Ειδήσεις

Άγρια κόντρα για εξετάσεις που δεν εγιναν στο Κ.Υ Βιάννου

Η 7η ΥΠΕ Κρήτης πέρασε στην αντεπίθεση και με μία σκληρή ανακοίνωση κάνει παράλληλα λόγο για κιτρινισμό από μερίδα ΜΜΕ.

Αλαλούμ έχει προκαλέσει η είδηση της ματαίωσης της εθελοντικής επίσκεψης γιατρών που πραγματοποιεί κάθε χρόνο ο ροταριανός όμιλος ηρακλείου στο κέντρο υγείας Βιάννου.

Νωρίς το μεσημέρι η 7η ΥΠΕ Κρήτης πέρασε στην αντεπίθεση και με μία σκληρή ανακοίνωση εξηγεί για ποιο λόγο υπήρξε η ματαίωση της επίσκεψης των ιατρών κάνοντας παράλληλα λόγο για κιτρινισμό από μερίδα ΜΜΕ προκειμένου να σπιλώσουν με κάθε τρόπο την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.  

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις, όπου είχαν ανιχνευθεί σημαντικές ασθένειες που οι ασθενείς, όπως τονίζει ο Ροταριανός όμιλος Ηρακλείου, που καλεί την 7η ΥΠΕ να αναλογιστεί τις συνέπειες της απόφασης αυτής.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 170 ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΒΙΑΝΝΟ

Αναλυτικά στην ανακοίνωση της ΔΥΠΕ Κρήτης αναφέρεται:

Σχετικά με το «σάλο» που έχει προκαλέσει η ματαίωση της επίσκεψης των ιατρών μελών-εθελοντών του ροταριανού ομίλου Ηρακλείου στο Κέντρο Υγείας  Α. Βιάννου ,η 7η ΔΥΠΕ θέλει να δηλώσει τα εξής:

1) Η δράση αυτή έγινε γνωστή στη ΔΥΠΕ από δημοσιεύματα λίγες μέρες πριν την προγραμματισμένη, για την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, επίσκεψη χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως ενημέρωση, με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

2) Πάγια θέση μας είναι ότι οποιαδήποτε δράση στο χώρο της ΠΦΥ, προκειμένου να έχει ουσιαστικά οφέλη για τον πληθυσμό, πρέπει να είναι σύμφωνη με κριτήρια ποιότητας και ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών, να απαντά σε συγκεκριμένες ανάγκες υγείας που καθορίζονται από τους γιατρούς του Κ.Υ. σε συνεργασία με την ΥΠΕ και να υπάρχει εξασφαλισμένη διασύνδεση όπως και συνέχεια στη φροντίδα υγείας.

3) Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα επισκέψεις κλιμακίων ιατρών ειδικοτήτων από τη Μ.Υ. Ηρακλείου στα κέντρα υγείας, μεταξύ αυτών και της Άνω Βιάννου

4) Είναι προφανές ότι αποσπασματικές επισκέψεις ιατρών που δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση υπαρκτές ανάγκες υγείας.

5) Ουδέποτε υπήρξε αίτημα από τη διεύθυνση του Κέντρου Υγείας για  επισκέψεις ιατρών ειδικοτήτων επί τη βάσει  τεκμηριωμένων αναγκών.

Όπως έχουμε επανειλημμένως δηλώσει, καλωσορίζουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία στοχεύει στην ανυστερόβουλη προσφορά βοήθειας υπό τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις, όντας διαθέσιμοι για την παροχή συνδρομής στα πλαίσια της νομιμότητας.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο τηρείται εδώ και χρόνια μητρώο εθελοντών στη ΔΥΠΕ με μεγάλη επιτυχία, που επιτρέπει σε πολλούς συμπολίτες μας να δραστηριοποιούνται και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις δομές του ΕΣΥ. Εξάλλου συνεργασία υπάρχει εδώ και χρόνια με φορείς όπως οι Γιατροί του Αιγαίου ή διάφοροι σύλλογοι ασθενών με ιδιαίτερα σημαντική προσφορά, με τους οποίους ουδέποτε προέκυψαν προβλήματα ακριβώς γιατί υπάρχουν και τηρούνται  συγκεκριμένα πλαίσια συνεργασίας, με έγκαιρη ενημέρωση και προγραμματισμό.  

Προκαλεί λοιπόν πολλά ερωτηματικά η αναφορά ορισμένων «δημοσιογράφων» περί της δήθεν ύπαρξης εντολής υπουργού που απαγορεύει την πραγματοποίηση της δράσης με το σκεπτικό ότι οι γιατροί ήταν «εθελοντές» και όχι «αλληλέγγυοι», όπως και τα ανώνυμα σχόλια περί «ιδεοληπτικών κινήτρων» πίσω από την απόφαση της ΔΥΠΕ.

Φαίνεται ,δυστυχώς, ότι στον κιτρινισμό και στα ψεύδη κάποιοι δεν έχουν κανένα φραγμό προκειμένου να σπιλώσουν με κάθε τρόπο την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.  

Το θέμα προέκυψε έπειτα από ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, από τον γραμματέα της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου,  ζητώντας  απαντήσεις στο θέμα που έχει προκύψει στο Κ.Υ. Βιάννου σχετικά με την απαγόρευση ιατρικών εξετάσεων από εθελοντές γιατρούς.

Όπως καταγγέλλει ο Βασίλης Κεγκέρογλου: "Γνωρίζετε ότι η συγκεκριμένη δράση των εθελοντών που πραγματοποιείται επί πολλά χρόνια χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, έχει σημαντικό  όφελος  για τους εξεταζόμενους, έχει σώσει τη ζωή αρκετών συνανθρώπων μας και έχει διευκολύνει τη ζωή πολιτών που διαβιούν σε ορεινή και απομακρυσμένη περιοχή;".

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια