Ειδήσεις

Μητσοτάκης: Το "μαύρο" στην πολυφωνία δε θα περάσει

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε ενάντια της κυβέρνησης ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορώντας την για «μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σε παρακράτος και φασιστικά καθεστώτα», για υπονόμευση της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας. Αναφορικά δε με τις νομικές περιπέτειες του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες είπε «Το "μαύρο" στην πολυφωνία και στην ενημέρωση δε θα περάσει».

«Είχα προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι η πατρίδα μας αντιμετωπίζει οικονομική κρίση και δεν αντέχει και μια κρίση Δημοκρατίας. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Η χώρα βιώνει πρωτοφανή δημοκρατικό εκφυλισμό», είπε ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει «τις τελευταίες ημέρες βιώσαμε απαράδεκτες μεθοδεύσεις που είχαν σκοπό την πίεση σε δικαστές ενόψει της διάσκεψης του ΣτΕ για την Συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Μεθοδεύσεις που δεν παραπέμπουν σε κράτος Δικαίου».

Ο ίδιος διάβασε απόσπασμα της ανακοίνωσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όπου γίνεται λόγος για «κατάντια και ξεπεσμό»  και για «φαινόμενα άκρως νοσηρα που παραπέμπει σε μεθόδους άκρως φασιστικών καθεστώτων».

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΞΕΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΡ

«Ποτέ στην μεταπολιτευτική ιστορία δεν εκδόθηκε τέτοια ανακοίνωση . Προκαλεί τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και έπρεπε και τα δικά σας να προκληθούν όταν η "Αυγή" δημοσιοποιεί στοιχεία δικαστή την ημέρα που μετέχει στην συνεδρίαση ΣτΕ» είπε σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης για να συνεχίσει «είναι δυστυχώς αυτό που συμβαίνει άλλο ένα δείγμα γραφής εξουσίας που δεν έχει καμία αναστολή στην προσπάθειά της να υποσκάψει ότι της αντιστέκεται. Μια εξουσία που διορίζει νύχτα τους δικαστές και στέλνει σπίτι τους όσα στελεχη καταγγέλλουν  διασπάθιση χρήματος όπως έγινε με την γ.γ Εργασίας και τον γγ Μεταναστευτικής Πολιτικής χωρίς να αισθανθεί κανείς ανάγκη διερεύνησης»

«Η δικαιοσύνη αποτελεί τελευταίο θεσμικό ανάχωμα απέναντι στο θεσμικό εκτροχιασμό της κυβέρνησης και εμείς θα προστατεύσουμε την θεσμική της ανεξαρτησία» ανέφερε ο αρχηγός της ΝΔ για να συμπληρώσει: «Η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ σηματοδοτεί τη βούληση του δικαστηρίου να κρίνει την ουσία του νόμου Παππά. Είναι σημαντική εξέλιξη που με τον τρόπο της δικαιώνει απόλυτα τη θέση της ΝΔ που διατυπώσαμε ότι δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να προσχωρήσει σε διαδικασία αδειοδότησης πριν το ΣτΕ κρίνει την ουσία του νόμου Παππα».

«Οι αποφάσεις της κυβερνησης δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουν δικαιοσύνη» προειδοποίησε για να συνεχίσει «προειδοποιώ την κυβέρνηση να μην ρίχνει λάδι στην φωτιά και να αφήσει τη δικαιοσύνη ανεπηρέαστη και όχι με την απειλή νεας ρύθμισης που θα ρίξει μαυρο στην τηλεόραση και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις με χιλιάδες νέους ανέργους».

Επιπροσθέτως, χαρακτήρισε πραξικοπηματική την τροπολογία Παππά ενώ τόνισε «το "μαύρο" στην πολυφωνία στην ενημέρωση δεν θα περάσει».

