default-image

Κρήτη: Ουρές και "έμφραγμα" στα Επείγοντα

Κρήτη
Κρήτη: Ουρές και "έμφραγμα" στα Επείγοντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλιάδες κόσμου συνωστίζονται καθημερινά στις αίθουσες αναμονής των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων Ηρακλείου, με τις ουρές που σχηματίζονται να υποδεικνύουν για μια ακόμη φορά την αναχρονιστικότητα του ΕΣΥ στην Ελλάδα.

 Η κρίση που μαστίζει εδώ και εφτά χρόνια τα νοικοκυριά, σε συνδυασμό με το τσεκούρωμα των μισθών, των συντάξεων και τις περικοπές στα φάρμακα και στις θεραπείες, δεν αφήνει περιθώριο επίσκεψης σε εξωτερικό ιατρείο που, αν και θα μείωνε το χρόνο αναμονής, από την άλλη θα ανέβαζε αρκετά το κόστος για το πορτοφόλι του ασφαλισμένου.

Συνεπώς, ολοένα και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στα Επείγοντα Περιστατικά των δημόσιων νοσοκομείων για να μη βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, πράγμα θεμιτό. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να σημειώνεται ραγδαία αύξηση της επισκεψιμότητας έως και 30% σε σχέση με την προ κρίσης εποχή, με τις εκτιμήσεις να θέλουν το ποσοστό αυτό να διπλασιάζεται ενόψει του χειμώνα. Την ίδια στιγμή, με το πρόβλημα υποστελέχωσης, έλλειψης ιατρικού εξοπλισμού, αλλά και φθορών στα ιατρικά μηχανήματα, που αντιμετωπίζουν σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.

Οι καταστάσεις αυτές, που μας πάνε 100 χρόνια πίσω, φέρνουν στο φως τις αδυναμίες του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα, αλλά και την επιβεβλημένη ανάγκη αναβάθμισής του που, αν και χιλιοσυζητημένη, δεν υλοποιείται ποτέ στη χώρα μας...

Σε αριθμούς

Η επισκεψιμότητα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών έχει αυξηθεί κυρίως από ασθενείς με χρονίζοντα προβλήματα υγείας, που λόγω οικονομικής στενότητας σπεύδουν στα δημόσια νοσοκομεία για να βοηθηθούν. Αυτό βέβαια θα έκανε κάθε πολίτης μιας χώρας όπου το σύστημα υγείας θα δούλευε ρολόι - κάτι που στην Ελλάδα του 2016 δε συμβαίνει. Ωστόσο, πολλοί είναι και εκείνοι που τρέχουν στα ΤΕΠ για μια απλή γενική αίματος ή συνταγογράφηση, επιβαρύνοντας την κατάσταση, αφού δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για άλλες κρατικές δομές που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν, προκειμένου να αποφορτίσουν την εικόνα στα ΤΕΠ.

Η αύξηση επισκεψιμότητας στα ΤΕΠ, όπως τονίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, έχει ως αποτέλεσμα τη δυσπιστία, την οργή, την αγανάκτηση και την απογοήτευση προς τους λειτουργούς και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του συστήματος υγείας από τους πολίτες, προκαλώντας παράλληλα εκνευρισμό, άγχος, θυμό και πολλές φορές κόπωση στους γιατρούς, που μπορεί εύκολα να οδηγήσει στο λάθος. Υπογραμμίζεται λοιπόν πως μόνη «θεραπεία του προβλήματος αποτελεί η δημιουργία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, άμεσα και αποτελεσματικά», τέτοιας ώστε να δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών.

Ενδεικτικό της αύξησης που σημειώνεται είναι τα στοιχεία που μας έρχονται από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΠΑΓΝΗ, όπου από τα 93.924 συνολικά περιστατικά που πέρασαν από το Τμήμα το 2014, ανέβηκαν στα 95.787 το 2015, ενώ ήδη έχουν φτάσει στα 48.646 το πρώτο 6μηνο του 2016, με τις εκτιμήσεις να θέλουν να εκτοξεύονται στις 97.292 έως το τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή, στα Τακτικά (πρωινά) Ιατρεία από τα 102.376 περιστατικά που πέρασαν το 2014 αυξήθηκαν στις 104.192 το 2015, ενώ ήδη μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2016 έχουν εξυπηρετηθεί 60.175 περιστατικά, με την εκτίμηση να θέλει έως το τέλος του τρέχοντος έτους αυτά να αγγίζουν τις 120.350.

