default-image

Ποια φάρμακα θα μπουν στα ράφια των Super Market

Υγεία
Ποια φάρμακα θα μπουν στα ράφια των Super Market

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η τελική λίστα με τα γενικής διάθεσης φάρμακα που θα βρεθούν στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ευρείας χρήσης - «αυτοθεραπείας», όπως χαρακτηρίζονται - από γνωστά, ήπια αναλγητικά και αντιπυρετικά, έως σκευάσματα για την αντιμετώπιση δηγμάτων εντόμων.

Αμέσως μετά, θα κληθούν οι φαρμακευτικές εταιρείες, εφόσον ενδιαφέρονται, να κάνουν αίτηση κατάταξης των προϊόντων τους στα Φάρμακα Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ), όπως θα ονομάζονται αυτά που θα πωλούνται στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Προϋπόθεση για να πωλούνται αυτά τα σκευάσματα εκτός φαρμακείων είναι να έχουν απλές οδηγίες χρήσης, καθόλου ή ελάχιστες και χαμηλού κινδύνου αλληλεπιδράσεις με άλλες θεραπείες, καθώς και μικρές συσκευασίες.

Οι ενέργειες, προκειμένου να δοθεί το "πράσινο φως" για την πώληση των φαρμάκων αυτών από τα σούπερ-μάρκετ, είχαν "παγώσει", με αποτέλεσμα - προς ικανοποίηση των φαρμακοποιών - να συνεχίζουν ακόμα και σήμερα να πωλούνται τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Το νομοθετικό, ωστόσο, πλαίσιο είναι έτοιμο από τον περασμένο Ιούλιο. Όπως έτοιμη είναι και η εισήγηση της ειδικής επιτροπής που είχε δημιουργηθεί για τη λίστα με τα σκευάσματα που μπορούν από πλευράς δημόσιας υγείας να πωλούνται και εκτός φαρμακείων.

Σύμφωνα με την εισήγηση, χαρακτηριστικά που διασφαλίζουν σε ένα σημαντικό βαθμό την προστασία του καταναλωτή έχουν 216 - από τα συνολικά 1.580 - μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, και τα οποία αφορούν λιγότερες από 100 δραστικές ουσίες.

Τι λένε οι φαρμακοποιοί

Οι φαρμακοποιοί, που είναι και άμεσα θιγόμενοι από την πώληση των ΓΕΔΙΦΑ από τα σούπερ-μάρκετ, εκτιμούν ότι με την επικείμενη "απελευθέρωση" των τιμών, τα φάρμακα θα είναι πιο ακριβά ειδικά στα φαρμακεία, που δε θα είναι σε θέση να κάνουν "γενναίες" εκπτώσεις, όπως θα κάνουν τα σούπερ-μάρκετ, αφού δεν έχουν τη διαπραγματευτική ισχύ να αγοράζουν πιο φθηνά από τις εταιρείες.

«Τα ΓΕΝΙΦΑ θα έχουν διαφορετική ποσότητα δραστικής ουσίας. Όμως αυτό δεν τα απενοχοποιεί όσον αφορά στις παρενέργειες που μπορεί να έχουν, κάτι στο οποίο εστιάζουν οι ενστάσεις μας. Κάθετη θέση μας είναι ότι το φάρμακο πρέπει να δίνεται μόνον μέσα από το φαρμακείο. Επίσης, σε εκείνο που θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή του κόσμου είναι στην απελευθέρωση των τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, που έχει ψηφιστεί να ισχύσει από 1/1/2017.

Εμείς ζητάμε σταθερή τιμή στα φάρμακα και διάθεσή τους μόνο από τα φαρμακεία, πράγμα στο οποίο θα επιμείνουμε για το καλό της δημόσιας υγείας», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδηλάκης, επισημαίνοντας πως ο Πανελλήνιος Σύλλογος έχει καταθέσει τις προτάσεις του για το πώς πρέπει να θεσπιστεί το σύστημα διάθεσης φαρμάκων στην Ελλάδα, πράγμα για το οποίο οι φαρμακοποιοί έχουν απευθυνθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ζητώντας το φάρμακο να δίνεται μόνο διά χειρός φαρμακοποιού.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, εντός του Οκτωβρίου η Επιστημονική Επιτροπή του ΕΟΦ θα εγκρίνει την πρώτη λίστα-εισήγηση για τα φάρμακα που διαθέτουν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, προκειμένου να καταταγούν στα «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα - ΓΕΔΙΦΑ». Εν συνεχεία, η τελική λίστα θα δημοσιοποιηθεί, οπότε οι φαρμακευτικές εταιρείες, σκευάσματα των οποίων εμπεριέχονται σε αυτή, θα κληθούν - εφόσον ενδιαφέρονται - να κάνουν αίτηση κατάταξης των προϊόντων τους στα ΓΕΔΙΦΑ, ώστε να βρεθούν στα ράφια των σούπερ-μάρκετ.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να μεταβάλουν τις συσκευασίες των σχετικών σκευασμάτων ως προς την περιεκτικότητά τους, αλλά και ως προς τη σήμανση, αφού, όπως ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο, θα πρέπει η εξωτερική τους συσκευασία να φέρει ανεξίτηλο προτυπωμένο ευδιάκριτο πράσινο κύκλο, εντός του οποίου θα αναγράφεται το αρκτικόλεξο ΓΕΔΙΦΑ με πορτοκαλί χρώμα.

Στα κίνητρα για τις εταιρείες, προκειμένου να εντάξουν σκευάσματά τους στα ΓΕΔΙΦΑ, συγκαταλέγεται η αύξηση των σημείων πώλησης των προϊόντων τους. Στα "μείον" είναι οι μεγάλες πιέσεις για δραστικές εκπτώσεις που θα αναγκαστούν να κάνουν προς τους λιανέμπορους για τα προϊόντα τους.

Απαίτηση των δανειστών

Μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου 2015

Η δυνατότητα πώλησης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων αποτελεί μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015 με τους δανειστές, και η θέσπιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου είναι ένα από τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, που είναι σε εξέλιξη.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι τα ΓΕΔΙΦΑ θα βρίσκονται σε διαχωρισμένο από τα υπόλοιπα προϊόντα χώρο, με ευκρινή σήμανση και ειδική πινακίδα, στην οποία θα αναγράφεται: «Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σε χώρο εκτός φαρμακείου επιτρέπεται η πώληση μόνο φαρμάκων που φέρουν στην εξωτερική τους συσκευασία πράσινο κύκλο, εντός του οποίου αναγράφεται "ΓΕΔΙΦΑ" με πορτοκαλί χρώμα και προειδοποιεί ότι η αλόγιστη χρήση φαρμάκων εγκυμονεί κινδύνους.

Διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών χρήσης κάθε φορά που λαμβάνετε κάποιο φάρμακο. Απαγορεύεται η πώληση φαρμάκων σε άτομα κάτω των 18 ετών».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η υπουργική απόφαση επιβάλλει περιορισμό και στον αριθμό των κουτιών που μπορεί να αγοράσει ο πελάτης στο σούπερ-μάρκετ. Όπως αναφέρεται, θα απαγορεύεται η πώληση άνω των δύο συσκευασιών ανά ΓΕΔΙΦΑ ανά συναλλαγή.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News