Αναφορικά με το ΕΣΡ πρόσθεσε ότι «απαιτούμε την επιστροφή στο ΕΣΡ ακριβώς των συνταγματικά κατοχυρωμένων του αρμοδιοτήτων που η κυβέρνηση αρνείται. Η κυβέρνηση αναζητεί συνενόχους και όχι συναίνεση. Η στάση μας στο ΕΣΡ ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή και συνεχίζουμε υπερασπιζόμενοι τους δημοκρατικούς θεσμού. Βάλαμε μια προϋπόθεση για να συγκροτήσουμε το ΕΣΡ: την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας την ακύρωση δηλαδή του νόμου Παππά και την επιστροφή αρμοδιοτήτων ΕΣΡ. Τι νόημα θα είχε το ΕΣΡ από το οποίο ο κ. Παππας έχει αφαιρέσει τις τις αρμοδιότητες του. Εφόσον το δικαστήριο κρίνει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός η κυβέρνηση θα έχει μια επιλογή: να επιστρέψει τις αρμοδιότητες του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στο ΕΣΡ και να καταργήσει τον αριθμό των αδειών».

«Οι μεγάλες Δημοκρατικές Κατακτήσεις δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από μια αυταρχική κυβέρνηση που μονο της μέλημα είναι η παραμονή στην εξουσία με κάθε κόστος» υποστήριξε.

«Καλώ όλους τους Έλληνες σε δημοκρατική εγρήγορση. Οι μεγάλες κατακτήσεις δεν μπορούν να καταργηθούν από μια αυταρχική κυβέρνηση που μόνο στόχο έχει την παραμονή της εξουσίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι «η πατρίδα δεν αντέχει άλλη υπονόμευση των Θεσμών, άλλη καταρράκωση της διεθνούς της αξιοπιστίας».

«Κάθε ημέρα που περνά καθιστά την ανάταξη της χώρας και γι αυτό επιμένουμε ότι είναι επιβεβλημένη μια πολιτική αλλαγή ώστε να επουλώσουμε τα βαθιά τραύματα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Πριν από δύο χρόνια είχε κυριαρχήσει η άποψη ότι τα πράγματα στη χώρα δεν μπορούσαν να γίνουν χειρότερα. Δυστυχώς έγιναν και σήμερα ο Τσίπρας στη βαθιά οικονομική κρίση που προκάλεσε με τους χειρισμούς του προσθέτει μεθοδεύσεις που διχάζουν την κοινωνία» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παππάς: Ζητήστε να επιστραφούν πίσω τα λεφτά που πλήρωσαν οι καναλάρχες

Απαντώντας αρχικά ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για «υφος χιλίων πιθήκων» αποφεύγοντας ωστόσο να τοποθετηθεί για τις προβληματικές πρακτικές και τα φαιδρά δημοσιεύματα που αφορούν ανώτατους δικαστές. «Εμφανίστηκε ο αρχηγός της ΝΔ ως κήνσορας των πρακτικών του παρακράτους και θεράπων του κράτους δικαίου. Δεν είστε ούτε κήνσορας ούτε θεράποντας» είπε ο υπουργός επαναλαμβάνοντας τα κυβερνητικά συνθήματα περι πάταξης της διαπλοκής.

Επίσης ο κ. Νίκος Παππάς είπε ότι «είναι θλιβερό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται ουρά των συμφερόντων. Δεν μπορεί να μπαίνει υπο όρους η συναίνεσή σας στο ΕΣΡ. Εχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία που επιβάλλει ο νόμος. Επιλέξατε να υπονομεύσετε τη διαδικασία και πληρώνετε τις συνέπειες αυτών των πολιτικών επιλογών. Βγείτε στον λαό και πείτε ότι ζητάτε να επιστραφούν πίσω τα λεφτά  που για πρώτη φορά πλήρωσαν οι ιδιοκτήτες των καναλιών και που εσείς ποτέ δεν τολμήσατε να εισπράξετε».

"Παρών" και η Ένωση Κεντρώων

Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης δήλωσε «παρών» στην πρόταση του προέδρου της Βουλής για το ΕΣΡ και υπογράμμισε ότι το κόμμα του έχει εξαρχής διαφωνήσει με τον αριθμό των αδειών. «Είναι κοινά παραδεκτό ότι πρέπει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και όλη η διαδικασία αδειοδότησης θα πρέπει να περάσει μέσα από το ΕΣΡ, και ο αριθμός των αδειών να περάσει από το ΕΣΡ και να υπάρξουν και κανόνες για τον τρόπο λειτουργίας των καναλιών και να υπάρξει αυστηρότητα για την αποπληρωμή των οφειλών των καναλιών», είπε. Αναφορικά με την απόφαση του ΣτΕ, είπε ότι ίσως απαιτήσει πολύ καιρό και τελικά δήλωσε ότι το κόμμα του είναι στο «παρών».

Λοβέρδος: Το σωστό είναι να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ

«Υπό το φως των δεδομένων θα είναι σωστό να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ», ανέφερε, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και ζήτησε λίγες ημέρες υπομονή έως τότε. «Εμείς ουδέποτε μεταχειριστήκαμε στο πολιτικό μας λεξιλόγιο το δικαστήριο αυτό. Ωστόσο, αφού το ΣτΕ έκρινε το παραδεκτό και κάποια στιγμή θα συνέλθει να αποφανθεί επί της ουσίας, σας ζητάμε ολιγοήμερη αναβολή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

«Με το 4339/2015 δημιουργήθηκε ζήτημα διοίκησης των ανεξάρτητων Αρχών», σημείωσε ο ίδιος και επεσήμανε ότι το ΕΣΡ στα υπηρεσιακά λειτουργικά του θέματα λειτουργεί. «Η κυρία Αλεξίου είναι εκεί, και είναι οι άνθρωποι αυτοί για να επιτελέσουν το καθήκον τους», τόνισε, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, αξιόλογα τα πρόσωπα που προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Εμείς δηλώνουμε ότι από τη στιγμή που το δικαστήριο αποφασίσει, θέλουμε το ΕΣΡ να αποκτήσει διοίκηση, δεν είναι ζήτημα να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμη», είπε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος χαρακτήρισε και εκβιαστική την τροπολογία της περασμένης Παρασκευής. Ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός πρότεινε η σημερινή συνεδρίαση να χαρακτηριστεί προπαρασκευαστική.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, δήλωσε «παρών», κατά πάγια πρακτική του κόμματός του σε αυτές τις ψηφοφορίες και κατήγγειλε ότι έχει στηθεί ένας οξύτατος δικομματικός καυγάς για τη διανομή της πίτας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Επίσης, μίλησε για σκληρό πόλεμο παλαιών οικονομικών συμφερόντων για τον έλεγχο της ενημέρωσης.

"Έχουμε ανοιχτή τη διαδικασία στο ΣτΕ"

Στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης και ο Σπύρος Λυκούδης ζήτησαν, επίσης, αναβολή ενόψει της απόφασης του ΣτΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν στην επισήμανση του ίδιου του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ότι «η μη ύπαρξη ΕΣΡ αποτελεί θεσμική αναπηρία, κατάσταση που πρέπει να υπερβούμε με κλίμα συναίνεσης».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε στη συνταγματική επιταγή, αλλά η σημερινή σας πρόσκληση δεν γίνεται σε έναν νεκρό χρόνο. Έχουμε ανοιχτή τη διαδικασία στο ΣτΕ και πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε σε ένα πολύ πιο βατό πεδίο», ανέφεραν οι βουλευτές του Ποταμιού και ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής να καλέσει την κυβέρνηση να μην αποπειραθεί να φέρει ξανά τροπολογία αντίστοιχη με εκείνη που είχε καταθέσει την περασμένη Παρασκευή, γιατί θα είναι αψυχολόγητη και θα τινάξει στον αέρα το κλίμα, το οποίο γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί.

Σχόλια