Ειδήσεις

Σειραγάκης: Στο εδώλιο ο παιδεραστής με ποινή 220 έτη(video)

Δικάζεται σε δεύτερο βαθμό από το Ορκωτό Εφετείο Πειραιά ο 52χρονος πρώην γυμναστής για τα όσα απεχθή έκανε σε δεκάδες ανήλικα παιδιά.

Μνήμες από τη σοκαριστική υπόθεση παιδεραστίας, η οποία είχε εκτυλιχθεί πριν από μερικά χρόνια στο Ρέθυμνο, "παγώνοντας" το πανελλήνιο, αναμένεται να ξυπνήσουν σήμερα στις δικαστικές αίθουσες.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πειραιά αναμένεται να καθίσει ο Κρητικός πρώην προπονητής μπάσκετ Νίκος Σειραγάκης, προκειμένου να δικαστεί - σε δεύτερο βαθμό - για τα όσα απεχθή έκανε σε δεκάδες ανήλικα παιδιά.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έγινε πριν από περίπου τρεισήμισι χρόνια. Το Μάιο του 2013 ο Σειραγάκης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πειραιά. Ο 52χρονος - σήμερα - άνδρας καταδικάστηκε για την πράξη της ασέλγειας σε βάρος 36 ανηλίκων σε συνολική ποινή κάθειρξης 401 ετών! Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα παιδιά, τα οποία φέρεται να είχε κακοποιήσει σεξουαλικά, ήταν πολύ περισσότερα από 36... Τελικά η ποινή του συγχωνεύτηκε στα 220 χρόνια. Πρακτικά, πάντως, με το ισχύον νομικό πλαίσιο, ο Σειραγάκης δεν μπορεί να μείνει έγκλειστος περισσότερα από 25 χρόνια.

Στην απολογία του ενώπιον τακτικών και λαϊκών δικαστών, πριν από περίπου τρεισήμισι χρόνια, ο Σειραγάκης δεν εμφανίστηκε μετανιωμένος. Η υπερασπιστική του γραμμή κινήθηκε στον ισχυρισμό ότι με τα παιδιά είχε «σωματική επαφή που μπορεί να χαρακτηριστεί ακραία, αλλά σε καμιά περίπτωση σεξουαλική». Ο πρώην γυμναστής δεν είχε διστάσει τότε να υποστηρίξει ότι η εν λόγω επαφή ήταν ένας κώδικας που χρησιμοποιούσαν τα παιδιά, χωρίς να τους τον επιβάλει ο ίδιος.

Στην πολύκροτη δίκη, ο κατηγορούμενος είχε ζητήσει να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού, αλλά και αυτό του πρότερου έντιμου βίου. Τελικά, το δικαστήριο απέρριψε αμφότερα τα αιτήματα. Το αίτημα χορήγησης του ελαφρυντικού για μειωμένο καταλογισμό απορρίφθηκε ομόφωνα από την Έδρα, ενώ το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς μειοψήφησαν οι τακτικοί δικαστές.

Εξάλλου, το δικαστήριο επέβαλε στον Σειραγάκη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε χρόνια. Αξίζει, ακόμη, να ειπωθεί ότι η ποινή κάθειρξης των 401 ετών που επιβλήθηκε στον Νίκο Σειραγάκη ήταν η μεγαλύτερη που έχει επιβληθεί ποτέ σε κατηγορούμενο για υπόθεση παιδεραστίας στην Ελλάδα. Ο καταδικασθείς είναι έγκλειστος των φυλακών της Τρίπολης, όπου είχε μεταφερθεί από το Δεκέμβριο του 2011, όταν συνελήφθη στο Ρέθυμνο.

Το χρονικό της σύλληψης

Μέχρι τη σύλληψή του, την 1η Δεκεμβρίου του 2011, ο 52χρονος Κρητικός ήταν γυμναστής σε δημοτικό σχολείο, αλλά και προπονητής σε ομάδα μπάσκετ. Ο γυμναστής συνελήφθη επ' αυτοφώρω, έπειτα από πολύμηνη παρακολούθηση της ΕΛ.ΑΣ., τα στελέχη της οποίας προέβησαν σε πολύ λεπτούς χειρισμούς, προκειμένου να τεκμηριωθούν απόλυτα τα αδικήματα τα οποία διέπραξε ο Σειραγάκης. Ο κατηγορούμενος λειτουργούσε με μεθοδικότητα: Έκανε συναντήσεις μικρής διάρκειας με τα θύματά του, σε σημείο που δεν μπορούσε να γίνει φανερή η δράση του στις οικογένειες των παιδιών.

Η Αστυνομία ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση μετά από διάσπαρτες πληροφορίες που ήθελαν τον Σειραγάκη να έχει αναπτύξει περίεργες σχέσεις με ορισμένα παιδιά. Τελικά, στις αρχές του φθινοπώρου του 2011 προέκυψαν νέα στοιχεία σε βάρος του πρώην προπονητή, έπειτα από την άρση απορρήτου των τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών επικοινωνιών του, μετά από σχετική άδεια της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής. Από το υλικό που συνελέγη τότε, οι Αρχές κατέληξαν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τη δράση του Σειραγάκη.

Έξι δικηγόροι από το Ρέθυμνο

Ενώπιον της Έδρας αναμένεται να καταθέσουν σήμερα ως μάρτυρες αρκετοί αστυνομικοί που είχαν ασχοληθεί τότε με την πολύκροτη υπόθεση. Εξάλλου, όπως στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, έτσι και στο Εφετείο Πειραιώς, οι οικογένειες των παιδιών που έπεσαν θύματα της άρρωστης δράσης του Σειραγάκη θα εκπροσωπηθούν από δικηγόρους, καθώς έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. Συνήγοροι πολιτικής αγωγής είναι συγκεκριμένα έξι δικηγόροι από το Δικηγορικό Σύλλογο Ρεθύμνου, οι οποίοι θα παρασταθούν στη δίκη χωρίς αμοιβή.

Σχόλια