default-image

Αφήνουν 21χρονη με όγκο στον εγκέφαλο να παλέψει μόνη της

Κρήτη
Αφήνουν 21χρονη με όγκο στον εγκέφαλο να παλέψει μόνη της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι πάνω απ' όλα μάνα. Αλλά σαν μάνα που παλεύει μόνη της και πρέπει να φροντίσει την κόρη της που έχει σοβαρή πάθηση, είναι έτοιμη να «λυγίσει». Η Δ.Κ. από το Ηράκλειο αντικρίζοντας το κορίτσι της βλέπει στο πρόσωπό της μια τραγωδία και δεν μπορεί να πιστέψει ότι απερρίφθη το αίτημα η 21χρονη κόρη που αδυνατεί να δουλέψει, να λάβει επίδομα πρόνοιας!

Μόνο που η νεαρή κοπέλα πάσχει γεργίνωμα εγκεφάλου -μια μορφή όγκου που επηρεάζει πολλές λειτουργίες του οργανισμού- έχει υποβληθεί σε επέμβαση και αδυνατεί όπως είναι φυσικό να «συμβάλλει» στα έξοδα του σπιτιού.

Απέρριψαν την αίτηση για επίδομα!

 Όπως υποστηρίζει με πόνο ψυχής η 44χρονη μητέρα που μίλησε στο neakriti.gr «η κόρη μου μπορεί να περπατήσει και να κάνει βασικές κινήσεις εάν όμως της θέσεις μια απλή μαθηματική πράξη δεν θα γνωρίζει την απάντηση. Πώς να δουλέψει; Δύο κοινωνικοί λειτουργοί που βρίσκονται στο πλευρό μας με παρότρυναν να καταθέσω χαρτιά για επίδομα. Όταν πήραμε δύο αρνητικές απαντήσεις μέσα στο 2016 και οι αιτήσεις απορρίφθηκαν ,ούτε η κοινωνική λειτουργός δεν το πίστευε. Και να σκεφτείτε ότι τα χρήματα για τα παράβολα για την κατάθεση της αίτησης, συγκεντρώθηκαν με τη βοήθεια της Εκκλησίας αφού δεν έχω ούτε αυτή τη δυνατότητα…».

Δεν προβλέπεται ούτε σεντ

Σύμφωνα με τη Δ.Κ. η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) έκρινε το ποσοστό αναπηρίας της 21χρονης 30% . Μετά από ένσταση που κατατέθηκε η Δευτεροβάθμια επιτροπή έκρινε το ποσοστό αναπηρίας 45%. Ωστόσο για να χορηγηθεί οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό αναπηρίας.

Σύμφωνα με τον διοικητή του περιφερειακού υποκαταστήματος του ΙΚΑ Ηρακλείου κ.Ροκαδάκη «οι γιατροί του ΚΕΠΑ που την εξέτασαν της έδωσαν αυτό το ποσοστό αναπηρίας. Θα πρέπει να απευθυνθεί στην Πρόνοια μήπως προβλέπεται κάποια άλλη μορφής οικονομική ενίσχυση».

«Φοβάμαι μην βρεθούμε στο δρόμο»

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφει η 44χρονη, η κόρη της έχει μόνο την ίδια αφού ο πατέρας της κοπέλας δεν ζει μαζί τους και η καθημερινότητα είναι ένα φορτίο όλο και πιο βαρύ στις πλάτες της. Μόνο η μητέρα εργάζεται και μετά την επέμβαση στην οποία χρειάστηκε να υποβληθεί στο εξωτερικό η κοπέλα που έχει όγκο στον εγκέφαλο, τώρα οι λογαριασμοί πολλαπλασιάζονται συνεχώς. Σύμφωνα με την Δ.Κ. «η κόρη μου χρειάζεται συνεχώς φάρμακα και μαγνητικές αλλά αυτά τα έξοδα τα "βολεύαμε" κάπως. Μόνη μου όμως αδυνατώ να ανταπεξέλθω στα υπόλοιπα έξοδα καθώς παρά το γεγονός ότι εργάζομαι, τώρα χρωστάω 7.000 ευρώ. Έχουν μαζευτεί πολλοί λογαριασμοί ρεύματος και νερού για τους οποίους έκανα διακανονισμό, αλλά δεν μπορώ να πληρώσω τις δόσεις. Ήδη δανείστηκα και για το ενοίκιο και φοβάμαι μην βρεθούμε στο δρόμο…».

Έχει την «ατυχία» να  έχει σοβαρή πάθηση…

«Σηκώνω μόνη μου το βάρος» λέει απελπισμένη η μητέρα της κοπέλας που είχε απλά την «ατυχία» να αντιμετωπίσει το παιδί της ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και βιώνει την αδικία να μην δικαιούται , όπως όλα δείχνουν, ούτε ένα ευρώ αφού η 21χρονη δεν είναι παραπληγική ή άτομο με αναπηρία.  Εύλογο είναι όμως το ερώτημα τι συμβαίνει σε αυτές περιπτώσεις; Ποιος θα σταθεί στο πλευρό αδύναμων συμπολιτών που δυσκολεύονται να επιβιώσουν λόγω μιας ασθένειας; Ενδεχομένως η Δ.Κ να μην πάρει ποτέ απάντηση στο ρητορικό ερώτημα, η ίδια όμως το χρειάζεται επιτακτικά, για να μην βρεθεί μαζί με την κόρη της χωρίς σπίτι, φαγητό και φάρμακα…

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News