Ειδήσεις

Αποκαλυπτήρια με το νέο έτος για το αεροδρόμιο

Το ανακαινισμένο αεροδρόμιο Χανίων έχει ήδη αποκαλυφθεί σε μεγάλο βαθμό αφού το έργο έχει ξεκινήσει να παραδίδεται τμηματικά.

Με το νέο έτος, και όχι στα τέλη του 2016, θα κάνει τελικά επίσημο "ποδαρικό" το αναβαθμισμένο πλέον αεροδρόμιο Χανίων...

Το σημαντικό έργο επέκτασης του αερολιμένα "Ι. Δασκαλογιάννης" αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του Ιανουαρίου, δίνοντας άλλη ώθηση στο αεροδρόμιο Χανίων, για το οποίο, την ίδια ώρα, οι ξενοδόχοι της δυτικής Κρήτης ζητούν μείωση τελών προσγείωσης κατά τη χειμερινή περίοδο, ώστε να... απογειωθεί η κίνηση και το χειμώνα!

Στο μέτωπο της επέκτασης-αναβάθμισης του αερολιμένα "I. Δασκαλογιάννης", οι εργασίες που ξεκίνησαν το 2013 βρίσκονται πια στην τελική ευθεία.

Βάσει σύμβασης και αρχικών χρονοδιαγραμμάτων, οι εργασίες θα έπρεπε να είχαν αποπερατωθεί από τον περσινό Δεκέμβριο. Ωστόσο, εργολαβικά απρόοπτα και κυρίως συχνές εμπλοκές στη ροή της χρηματοδότησης προς τον ανάδοχο τρέναραν τους ρυθμούς του έργου, που είχε αρχικό προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ και τελικό κόστος, μετά την εργολαβική έκπτωση 44% που πρόσφερε η "ΑΚΤΩΡ", τα 71 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα ήταν να δοθεί μια ετήσια σχεδόν παράταση. Οι εργασίες θα έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι το Δεκέμβριο. Ωστόσο, το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με πληροφορίες, έκρινε σκόπιμο να δοθεί μια ακόμα παράταση. Παράταση μικρής, ευτυχώς, διάρκειας για τις 4 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο έκρινε ότι χρειάζεται αυτό το μικρό διάστημα παράτασης, καθώς παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στην πληρωμή των λογαριασμών προς τον ανάδοχο.

Αναγνωρίστηκε πως υπήρξε διακοπή εργασιών για ορισμένα διαστήματα όχι με υπαιτιότητα του αναδόχου, δηλαδή του "ΑΚΤΩΡ", αλλά λόγω της μη ομαλής ροής της χρηματοδότησης προς τον εργολάβο, και έτσι εγκρίθηκε μια μικρή παράταση...

Μετά την εξέλιξη αυτή, λοιπόν, τα οριστικά αποκαλυπτήρια του αναβαθμισμένου αεροδρομίου αναμένονται στις αρχές της νέας πια χρονιάς. Βεβαίως, το ανακαινισμένο αεροδρόμιο έχει ήδη αποκαλυφθεί σε μεγάλο βαθμό αφού, ως γνωστόν, το έργο έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και κάποιους μήνες να παραδίδεται τμηματικά.

Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο λειτούργησε η επέκταση του κτηρίου στο τμήμα αναχωρήσεων, δίνοντας μεγάλη ανάσα στην κορεσμένη λειτουργία του χώρου. Πριν τη συγκεκριμένη παράδοση, οι επιβάτες ήταν αναγκασμένοι να περιμένουν εκτός κτηρίου σε ουρές και ειδικά το καλοκαίρι η κατάσταση δεν ήταν η αρμόζουσα.

Επίσης, ήδη λειτουργούν οι χώροι του νέου αμαξοστασίου συνολικής επιφάνειας 2.556 τ.μ., το νέο κτήριο φύλαξης απορριμμάτων 483,5 τ.μ. και οι νέοι χώροι στάθμευσης για 56 λεωφορεία και 213 Ι.Χ. οχήματα. Εκκρεμότητα που απομένει είναι η διαμόρφωση του χώρου.

Στο τελευταίο κομμάτι των εργασιών εκκρεμεί η ολοκλήρωση του νέου Πύργου Ελέγχου, κάποιες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις κ.τ.λ.

Η επέκταση

Το έργο που υλοποιείται στο αεροδρόμιο Χανίων αφορά:

- Την επέκταση του αεροσταθμού, που σήμερα έχει επιφάνεια 13.325,50 τ.μ., συμπεριλαμβανόμενης της αναδιαρρύθμισης και αναβάθμισης των υφιστάμενων χώρων αυτού, έτσι ώστε η τελική συνολική επιφάνεια του κτηρίου να είναι 31.368,53 τ.μ.

- Την κατασκευή νέου κτηρίου αμαξοστασίου επιφάνειας 2.566,00 τ.μ.

- Την κατασκευή νέου κτηρίου χώρου φύλαξης απορριμμάτων 483,50 τ.μ.

- Την κατασκευή νέου κτηρίου Πύργου Ελέγχου συνολικής επιφάνειας 1.872,98 τ.μ.

- Την αναδιαμόρφωση λόγω ανισοσταθμίας του υφιστάμενου χώρου στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων προσωπικού αεροδρομίου, χωρίς αντίτιμο.

- Την κατασκευή χώρου στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων για τη μεταφορά εκδρομέων, χωρίς αντίτιμο, διαστάσεων περίπου 136 x 70 μ. = 9.520,00 τ.μ.

- Επιπλέον περιλαμβάνεται διαμόρφωση νέου περιβάλλοντος χώρου συνολικής επιφάνειας 19.995,00 τ.μ. και αναδιαμόρφωση 21.600,00 τ.μ. υφιστάμενης επιφάνειας.

Στόχος η επιμήκυνση

Μείωση τελών προσγείωσης το χειμώνα

Την ίδια ώρα, μείωση των τελών προσγείωσης των αεροσκαφών κατά τους χειμερινούς μήνες, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ζητά η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, με επιστολή της προς τους αρμόδιους υπουργούς Γιώργο Σταθάκη και Έλενα Κουντουρά. Η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σε συναντήσεις που έχουμε με αεροπορικές εταιρείες μάς επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους, λόγω και της γεωπολιτικής κατάστασης που επικρατεί, να τοποθετήσουν επιπλέον πτήσεις, εφόσον τα τέλη προσγείωσης μειωθούν αισθητά ή ακόμα μηδενιστούν για τους μήνες Νοέμβριο 2016 μέχρι και Μάρτιο 2017...

Η πρόταση αυτή έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

* Το δημοσιονομικό αποτύπωμα είναι μηδενικό, γιατί ούτως ή άλλως δεν εισπράττονται τέλη προσγείωσης όταν δεν υπάρχουν πτήσεις.

* Τα ξενοδοχεία στα Χανιά θα λειτουργήσουν περισσότερο και άρα θα εισπραχθεί παραπάνω ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος.

* Περισσότεροι εργαζόμενοι θα δουλέψουν για περισσότερο καιρό από τη συνηθισμένη τουριστική περίοδο, με αποτέλεσμα και η ανεργία να μειωθεί και η κατανάλωση να αυξηθεί»...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια