default-image

"Ψυχρός και αμετανόητος" ο Σειραγάκης - Διεκόπη η δίκη

Κρήτη
"Ψυχρός και αμετανόητος" ο Σειραγάκης - Διεκόπη η δίκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμετανόητος παραμένει ο Κρητικός πρώην προπονητής μπάσκετ, Νίκος Σειραγάκης, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 401 (!) ετών για την πολύκροτη υπόθεση παιδεραστίας, η οποία είχε αποκαλυφθεί πριν από περίπου πέντε χρόνια στο Ρέθυμνο, σοκάροντας το πανελλήνιο. 

Ο 52χρονος σήμερα άνδρας, - ο οποίος από το Δεκέμβριο του 2011, οπότε και είχε συλληφθεί, βρίσκεται έγκλειστος στις φυλακές της Τρίπολης - οδηγήθηκε σιδηροδέσμιος στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά, προκειμένου να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό για τα όσα φέρεται να έκανε σε βάρος δεκάδων ανήλικων παιδιών.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, τα Δικαστήρια στον Πειραιά έμοιαζαν με "φρούριο", λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας που είχε λάβει η Αστυνομία. Σημειώνεται, πάντως, ότι η πολύκροτη δίκη διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών.

Ερωτηθείς από την Έδρα για το λόγο για τον οποίο άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης σε βάρος του, ο Σειραγάκης φέρεται να εμφανίστηκε για άλλη μια φορά προκλητικός. Ειδικότερα, κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα είχε υποστηρίξει και στο πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, καθώς όπως ανέφερε, δεν θεωρεί ότι οι πράξεις του ήταν ασελγείς. Εξάλλου, ισχυρίστηκε ότι οι συνθήκες κράτησής του, στη φυλακή, είναι φρικτές.

Η πρώτη συνεδρίαση της υπόθεσης διήρκησε περίπου μέχρι τις 3 χθες το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, εξετάστηκαν μάρτυρες της υπόθεσης και στη συνέχεια, το Δικαστήριο διέκοψε τη δίκη, η οποία θα συνεχιστεί - όπως ανακοινώθηκε - την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου. Εκείνη την ημέρα, εξάλλου, θα λάβει χώρα η απολογία του Σειραγάκη, η εισαγγελική πρόταση, οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής και τέλος η έκδοση της απόφασης.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο

Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά είχε κρίνει τον Μάιο του 2013 τον κατηγορούμενο ομόφωνα ένοχο. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Σειραγάκης έχει καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 401 ετών για τις -κατά περίπτωση- πράξεις της κατάχρησης σε ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, της αποπλάνηση ανηλίκου, καθώς και για την απόπειρα ασέλγειας.

Οι εν λόγω κατηγορίες αφορούν τα όσα φέρεται να έκανε ο Σειραγάκης σε συνολικά 36 ανήλικους. Ωστόσο, ο 52χρονος φέρεται να είχε κακοποιήσει σεξουαλικά περισσότερα παιδιά. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η ποινή του είχε συγχωνευτεί τελικά στα 220 χρόνια. Πρακτικά, ωστόσο, με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ο πρώην γυμναστής δεν μπορεί να μείνει έγκλειστος περισσότερα από 25 χρόνια.

Στην απολογία του ενώπιον τακτικών και λαϊκών δικαστών, πριν από περίπου τρεισήμισι χρόνια, ο Σειραγάκης δεν εμφανίστηκε μετανιωμένος. Η υπερασπιστική του γραμμή κινήθηκε στον ισχυρισμό ότι με τα παιδιά είχε «σωματική επαφή που μπορεί να χαρακτηριστεί ακραία, αλλά σε καμιά περίπτωση σεξουαλική». Ο  52χρονος δεν είχε διστάσει τότε να υποστηρίξει ότι η εν λόγω επαφή ήταν ένας κώδικας που χρησιμοποιούσαν τα παιδιά, χωρίς να τους τον επιβάλει ο ίδιος.

Στη δίκη, ο κατηγορούμενος είχε ζητήσει να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού, αλλά και αυτό του πρότερου έντιμου βίου. Τελικά, το δικαστήριο απέρριψε αμφότερα τα αιτήματα. Το αίτημα χορήγησης του ελαφρυντικού για μειωμένο καταλογισμό απορρίφθηκε ομόφωνα από την Έδρα, ενώ το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς μειοψήφησαν οι τακτικοί δικαστές.

Εξάλλου, το δικαστήριο επέβαλε στον Σειραγάκη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε χρόνια. Τέλος, πρέπει να ειπωθεί ότι η ποινή κάθειρξης των 401 ετών που επιβλήθηκε στον Νίκο Σειραγάκη ήταν η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί ποτέ σε κατηγορούμενο για υπόθεση παιδεραστίας στην Ελλάδα. 

Το χρονικό της σύλληψης

Μέχρι τη σύλληψή του, την 1η Δεκεμβρίου του 2011, ο 52χρονος Κρητικός ήταν δάσκαλος  σε δημοτικό σχολείο, αλλά και προπονητής σε ομάδα μπάσκετ.  Συνελήφθη επ' αυτοφώρω, έπειτα από πολύμηνη παρακολούθηση της ΕΛ.ΑΣ., τα στελέχη της οποίας προέβησαν σε πολύ λεπτούς χειρισμούς, προκειμένου να τεκμηριωθούν απόλυτα τα αδικήματα τα οποία διέπραξε ο Σειραγάκης.

Ο κατηγορούμενος λειτουργούσε με μεθοδικότητα: Έκανε συναντήσεις μικρής διάρκειας με τα θύματά του, σε σημείο που δεν μπορούσε να γίνει φανερή η δράση του στις οικογένειες των παιδιών.

Η Αστυνομία ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση μετά από διάσπαρτες πληροφορίες που ήθελαν τον Σειραγάκη να έχει αναπτύξει περίεργες σχέσεις με ορισμένα παιδιά. Τελικά, στις αρχές του φθινοπώρου του 2011 προέκυψαν νέα στοιχεία σε βάρος του πρώην προπονητή, έπειτα από την άρση απορρήτου των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών του, μετά από σχετική άδεια της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής. Από το υλικό που συνελέγη τότε, οι Αρχές κατέληξαν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη δράση του Σειραγάκη.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News