default-image

Σε ιδιώτη τα άπλυτα των νοσοκομείων

Υγεία
Σε ιδιώτη τα άπλυτα των νοσοκομείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα άπλυτά τους σε ιδιώτη θα αναγκαστούν να στέλνουν, έτσι όπως πάει το πράγμα, τα δημόσια νοσοκομεία του Ηρακλείου, μετά τη μείωση προσωπικού στο τμήμα ιματισμού.

Το πρόβλημα, αλλά και η πρώτη εντύπωση για το πού το πάνε υπουργείο και κυβέρνηση ως προς το θέμα, άρχισε να φαίνεται από το ΠΑΓΝΗ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, στα πλυντήρια ξεκίνησαν να εργάζονται 28 άτομα.

Το 2010 έμειναν 15. Τώρα έχουν απομείνει 4 μόνιμοι συν 7 άτομα από τον εργολάβο, ενώ από το 2013 καθαρίζεται στο ΠΑΓΝΗ και ο ιματισμός του Βενιζελείου. Από το 1989 δεν έγινε κανένας εκσυγχρονισμός και, παρ' όλα τα ανεπαρκή μέσα και τις τεχνικές δυσκολίες (συχνές βλάβες, λίγο προσωπικό, ανεπαρκή μέσα για την επίτευξη ασφαλών συνθηκών εργασίας), τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής χωρίς να έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, στην τελευταία συνάντηση με το διοικητή, μετά από ερώτηση σχετικά με την πληροφορία περί αναζήτησης προσφορών υλικοτεχνικής μελέτης για το κόστος λειτουργίας των πλυντηρίων, ομολόγησε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί έξω σε ιδιώτη το πλύσιμο του ιματισμού, επικαλούμενος το κόστος λειτουργίας. Επιχείρημα που, όπως λένε οι εργαζόμενοι, «ακούμε όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις για να δικαιολογήσουν τη στρατηγική επιλογή να ξεφορτωθεί το κράτος τις όποιες ακόμα δημόσιες λειτουργίες υπάρχουν στα νοσοκομεία, ξεκινώντας από τις υποστηριχτικές λειτουργίες (σίτιση, καθαριότητα, μηχανοργάνωση, λογιστήρια, συντήρηση μηχανημάτων και στη συνέχεια εργαστήρια κ.ά.)».

Ειδικές προδιαγραφές

Το πλύσιμο του νοσοκομειακού εξοπλισμού, όμως, δεν είναι ξενοδοχειακός, κοινός ιματισμός. Απαιτεί, όπως υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι, ειδικές προδιαγραφές και υψηλά standards λόγω της φύσης του, και επομένως διαμορφώνεται υψηλότερο κόστος από αυτό του πλυσίματος του κοινού ιματισμού.

Ως εκ τούτου, προειδοποιούν τη διοίκηση του νοσοκομείου, τη ΔΥΠΕ και την κυβέρνηση πως, αν προχωρήσουν σε εκχώρηση των πλυντηρίων σε ιδιώτη εργολάβο εντός ή εκτός του νοσοκομείου, θα βρουν το σύνολο των εργαζομένων απέναντί τους. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., παρά τα μεγάλα λόγια περί στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, παρά τις ανάσες που λέει ότι δίνει, συνεχίζει την πολιτική εκχώρησης των λειτουργιών του νοσοκομείου.

Θύμα αυτήν τη φορά πρόκειται να γίνει ο ιματισμός του νοσοκομείου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, τα μέλη του οποίου, όπως λένε, απαιτούν «άμεση στελέχωση του τμήματος με μόνιμο προσωπικό, εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης μονάδας με νέα τεχνολογία ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να ενισχυθεί η αυτοτέλεια των δύο νοσοκομείων, να μην εκχωρηθεί το τμήμα σε κανέναν ιδιώτη, να φύγει τώρα ο εργολάβος από τα πλυντήρια και συνολικά όλοι όσοι είναι ακόμα στο νοσοκομείο, να πάψει το αίσχος των ατομικών συμβάσεων και της ομηρίας των εργαζομένων και τέλος μονιμοποίηση των ήδη εργαζομένων στα πλυντήρια».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News