Ειδήσεις

Η εθελοθυσία του Αρκαδίου στα πρωτοσέλιδα της εποχής (video)

Μνήμες από το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου θα ξυπνήσουν αύριο, με αφορμή τα 150 χρόνια της Αρκαδικής Εθελοθυσίας.

Νοέμβριος του 1866 γράφτηκε μια ακόμα «χρυσή σελίδα» στην ιστορία της Ελλάδας, αφού συνέβη το ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου, στο Ρέθυμνο της Κρήτης.

Μνήμες από το Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου θα ξυπνήσουν αύριο Κυριακή στο Ρέθυμνο, στα πλαίσια ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης, με αφορμή τα 150 χρόνια της Αρκαδικής Εθελοθυσίας.

Μαρτυρίες αλλά και πρωτοσέλιδα της εποχής αναμένεται να φωτίσουν στην ηρωική θυσία των Κρητικών.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον δραματοποιημένο ντοκυμαντέρ για την κρητική επανάσταση του 1866 και την ηρωική θυσία στο μοναστήρι του Αρκαδιού στο Ρέθυμνο.

Στις δέκα ανακοινώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα θιγούν θέματα όπως το προσωπικό ημερολόγιο του έτους 1865 του Κωνσταντίνου Γιαμπουδάκη και τα άλλα σχετικά εκθέματα του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου, πολύτιμες πληροφορίες για το Αρκάδι από το Αρχείο του Παύλου Βλαστού, η βιβλιογραφία για το Μοναστήρι που παρήχθη στο μισό αιώνα από τον προηγούμενο μεγάλο εορτασμό, οι αναφορές για το αρκαδικό δράμα από τις εφημερίδες της εποχής του, επιδράσεις του στη λογοτεχνική παραγωγή, οι δυνατότητες προσέγγισής του σήμερα από την εκπαίδευση, οι επετειακές εκδηλώσεις τίμησης του γεγονότος κατά την περίοδο της οθωμανικής κατοχής της Κρήτης και ιδιαίτερα κατά το έτος 1885, ένας σημαντικός σχετικός λόγος του Ρεθεμνιώτη καθηγητή και πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικολάου Παπαδάκη και το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης της Μονής κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.

Οι εργασίες της ημερίδας θα αρχίσουν μετά τα εγκαίνια μιας εξαιρετικά σημαντικής και πρωτότυπης έκθεσης τεκμηρίων για την Αρκαδική Εθελοθυσία, με θέμα "Πρωτοσέλιδα εφημερίδων του 1866 για το Αρκάδι", επιμελητές της οποίας είναι ο Γιάννης Παπιομύτογλου, πρώην διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου και ο Θωμάς Κρεβετζάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου. Σ' αυτήν θα εκτεθούν 40 πρωτοσέλιδα εφημερίδων της Ελλάδας και του εξωτερικού των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 1866.

Συγκεκριμένα, θα εκτεθούν πρωτοσέλιδα δεκαεννέα εφημερίδων των Αθηνών, δεκαπέντε εφημερίδων επαρχιακών πόλεων της Ελλάδας, δύο της Τεργέστης, τριών της Κωνσταντινούπολης και μίας της Σμύρνης.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

Ο Τουρκικός στρατός, υπό τις οδηγίες του Μουσταφά Ναϊλή Πασά προσπάθησε να μπει στη Μονή Αρκαδίου, σε μια πολιορκία που ξεκίνησε στις 8 Νοεμβρίου του και τελείωσε με ένδοξο για τους Κρητικούς τρόπο, μια ημέρα αργότερα

Τη Μονή υπερασπίζονταν μόλις 300 περίπου πολεμιστές, ενώ οι Τούρκοι αριθμούσαν 6.000 πεζούς, 200 ιππείς, 1.200 Αλβανούς και τριάντα κανόνια.

Όταν η πρώτη αμυντική γραμμή έσπασε και οι Τούρκοι μπήκαν στον περίβολο της Μονής, ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης από το χωριό Άδελε του Ρεθύμνου κλείστηκε μαζί με άλλους πολεμιστές και γυναικόπαιδα στην πυριτιδαποθήκη και όταν οι Τούρκοι προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν, άναψε το φιτίλι και πυροδότησε τα βαρέλια με τα πυρομαχικά, παίρνοντας μαζί του στο θάνατο όσους πιο πολλούς Τούρκους μπορούσε και γράφοντας άλλη μια ένδοξη σελίδα στην πλούσια Ελληνική ιστορία.

Σχόλια