Ειδήσεις

Σαν σήμερα: Αρχιεπίσκοπος ο Μακάριος Γ’

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος επιθυμούσε, και προς αυτό το στόχο εργαζόταν, ώστε η Εκκλησία της Κύπρου να επανεύρει την πνευματική της δύναμη

Σαν σήμερα, στις 20 Οκτωβρίου στις 20 Οκτωβρίου του 1950 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, διαδεχόμενος τον εκλιπόντα Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τον Β', ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Μακάριος ο Γ'. Στις 13 Δεκεμβρίου του 1959 εξελέγη ως πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής  Δημοκρατίας, αξίωμα το οποίο είχε διατηρήσει με αλλεπάλληλες εκλογές του μέχρι το θάνατό του, δηλαδή την 3ην Αυγούστου 1977.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1913 στο χωριό Πάνω Παναγιά της Πάφου. Σε ηλικία 13 ετών εισήλθε, ως δόκιμος στην Ιερά Μονή Παναγίας του Κύκκου. Με την ιδιότητα αυτή παρακολούθησε τα εγκύκλια μαθήματα στην Ελληνική Σχολή Κύκκου και έπειτα φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, απ' όπου απεφοίτησε το 1936.

Το 1938 χειροτονήθηκε σε διάκονο από τον τότε Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Λεόντιο και μετονομάσθη από Μιχαήλ σε Μακάριο. Το ίδιο αυτό έτος, 1938, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και απεφοίτησε το έτος 1942.

Μετά εγγράφηκε στη Νομική Σχολή, όπου φοίτησε μέχρι και την απελευθέρωση της Ελλάδος από τους Γερμανούς. Το 1946 χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο και προχειρίσθηκε σε Αρχιμανδρίτη στην Αθήνα από τον Μητροπολίτη Αργυροκάστρου Παντελεήμονα. Διορίσθηκε τότε από τη Μητρόπολη Πειραιά ως προϊστάμενος του Ναού της Αγίας Παρασκευής της πόλεως.

Το ίδιο έτος (1946), ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Κυκκώτης, με υποτροφία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παρακολούθησε επί διετία μαθήματα κοινωνιολογίας της θρησκείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Στις 8 Απριλίου 1948 εξελέγη Μητροπολίτης Κιτίου, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άλλα γεγονότα

1820: Με αντίτιμο 5 εκατομμυρίων δολαρίων οι Ισπανοί πουλάνε στους Αμερικανούς ένα μεγάλο μέρος της Φλόριντα.

1820: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και οι «Φιλικοί» αποφασίζουν να κηρύξουν επανάσταση στη Μολδοβλαχία.

1864: Ο Αβραάμ Λίνκολν καθιερώνει στις ΗΠΑ την "Ημέρα των Ευχαριστιών".

1900: Η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία συνάπτουν συμμαχία, που αποβλέπει στη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας, καθώς και στη διατήρηση των λιμανιών της χώρας στο διεθνές εμπόριο.

1912: Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο ελληνικός στρατός διαβαίνοντας το Σαραντάπορο, μπαίνει θριαμβευτής στα οχυρωμένα Γιαννιτσά, μετά από διήμερη μάχη. Οι Τούρκοι υποχωρούν προς τη Θεσσαλονίκη, όπου είναι και ο προορισμός των Ελλήνων, οι οποίοι θέλουν να προλάβουν τους Βουλγάρους.

1913: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Γουίλσον δίνει εντολή να αφεθεί ελεύθερη η σουφραζέτα Έμελιν Πανχερστ, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα είχε διατάξει την απέλαση της.

1915: Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου οι σύμμαχοι της Αντάτ κηρύσσουν τον πόλεμο στη Βουλγαρία, που επιτέθηκε στη Σερβία.

1918: Στην τρίτη κατά σειρά ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον και των Γερμανών, με στόχο την ανακωχή, οι Γερμανοί υποχρεώνονται να συμφωνήσουν σε περαιτέρω παραχωρήσεις.

1921: Ο Γάλλος πρεσβευτής Φρανκλέν Μπουγιόν υπογράφει με τον Κεμάλ τη Συμφωνία της Άγκυρας, την ίδια ώρα που τα ελληνικά στρατεύματα μάχονται στη Μικρά Ασία. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση του Κεμαλικού καθεστώτος, την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές και τη χορήγηση όπλων.

1923: Στη Γερμανία, η Βαυαρία διακόπτει τις σχέσεις της με το Ράιχ.

1930: Κάνει πρεμιέρα στο ραδιόφωνο ο Σέρλοκ Χολς. Το πρόγραμμα θα τερματιστεί το 1956.

1935: Ο Μάο Τσε Τουνγκ και οι δυνάμεις των κομμουνιστών ολοκληρώνουν την Μεγάλη Πορεία τους, στο Σάανξι της βορειοδυτικής Κίνας, ένα χρόνο αφότου είχαν ξεκινήσει την επική τους αποστολή. Είχαν ξεκινήσει στις 21 του προηγούμενου Οκτώβρη.

1938: Το κομμουνιστικό κόμμα κηρύσσεται εκτός νόμου στην Τσεχοσλοβακία.

1940: Ο Έλληνας πρέσβης στη Ρώμη ενημερώνει με επείγον μήνυμά του την ελληνική κυβέρνηση, ότι ο Μουσολίνι έχει ήδη αποφασίσει την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μας.

1941: Σε κατάσταση πολιορκίας η Μόσχα, καθώς πλησιάζουν οι Ναζί.

1941: Οι Ναζί σκοτώνουν χιλιάδες πολίτες της πόλης Κραγκούγιεβατς στην Σερβία.