Ίδια όμως είναι η εικόνα και στα ολοήμερα Τακτικά Ιατρεία, απ' όπου το 2014 πέρασαν 24.156 άτομα, το 2015, παρουσιάζοντας και πάλι αύξηση, έφτασαν στα 24.701, ενώ μέχρι τις 30/6 του 2016 συνολικά εξυπηρετήθηκαν 13.376 περιστατικά, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 26.752 περιστατικά μέχρι το τέλος του έτους που διανύουμε.

Την ίδια ώρα, παρόμοια είναι η εικόνα και στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Βενιζελείου, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές και των δύο νοσοκομείων να υπερβάλλουν εαυτό προκειμένου να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους ασθενείς, σύμφωνα πάντα με τα μέσα που διαθέτουν.

Τα χειρότερα... έρχονται

Και αν αυτή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία σήμερα, οι αρμόδιοι φαίνεται να έχουν άλλα σχέδια, που μάλλον θα ταλαιπωρήσουν ακόμα πιο πολύ τον ασθενή απ' ό,τι θα τον βοηθήσουν. Μια εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι μας δίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρης Βρύσαλης, ο οποίος, σχολιάζοντας παράλληλα την υπάρχουσα κατάσταση στο χώρο της υγείας, λέει πως «το 28% πανελλαδικά των ασθενών αυτή τη στιγμή δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακα. Έτσι κάποιοι από αυτούς έχουν μειώσει ή σταματήσει αυτοβούλως τη θεραπεία τους, διότι η συμμετοχή είναι μεγάλη. Το επόμενο διάστημα όμως υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση να μπουν κριτήρια ελέγχου σε όσους επισκέπτονται τα ΤΕΠ, αλλά και στις ημέρες νοσηλείας στην κλινική, με την έννοια ότι η κυβέρνηση και η Ε.Ε. θεωρούν πως οι ασθενείς αποτελούν κόστος για τα νοσοκομεία».

Ο ίδιος επισημαίνει πως, «αν υπήρχε ένα σωστά δομημένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα μπορούσε να αντεπεξέλθει επάξια στις λαϊκές ανάγκες του 21ου αιώνα», καταλήγοντας στο ότι, «αν τα δημόσια νοσοκομεία δε χρηματοδοτηθούν και δε στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό, δε θα μπορέσουν ποτέ να λειτουργήσουν σωστά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Χάρης Βαβουρανάκης προτείνει λύσεις άμεσα εφαρμόσιμες, που αποτελούν τους πυλώνες στήριξης για μια αξιόπιστη και αποτελεσματική Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας, η οποία πρωτίστως δε θα ταλαιπωρεί τον πολίτη και δευτερευόντως δε θα εξουθενώνει το γιατρό, τις οποίες ως Σύλλογος έχουν καταθέσει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαβουρανάκης επισημαίνει πως είναι αναγκαία τα εξής: «Ο πλήρης διαχωρισμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας από τη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με διακομματική θεσμική στελέχωση και 5ετή θητεία. Η ανάπτυξη και ο προγραμματισμός ανά Διοικητική Περιφέρεια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ιατρικής και της νοσηλευτικής κοινότητας. Η παράλληλη αξιοποίηση των γιατρών και των υποδομών του ιδιωτικού και του κρατικού τομέα. Η εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Η άμεση εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας υγείας. Η δημιουργία κέντρων 24ωρης εφημερίας αστικού τύπου, με σκοπό τη διαλογή και την αντιμετώπιση ασθενών που δε χρειάζονται νοσηλεία. Η επείγουσα μεταφορά ασθενών, ως και η έκτακτη επείγουσα εισαγωγή ασθενούς σε νοσοκομεία θα γίνεται με το παραπεμπτικό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), στο οποίο παραπέμπονται τα επείγοντα περιστατικά από τους λοιπούς φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News