζί να κυκλοφορούμε» με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, του Γραφείου δηλ. Ενημέρωσης του Πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 40.000 αντίτυπα, που διανεμήθηκαν σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Κρήτης, με ευθύνη των κατά τόπους Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος αυτής της δράσης ήταν η "συμπόρευση των παιδιών μας με τα παιδιά των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων ως ίσος προς ίσον ήδη από την νεαρά τους ηλικία, έτσι ώστε να προκύψει η σωστή στάση των αυριανών μας συμπολιτών προς τα Α.μ.Ε.Α., για την πραγματική τους ενσωμάτωση", σημειώνει ο κ. Γιγουρτάκης.

Στα άμεσα σχέδια του Κέντρου είναι η λειτουργία δομών φιλοξενίας, ώστε να εξυπηρετηθούν ανάγκες και από τις υπόλοιπες περιοχές της Κρήτης, χωρίς το άγχος της καθημερινής μεταφοράς των ατόμων που φιλοξενούνται. Για το λόγο αυτό είναι ήδη στα σκαριά μία διόροφη ιδιόκτητη οικοδομή συνολικού εμβαδού 1.370 τ.μ. Επίσης, δημιουργούνται ειδικές εγκαταστάσεις δυνατότητος κάλυψης 32 Α.μ.Ε.Α. 6 ατόμων προσωπικού, κοινόχρηστους χώρους, γραφεία, εστιατόριο, μαγειρείο, ειδικό ανελκυστήρα.

Οποιοσδήποτε μπορεί να έλθει σε επαφή με το "Κέντρο Ειδικών Παιδιών Άγιος Σπυρίδων στα τηλ. 2810 236987 και 6945 908721, ή στο e - mail: info@agiospiridon.gr και να ενημερωθεί από την ιστοσελίδα www.agiospiridon.gr για τις δράσεις του Κέντρου.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια