default-image

Υπηρεσίες καθαριότητας: 20 νεκροί εργαζόμενοι

Κρήτη
Υπηρεσίες καθαριότητας: 20 νεκροί εργαζόμενοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είκοσι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σοβαρά από τον Ιούλιο του 2014 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου του 2016, εκ των οποίων τρεις περιπτώσεις αφορούν την Κρήτη με δύο θανάτους και δύο σοβαρούς τραυματισμούς.

Αναλυτικότερα για το νησί μας , ο θάνατος αφορά μια 48χρονη γυναίκα που εργάζονταν ως μόνιμη στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Ηρακλείου και στις 20/06/2016  έπειτα από όπισθεν που έκανε απορριματοφόρο κοντά στην περιοχή του ΠΑΓΝΗ, τραυματιστηκε βαρύτατα. Έδωσε μια μεγάλη μαχη για την ζωή της αλλά τελικά δεν τα κατάφερε και σχεδόν δύο μήνες αργότερα υπέκυψε.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΡΑΓΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στις 8 Μαρτίου στο Ηράκλειο όταν 40χρονος εργάτης  με οκτάμηνη σύμβαση έπεσε από το απορριμματοφόρο, ενώ στα Χανιά ηλεκτρολόγος 46 ετών ,μόνιμος έπεσε από καλαθοφόρο όχημα όταν έσπασε ο βραχίονας του, την 1η Ιουνίου του τρέχοντος έτους .

Τα περισσότερα δυστυχήματα και ατυχήματα προκλήθηκαν με απορριμματοφόρα (πρόσκρουση αυτοκινήτων, πτώση του επιβαίνοντος υπαλλήλου αποκομιδής, παράσυρση την ώρα που το όχημα έκανε όπισθεν κ.λπ.), ενώ καταγράφονται τέσσερις αιφνίδιοι θάνατοι οδηγών από ανακοπή καρδιάς.

"το Ηράκλειο έχει παρατηρηθει αυξηση εργατικων ατυχηματων που σχετίζονται με τον δρόμο , επαγγέλματα δηλαδή  που σχετίζονται με μεταφορές αλλά ακόμη και όταν εργαζόμενος πηγαίνει ή αποχωρεί από την εργασία του  και χτυπήσει θεωρείται ατύχημα. Έχουμε  αρκετά εργατικά ατυχήματα που αφορούν συμβασιούχους και για αυτόν τον λόγο ζητάμε μόνιμες θέσεις εργασίας προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν σχετική εμπειρία δηλώνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Βοριάς προσθέτοντας ότι ένα δεύτερο μεγάλο αγκάθι είναι η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.Την ερχομένη εβδομάδα το ΕΚΗ μετά από επικοινωνία με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας θα συναντηθεί στη μάντρα του δήμου μαζί με το οικειο σωματείο της καθαριότητας για να εξακριβώσουν ποιες και πόσες από τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν στον τελευταίο έλεγχο και οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί έχουν τακτοποιηθεί."

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποδίδει την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στα μνημονιακά μέτρα των τελευταίων ετών, καθώς επέφεραν «έλλειψη πόρων για τη συντήρηση των οχημάτων καθαριότητας, ελλείψει μόνιμου προσωπικού και επιβολή υπερεργασίας».

Η ίδια κάνει λόγο για «εγκληματικές ευθύνες των πολιτικών υπευθύνων, των υπηρεσιακών παραγόντων στα συναρμόδια υπουργεία και των αιρετών, οι οποίοι βλέπουν την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση-εκχώρηση των υπηρεσιών με την καθαριότητα να βρίσκεται πρώτη στη λίστα».

Από τον σχετικό πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία, προκύπτει ότι 16 από τα θύματα ήταν μόνιμοι, εννέα συμβασιούχοι, ένας ανασφάλιστος και ένας χωρίς να δηλώνεται η σχέση εργασίας.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News