default-image

Αρχές του έτους οι νέες τοπικές μονάδες υγείας στην Κρήτη

Υγεία
Αρχές του έτους οι νέες τοπικές μονάδες υγείας στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τις αρχές του νέου έτους, έρχονται οι νέες τοπικές μονάδες υγείας και στην Κρήτη, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας υγείας, καλύπτοντας τα προβλήματα κατοίκων αστικών περιοχών.

Σε επίπεδο χώρας θα ιδρυθούν 240 μονάδες εκ των οποίων οι 25 αφορούν την Κρήτη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, 14 νέες μονάδες θα λειτουργήσουν στο Ηράκλειο, 5 στα Χανιά, 3 στο Ρέθυμνο και από μια μονάδα σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία.  

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

(από το νέο έτος)

25 ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Εκ των οποίων

14  Ηράκλειο

5  Χανιά

3  Ρέθυμνο

1  Άγιο Νικόλαο

1 Ιεράπετρα

1 Σητεία

ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ

( 13/08 - 13/10)

55.017 συνταγογραφήσεις φαρμάκων

100.398 συνταγές που εκτελέστηκαν

6.077.288 ευρώ, η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ

Πηγή: ΗΔΙΚΑ

Η κάθε μονάδα θα καλύπτει αστικό πληθυσμό 10.000 ατόμων και θα αποτελείται από 12 άτομα. Συγκεκριμένα, οικογενειακούς γιατρούς, παιδίατρο, νοσηλευτικό προσωπικό, επισκέπτες υγείας και κοινωνικό λειτουργό.

Πέρα από τις νέες τοπικές μονάδες υγείας, θέμα λίγων ημερών είναι η λειτουργία ιατρείου στα γραφεία του Νομαρχιακού Σωματείου Ατόμων με Αναπηρίες στην Αγία Αικατερίνη, εξυπηρετώντας πολίτες και άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να μετακινηθούν προς τη μονάδα υγείας στον Εσταυρωμένο.

Την ίδια ώρα, η ΔΥΠΕ Κρήτη ενημερώνει τους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε σχέση με την ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας, βάση σχετικού νόμου, παρέχοντας διευκρινήσεις για τη προστασία τους.

Μέσα σε δύο μήνες, υπήρξαν 55.017 συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ανασφάλιστους. Οι συνταγές που εκτελέστηκαν ξεπέρασαν τις 100.000 ενώ η σχετική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ ξεπέρασε τα 6 εκατομμύρια ευρώ (καρτα).

Εντωμεταξύ, θέματα υγείας αλλά και δράσεων στο πλαίσιο του οικογενειακού προγραμματισμού που υλοποιεί η μονάδα υγείας ΠΕΔΥ Ηρακλείου αναπτύχθηκαν σε βάθος στο πλαίσιο σχετικής διημερίδας στο Ηράκλειο, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News