Ειδήσεις

Σαν σήμερα το 1833 γεννήθηκε ο Άλφρεντ Νόμπελ

Στα 16 του χρόνια, ο Νόμπελ είχε ήδη εξελιχθεί σε ικανότατο χημικό

Σαν σήμερα, στις 21 Οκτωβρίου του 1833, γεννιέται στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, ο χημικός, μηχανικός, εφευρέτης κι επιχειρηματίας, Άλφρεντ Νόμπελ. Στα 16 του χρόνια, ο Νόμπελ είχε ήδη εξελιχθεί σε ικανότατο χημικό.

Στην ίδια ηλικία μιλούσε με ιδιαίτερη ευχέρεια Αγγλικά, Ρωσικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ρωσικά. Το 1850 πηγαίνει στο Παρίσι κι ένα χρόνο μετά βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου εργάζεται στην κατασκευή του σιδερένιου πολεμικού πλοίου "Monitοr".

Εκεί έλαβε και την πρώτη του πατέντα για τον γκαζομετρητή. Τα επόμενα χρόνια αφιερώνεται στην παραγωγή νιτρογλυκερίνης. Σε όλη του τη ζωή απέκτησε 350 πατέντες, ανάμεσα στις οποίες αυτές της για την ανακάλυψη της δυναμίτιδας και του πυροκροτητή με πιο γνωστές αυτές για την ανακάλυψη της δυναμίτιδας και του πυροκροτητή.

Ως επιχειρηματίας δραστηριοποιήθηκε στην πολεμική βιομηχανία και άφησε το 94% της περιουσίας του στο Ίδρυμα Νομπέλ.

Όταν εφευρέθηκε η λάμπα!

Στις 21 Οκτωβρίου του 1879 ο Τόμας Έντισον δοκιμάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα πυράκτωσης, ο οποίος λειτουργεί περίπου 13μιση ώρες πριν τελικά σβήσει. Το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δόθηκε στον Έντισον τον Ιανουάριο του 1880. Πάντως, οι προσπάθειες για την υλοποίηση του εν λόγω εγχειρήματος είχαν ξεκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Κατά τη δεκαετία του 1860, ο Άγγλος φυσικός και χημικός Τζόζεφ Σουάν προσπάθησε να κατασκευάσει λάμπες με νήμα άνθρακα. Τα κατάφερε, ωστόσο, μετά από λίγα λεπτά το νήμα καταστρεφόταν. Επανέλαβε τα πειράματά του το 1878, χρησιμοποιώντας αντλία υψηλού κενού. Ο Σουάν παρουσίασε τελικά την ηλεκτρική του λάμπα το 1879, ωστόσο είχε ήδη αργήσει καθώς τον πρόλαβε ο Τόμας Έντισον...

Βίος και Πολιτεία του Νίκου Εγγονόπουλου

Σαν σήμερα, στις 21 Οκτωβρίου του 1907 γεννιέται στην Αθήνα ο μεγάλος Έλληνας σουρεαλιστής, Νίκος Εγγονόπουλος. Ο Εγγονόπουλος πέρασε τα μαθητικά του χρόνια ως εσωτερικός σε σχολείο των Παρισίων και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1927 για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Από το 1930 ξεκίνησε να εργάζεται ως μεταφραστής σε τράπεζα αλλά και ως γραφιάς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1932 γράφεται στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και φοιτά στο εργαστήρι του Φώτη Κόντογλου.

Το 1938 εκδίδει την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν», ενώ ένα χρόνο μετά πραγματοποιεί την πρώτη του ατομική έκθεση. Το 1941 πολέμησε στο αλβανικό μέτωπο και αιχμαλωτίζεται από τους Γερμανούς. Μεταφέρεται σε στρατόπεδο εργασίας , απ' όπου δραπετεύει κι επιστρέφει στην Αθήνα με τα πόδια. Το 1944 παρουσιάζει το «Μπολιβάρ», κατά πολλούς την καλύτερη στιγμή της ποίησής του.Το 1958 του απονέμεται το πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική του συλλογή «Εν Ανθηρώ Ελληνι Λόγω», ενώ το 1966 τιμήθηκε για το εικαστικό του έργο με το Χρυσό Σταυρό του Γεωργίου Α'.

Το 1979 θα του απονεμηθεί εκ νέου το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική του συλλογή «Στην κοιλάδα με τους ροδώνες».  Ο Νίκος Εγγονόπουλος πέθανε στις 31 Οκτωβρίου του 1985 από ανακοπή καρδιάς. Η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια