Ειδήσεις

"Φλέβα" νερού μετά από επτά μήνες ξηρασίας

Ενώ συμπληρώνονται επτά μήνες ανομβρίας και οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή είναι ορατές, εντοπίστηκε "φλέβα" νερού.

Ενώ συμπληρώνονται επτά μήνες ανομβρίας και οι επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή της ευρύτερης Ιεράπετρας είναι πλέον ορατές, ξεκίνησε η δοκιμαστική άντληση της νέας γεώτρησης στο Φαράγγι των Μύθων, προκειμένου να καταγραφεί η δυναμική της και η απόδοσή της, την ώρα που είναι ήδη γνωστό ότι, η ποιότητα του νερού, που υπάρχει σε αυτόν τον υπόγειο υδροφορέα είναι άριστη.

«Μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης παραχώρησης από το Δήμο Ιεράπετρας προς τον ΤΟΕΒ, του εξαιρετικής ποιότητας νερού μιας καινούργιας γεώτρησης που ανοίξαμε με δικά έξοδα στα Πολιανά, στην είσοδο του Φαραγγιού της Σαρακίνας των Μύθων, με την σύμφωνη γνώμη και τη συνεργασία της Διεύθυνσης Υδάτων Κρήτης, ξεκινήσαμε προχθές τη δοκιμαστική άντληση, με τις ενδείξεις μέχρι στιγμής να είναι πάρα πολύ καλές.

Ελπίζουμε ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο. Η Διεύθυνση Υδάτων Κρήτης, παρακολουθεί τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής άντλησης που θα γίνεται για 80 περίπου ώρες, και από αυτά τα αποτελέσματα, θα εξαρτηθεί αν θα μπορούμε να πούμε ότι τελικά βρήκαμε κάτι καλό η λιγότερο καλό», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης.

«Αντλούμε από προχθές το νερό της γεώτρησης που έχει κατέβει σε βάθος 232 μέτρων, για να δούμε ποια είναι η δύναμη της. Ο γεωλόγος που είναι υπεύθυνος του έργου, παρακολουθεί τις εργασίες μας, καταγράφει τη στάθμη του υπόγειου υδροφορέα και θα καταλήξει στα συμπεράσματα του μετά από άντληση 70-80 ωρών.

Η άποψη μου είναι ότι με την άντληση πού κάνουμε τώρα, έχουμε τη δυνατότητα να βγάζουμε γύρω στα 280 κυβικά νερού την ώρα, χωρίς να κατεβαίνει η στάθμη της υπόγειας δεξαμενής. Να ξέρετε όμως ότι, η Διεύθυνση Υδάτων είναι η αρμόδια να καθορίσει αφού μελετήσει όλα τα στοιχεία, πόση ποσότητα νερού θα αντλούμε την ώρα», μας είπε ο μηχανολόγος μηχανικός του ΤΟΕΒ κ Δημήτρης Πατεράκης.

«Η παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας που περνάμε, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες που είναι πιο ευαίσθητες στην αλατότητα και στην έλλειψη νερού, αλλά και στην καλλιέργεια της ελιάς που έχει υποστεί κι εκείνη τεράστιες ζημιές.

Η νέα γεώτρηση που ανοίχτηκε στα Πολιανά των Μύθων, ήταν ένα λαχείο για την περιοχή μας, κι ελπίζω ότι θα λύσει κάποια από τα προβλήματα των αγροτών μας», πρόσθεσε ο γεωπόνος κ Γρηγόρης Δαμουλάκης.

Ξεράθηκαν οι ελαιώνες

Στη διαδρομή από το Μύρτο προς το Φαράγγι της Σαρακίνας, το θέαμα των ξερών ελαιόδεντρων με τις ζαρωμένες ελιές εξαιτίας της αφυδάτωσης πάνω στα κιτρινισμένα κλαδιά τους, είναι αποκαρδιωτικό.

«Θα πρέπει να παρθούν σοβαρά μέτρα από τους υπεύθυνους και για τη δική μας περιοχή. Έχουμε μια πολύ μεγάλη περιφέρεια με ελαιώνες, και υπολογίζουμε πάρα πολύ στο εισόδημα από το ελαιόλαδο. Πρέπει να μας εξασφαλίσουν αρδευτικό νερό για να μπορούμε να ποτίσουμε τις περιουσίες μας. Περάσαμε μια κακή χρονιά λόγω ανομβρίας και συνεχίζει το ίδιο πρόβλημα τώρα με τους ελαιώνες να ξεραίνονται ο ένας μετά τον άλλο», μας είπε ο ελαιοπαραγωγός κ. Μανόλης Γιανναδάκης.

«Το πρόβλημα της ξηρασίας απασχολεί ολόκληρη της περιφέρεια και όχι μόνο τη δική μας περιοχή. Έχουμε ξαναζήσει περιόδους ανομβρίας. Αν και έχουμε καλό πόσιμο νερό δεν έχουμε επάρκεια αρδευτικού νερού. Είναι σε εκκρεμότητα κάποια έργα που έχουν σχεδιαστεί για να πάρουμε νερό από την περιοχή του Χριστού, αλλά δεν προχωρούν», μας είπε ο συνταξιούχος κ. Μανόλης Διαμαντάκης

«Από τον περασμένο Μάϊο που κατέβηκα από την Αθήνα, βλέπω ότι η ανομβρία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια την περιοχή μας στην καταστροφή. Έχουν καταστραφεί όλοι οι ελαιώνες. Έχουν ξεραθεί τα πάντα», μας είπε τέλος φανερά προβληματισμένη η κ. Ελένη Κριτσοταλάκη.

Η Διεύθυνση Υδάτων

Η Διεύθυνση Υδάτων Κρήτης γνωρίζοντας το πρόβλημα της λειψυδρίας και των μειωμένων βροχοπτώσεων, έκανε πολλές συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς της Ιεράπετρας για να δώσει κάποιες άμεσες λύσεις στο πρόβλημα της

λειψυδρίας. Ενθάρρυνε τη συνεργασία, Δήμου Ιεράπετρας και ΤΟΕΒ για την ανόρυξη της νέας γεώτρησης στα Πολιανά, με στόχο να βρεθούν οι αναγκαίες ποσότητες αρδευτικού νερού.

Το νερό που θα αντλείται από τους Μύθους για άρδευση είναι από τα ανανεώσιμα αποθέματα. Κάθε χρόνο κάποιες ποσότητες βρόχινου νερού μπαίνουν σε μια τεράστια υπόγεια δεξαμενή που είναι γνωστό στις Υπηρεσίες ότι υπάρχει. Αυτές οι ποσότητες αν δεν χρησιμοποιηθούν καταλήγουν στη θάλασσα. Αυτά τα νερά τώρα θα αξιοποιούνται με αυτή τη γεώτρηση των Μύθων, πράγμα που σημαίνει ότι το μεγάλο «ντεπόζιτο» νερού που υπάρχει κάτω από τη γη, θα συνεχίζει να είναι στρατηγικής σημασίας και θα προορίζεται πάντα σύμφωνα με τον σχεδιασμό για την ύδρευση της περιοχής.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

Σχόλια