default-image

Σκουπίδια και μπάζα "πνίγουν" τα μνημεία της Ροδιάς

Κρήτη
Σκουπίδια και μπάζα "πνίγουν" τα μνημεία της Ροδιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορία αμαυρώνεται από τα χαλάσματα, τα μπάζα και τα σκουπίδια, που "πνίγουν" τη βορειοανατολική πλευρά της ενετικής έπαυλης των Καλλέργηδων στη Ροδιά και ακριβώς πίσω από τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας των Ροδέων.

Λόγω έλλειψης προσωπικού και χρόνου, όπως απαντούν στους εκπροσώπους της Τοπικής Κοινότητας Ροδιάς Μαλεβιζίου οι αρμόδιοι της τοπικής Αρχαιολογίας, δεν έχουν προχωρήσει εδώ και δύο χρόνια στην αυτοψία που χρειάζεται να πραγματοποιήσουν, για να δώσουν το "πράσινο φως" κατεδάφισης των χαλασμάτων, απομάκρυνσης μπάζων και σκουπιδιών και ανάπλασης της περιοχής!

Κυριολεκτικά "πνίγεται" στα μπάζα και τα σκουπίδια αυτό το τεράστιας πολιτιστικής, ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας συγκρότημα βυζαντινών και ενετικών μνημείων, που αποτελείται από τους περίφημους Πύργους των Καλλέργηδων και το βυζαντινό ναό της Παναγίας της Ροδέας, τα οποία και αποτελούν πόλο έλξης κάθε χρόνο για χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά της γης.

Όπως καταγγέλλει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ροδιάς Γιάννης Στρατάκης, «οι ξένοι έρχονται καθημερινά στο χωριό μας, επισκέπτονται τον Πύργο και την εκκλησία και, αντί να φωτογραφίσουν τα μνημεία, φωτογραφίζουν τα μπάζα και το σκουπιδαριό, κουνώντας το κεφάλι τους»!

«Εμείς θα προχωρήσουμε στις εργασίες που χρειάζεται να κάνουμε, χωρίς να πάρουμε την έγκριση της Αρχαιολογίας και ας έρθουν να μας βάλουν μέσα», σχολιάζει από την πλευρά του το μέλος της Τοπικής Κοινότητας Ροδιάς Αντώνης Ροδίτης. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Ήδη περιμένουμε εδώ και περίπου δύο χρόνια. Πότε σκοπεύουν να έρθουν;», διερωτάται ο ίδιος.

Μάλιστα, ο κ. Ροδίτης λέει ότι σε έργα άλλων περιοχών η Αρχαιολογία δεν μπλοκάρει τις εργασίες λόγω αρχαίων, όπως στο Βενιζέλειο, ή ακόμα και στην Αχλάδα, όπου έχει γίνει χώρος στάθμευσης οχημάτων πάνω σε αρχαιολογικό χώρο.

«Κι εμάς εδώ είναι πέντε χαλάσματα, που εμφανίζουν μια ελεεινή και τρισάθλια εικόνα, και δε μας αφήνουν να κάνουμε τίποτα»...

Όπως εξηγεί ο Αντώνης Ροδίτης, «αυτά τα χαλάσματα ανήκουν σε αστικά ακίνητα. Και επί δημαρχίας Μαρκογιαννάκη, επειδή ήταν επικίνδυνα, έγιναν κάποια έγγραφα, ήρθαν επιτροπές, έκαναν έλεγχο, τα χαρακτήρισαν "επικινδύνως ετοιμόρροπα" και οι ιδιοκτήτες προέβησαν στην κατεδάφισή τους και σε στέγες και σε τοίχους. Τώρα και 8 χρόνια έχουν παραμείνει όλα τα μπάζα στο σημείο αυτό. Ο χώρος έχει μετατραπεί σε ένα σκουπιδότοπο, ενώ κυκλοφορούν ποντικοί. Παίζουν παιδιά μέσα, τα οποία έχουν παρουσιάσει και δερματολογικά προβλήματα, γι' αυτό εμείς θέλουμε να τον αναπλάσουμε. Έχουμε ένα εκπληκτικό μνημείο στο χωριό μας, το οποίο είναι μοναδικό σε όλη την Κρήτη, ως ιδιωτική κατασκευή από την εποχή της ενετοκρατίας. Είναι ένα στολίδι στο χωριό μας, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο. Επιθυμία όλων των χωριανών είναι να αξιοποιηθεί, όμως παραμένει κλειστό, μη επισκέψιμο»...

«Η υπομονή τελείωσε»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ροδιάς Γιάννης Στρατάκης λέει στην εφημερίδα μας: «Έχουμε κάνει έγγραφα εδώ και δύο χρόνια. Και δεν είναι μόνο τα δύο χρόνια. Είναι και τα 3,5 χρόνια της προηγούμενης δημοτικής Αρχής. Προσπαθούμε εδώ να διαμορφώσουμε μια όμορφη πλατεία, που να συνδέεται με τον Πύργο, και βρίσκουμε συνέχεια εμπόδια στην Αρχαιολογία.

"Σε ένα μήνα θα έρθουμε", "σε δύο μήνες θα έρθουμε", μας στέλνει έγγραφο "βγάλτε τα χόρτα", "βγάλτε τα σκουπίδια να ελέγξουμε"... Ύστερα μας λένε ότι θα στείλουν ανθρώπους και, όταν επικοινωνούμε στη συνέχεια, μας λένε ότι δεν έχουν προσωπικό και μας πάνε από μήνα σε μήνα...

Τι απαντά η Αρχαιολογία

«Είναι θέμα ημερών να στείλουμε εργατοτεχνίτη μας και να γίνουν οι εργασίες. Αυτά που λένε είναι υπερβολές», απαντά στη "Νέα Κρήτη" η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ. Βάσω Συθιακάκη.

Συγκεκριμένα, η απάντηση της κ. Συθιακάκη είναι ότι «οι κατεδαφίσεις έχουν αδειοδοτηθεί εδώ και πάρα-πάρα πολύ καιρό με πρωτοβουλία του Δήμου Μαλεβιζίου, και απλώς πρέπει να επιβλέψουμε για να μη γίνει καμιά ζημιά. Στο διάστημα αυτό, που έχει μεσολαβήσει, δεν ενημερώθηκα για άλλες, ανάλογες πιέσεις τους. Σήμερα όμως που μας το ζητούν, ο αρμόδιος εργατοτεχνίτης τυγχάνει και είναι σε άδεια. Είναι θέμα ημερών να επιστρέψει και να δούμε ποιες μέρες θα μπορέσει να πάει και να επιβλέψει, για λόγους ασφάλειας, προκειμένου να μη συμπαρασύρουν και κάτι που είναι αρχαίο και δεν πρέπει να κατεδαφιστεί»...

Καταλήγοντας, τονίζει ότι η μεταφορά των σκουπιδιών και ο καθαρισμός της βλάστησης μπορεί να γίνει, στο μεταξύ, χωρίς καμία αντίρρηση από την πλευρά της Αρχαιολογίας.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News