default-image

Έδινε γάλα με αλεύρι στο μωρό του... Πού "πάει" η βοήθεια

Χανιά
Έδινε γάλα με αλεύρι στο μωρό του... Πού "πάει" η βοήθεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που η σύζυγος άνεργου οικοδόμου στο Ηράκλειο ταΐζει το μωρό της με γάλα από αλεύρι, όπως την έζησε και τη μετέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο συνταξιούχος οικοδόμος Γιώργος Μακαρώνας, εκτός της αναπαραγωγής της από ηλεκτρονικές σελίδες και εφημερίδες σε ολόκληρη τη χώρα, έχει "ξυπνήσει" τον εσωτερικό κόσμο και τις κρυμμένες ευαισθησίες στις ψυχές πολλών συνανθρώπων μας.

Από την πρώτη στιγμή "πήρε φωτιά" το τηλεφωνικό κέντρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, αλλά και της εφημερίδας μας, και η αποκάλυψη μιας τόσο δυσάρεστης υπόθεσης έμελλε να προκαλέσει ευχάριστες εξελίξεις προσφοράς βοήθειας, τόσο από επιχειρηματίες όσο και από συνανθρώπους μας!

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΑΤΕΡΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΔΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΩΡΟ ΤΟΥ ΓΑΛΑ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ

Μια από τις εξελίξεις αυτές είναι, για παράδειγμα, το μήνυμα του κ. Βαγγέλη Μπατζόπουλου κάτω από το θέμα μας, στο neakriti.gr, που για λογαριασμό Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία έχει ως τόπο δράσης της το χώρο απέναντι από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης στην παλιά λαχαναγορά του Ηρακλείου, που έχει ως εξής:

«Καλησπέρα σας, με σεβασμό, ταπεινά προσφέρουμε τα σαββατοκύριακα γεύματα αγάπης, αν επιθυμούν συνάνθρωποί μας - είμαστε δίπλα τους - γνωρίζοντας ότι αυτό δεν είναι η λύση. Σας ευχαριστώ. Συγνώμη, αλλά όλοι οι άνθρωποι έχουν αξιοπρέπεια, απλά είναι ένα ελάχιστο σημάδι ζωής. Να είστε καλά»!

Από το πρωί της 12ης Οκτωβρίου, που το πρώτο θέμα της "Ν.Κ." έφερνε στο φως της δημοσιότητας τη συγκλονιστική αυτή ιστορία, άρχισαν να επικοινωνούν με το ΕΚΗ και μαζί μας διάφοροι επιχειρηματίες και συνάνθρωποί μας. Το βρεφικό γάλα ενός ολόκληρου χρόνου από φαρμακεία, αλλά και μια εξίσου γενναιόδωρη προσφορά από εταιρεία γάλακτος ήταν από τις πρώτες προσφορές βοήθειας που έγιναν προς τη συγκεκριμένη οικογένεια.

Ένας νεαρός που έχει ταβέρνα προσφέρθηκε να δίνει το φαγητό της οικογένειας, η οποία θα μπορεί να περνάει από το εστιατόριο του επιχειρηματία.

Ένας ακόμα νέος πατέρας και επιχειρηματίας στο επάγγελμα επιθυμεί να προσφέρει το γάλα στο μωρό, που από τη στιγμή που ήρθε στον κόσμο ήρθε αντιμέτωπο με το σκληρό πρόσωπο της ζωής.

Όμως, ο συνταξιούχος, σήμερα, εργολάβος οικοδομών Γιώργος Μακαρώνας επικοινώνησε με τον εν λόγω οικοδόμο, του οποίου η γυναίκα τάιζε με αλεύρι από γάλα το μωρό τους, αλλά εκείνος απάντησε ότι δεν επιθυμεί βοήθεια, ούτε θέλει να γίνει γνωστό το όνομά του.

Εξάλλου, το ρεπορτάζ έγινε χωρίς να ανακοινωθεί το όνομα του συγκεκριμένου άνεργου οικοδόμου, ο οποίος άλλωστε δε γνώριζε ότι θα γινόταν αυτό το ρεπορτάζ.

Έτσι η βοήθεια που είχε αρχίσει να προσφέρεται κατευθύνεται πλέον σε πολλές άλλες οικογένειες με ανάλογα προβλήματα. Το τηλέφωνο επικοινωνίας με το ΕΚΗ για όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν είναι το 2810/281.981, και το τηλέφωνο καταγγελιών για θέματα υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους 2810/281.984.

«Υπάρχει συγκινητική ανταπόκριση»

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου έκανε λόγο για μεγάλη και συγκινητική ανταπόκριση μέχρι σήμερα. Και όπως λέει, αυτό ήταν αναμενόμενο, σε μια χώρα με απόλυτη φτωχοποίηση της κοινωνίας, μετά από έξι μνημονιακά χρόνια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του 2015 που παρουσίασε η Eurostat, πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις πολίτες της Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόλυτη φτώχια.

Στην Ε.Ε., το αντίστοιχο ποσοστό επανήλθε το 2015 στα επίπεδα του 2008, στο 23,7%, που αντιστοιχεί συνολικά σε 118,8 εκατ. ανθρώπους! Τα συγκλονιστικά ευρήματα της Eurostat αποτυπώνονται στην καθημερινότητα των νοικοκυριών της χώρας σε άλλη έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Σύμφωνα με αυτή, τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν πλέον κόψει τις δαπάνες και σε βασικά είδη διατροφής. Συνολικά, η μηνιαία δαπάνη των νοικοκυρών, σύμφωνα με την έρευνα, σε είδη παντοπωλείου έχει μειωθεί την επταετία 2009-2015 κατά 16,3%, ενώ συγκεκριμένα η δαπάνη σε τρόφιμα κατά 12,5%!

«Εμείς όπου μπορούμε να παρέμβουμε, το κάνουμε. Είναι ανοιχτή η πόρτα μας από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ», λέει στην εφημερίδα μας ο Στέλιος Βοργιάς. «Αυτά τα επίσημα στοιχεία ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μετά απ' όλα αυτά που αναδείξατε όλες αυτές τις ημέρες. Και αυτά που περιγράφονται στις συγκεκριμένες έρευνες εμείς δεν περιμέναμε τη Eurostat για να μας τα πει. Τα λέγαμε εδώ και καιρό. Ότι, δηλαδή, υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, ακόμα και για τη διατροφή των ανθρώπων. Και όσο και αν εμείς βοηθάμε τον κόσμο, αυτό γίνεται περιστασιακά. Και αυτό που ο κόσμος χρειάζεται είναι δουλειά. Για να μπορούν οι άνθρωποι να ζήσουν την οικογένειά τους με αξιοπρέπεια. Και η φτώχια, αν δεν υπάρξει παρέμβαση από το κράτος, θα αυξάνει και θα πηγαίνει»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News