1942: Ο φιλοναζιστιστής Γάλλος πρωθυπουργός της Κυβέρνησης του Βισύ, Λαβά, δηλώνει στους Γάλλους εργάτες, ότι πρέπει να υπηρετήσουν τη Γερμανία.

1943: Στη Σούδα η αεροπορία των συμμάχων βυθίζει το εμπορικό πλοίο Σίνφρα που μεταφέρει Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου. Το Σίνφρα παίρνει μαζί του 2.098 άτομα.

1944: Ο Σοβιετικός στρατός μαζί με τους Γιουγοσλάβους Παρτιζάνους απελευθερώνουν το Βελιγράδι.

1944: Στο Κλίβελαντ έκρηξη σε δεξαμενές με γκάζι σκοτώνει 130 άτομα

1945: Η Γιουγκοσλαβία εκλέγεται μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

1947: Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών, γνωστότερη ως «Επιτροπή ΜακΚάρθι», αρχίζει το έργο της, με αντικείμενο την κομουνιστική διείσδυση στο Χόλιγουντ.

1950: Εκλέγεται ομόφωνα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απ την "Εκλογική Σύνοδο" ο Μητροπολίτης Κιτίου Μακάριος.

1952: Το Ιράν διακόπτει επίσημα τις σχέσεις του με τη Βρετανία, λόγω της διαμάχης για το πετρέλαιο.

1958: Στη Ταϊλάνδη, ο αρχηγός του στρατηγού Σαρίτ Τάναρατ καταλαμβάνει την εξουσία με αναίμακτο πραξικόπημα.

1961: Σε βέτο προχωρά ο Τουρκοκύπριος αντιπρόεδρος Φ.Κιουρτσούκ στη δημιουργία ενιαίου κυπριακού στρατού.

1962: Οι Κινέζοι αποκρούουν τους Ινδούς μετά από σκληρή μάχη στα σύνορα.

1967: Οι Πάτερσον και Γκίμλιν παρουσιάζουν ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο «Μεγαλοπόδαρος». Το βίντεο προκαλεί συζητήσεις μέχρι και σήμερα.

1968: Ο Έλληνας «κροίσος» Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται στο Σκορπιό την Τζάκι Κένεντι.

1971: Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Γερμανό καγκελάριο Βίλι Μπραντ, εισηγητή της "Οστ Πολιτίκ", που αποσκοπούσε στη συμφιλίωση των κρατών Ανατολής-Δύσης.

1973: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον απολύει τον γενικό εισαγγελέα και τον αντιεισαγγελέα μετά την άρνηση τους να απολύσουν τον ειδικό κατήγορο για το σκάνδαλο Watergate. Το περιστατικό είναι γνωστό ως «Η σφαγή του Σαββατόβραδου».

1973: Ανοίγει επίσημα τις πόρτες της, μετά από 15 χρόνια, που κατασκευαζόταν, η Όπερα του Σίδνεϋ, παρουσία της Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ Β.

1973: Οι Rolling Stones ανεβαίνουν για έβδομη φορά στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι τους «Angie», κομμάτι που οι φήμες θέλουν να το έχει γράψει ο Τζάγκερ για τη γυναίκα του Μπάουι.

1976: Το πρώτο γκολ της καριέρας του σημειώνει σε ηλικία 16 ετών ο Ντιέγκο Μαραντόνα, στο 36ο λεπτό του αγώνα πρωταθλήματος Αρχεντίνος Τζούνιορς- Ταγέρες..

1980: Ξεσηκώνονται οι μοναχοί στα Μετέωρα για τα γυρίσματα της ταινίας "Ο Άγιος", με πρωταγωνιστή των Ρότζερ Μουρ. "Ντύνουν" τα κτίρια των μοναστηριών με αδιαφανές πλαστικό για να τα προστατέψουν από την ιερόσυλη κάμερα των Άγγλων τεχνικών.

1981: Ορκίζεται ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

1982: Τραγωδία στο στάδιο Λουζνίκι στον αγώνα της Σπαρτάκ Μόσχας με την HFC Χάαρλεμ για το κύπελλοUEFA. Ενώ η Σπαρτάκ κέρδιζε 1-0 και το παιχνίδι όδευε προς τη λήξη του οι οπαδοί άρχισαν να βγαίνουν από τη μοναδική ανοιχτή έξοδο. Ο Σεργκέι Σβετσόφ σκοράρει και ο κόσμος προσπαθεί να γυρίσει στις κερκίδες. Ακολουθεί χάος και ο επίσημος απολογισμός είναι 67 νεκροί. Κάποιοι μιλούν ακόμα και για 340.

1989: Η Βουλή της Ουγγαρίας υιοθετεί νόμο για τη διεξαγωγή των πρώτων ελεύθερων, πολυκομματικών εκλογών μετά από 42 χρόνια.

1991: Στην Ινδία, 200 είναι οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό 6,1 Ρίχτερ, που έπληξε το κρατίδιο Ουτάρ Πράντες.

1992: Στη Γερμανία, βρίσκονται νεκροί στο διαμέρισμά τους τα ιδρυτικά στελέχη των Πρασίνων πρώην βουλευτές, Πέτρα Κέλι και Γκερντ Μπάστιαν.

1993: Το Βέλγιο αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα ΠΓΔΜ.

1995: Στο Βέλγιο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Βίλι Κλάες, υποβάλλει την παραίτησή του, μετά την απόφαση της Βουλής να τον παραπέμψει για περαιτέρω έρευνα στην υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου με τα ελικόπτερα Αγκούστα.

Σχόλια