Ειδήσεις

Sextortion: η νέα διαδικτυακή απειλή κάνει θραύση στην Κρήτη

Η Κρήτη εμφανίζεται να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις. Μέσω διαδικτύου και με όπλο το σεξ, Κρητικοί και Κρητικές εκβιάζονται στυγνά.

Μια νέα διαδικτυακή απειλή έχει, δυστυχώς, μπει για τα καλά στη ζωή μας το τελευταίο διάστημα, προβληματίζοντας τους γονείς αλλά και τις αρμόδιες Αρχές.

Ο λόγος για τη σεξουαλική εκβίαση (Sextortion), την οποία ασκεί ο θύτης στα θύματα του μέσω διαδικτύου, με τα κρούσματα να πληθαίνουν ανησυχητικά σε όλη την Ελλάδα.

Μάλιστα, η Κρήτη εμφανίζεται να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στην καταγραφή των περιστατικών, μιας και ως τουριστικός προορισμός ο κίνδυνος εξάπλωσης του φαινομένου είναι αρκετά μεγάλος.

Η SafeLine (www.safeline.gr) του SaferInternet4Kids (www.saferinternet4kids.gr), η ελληνική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, από την αρχή του 2016 έως το Σεπτέμβριο έχει δεχτεί 40 καταγγελίες για σεξουαλική εκβίαση, ενώ για το 2015 ο αριθμός των σχετικών αναφορών που δέχτηκε ανήλθε στις 24.

Παρόμοια το HelpLine (www.help-line.gr) έχει δεχτεί πολυάριθμες κλήσεις για συμβουλές σχετικά με την αντιμετώπιση θεμάτων σεξουαλικής εκβίασης. Τα συνεχώς αυξητικά νούμερα προκαλούν μεγάλη ανησυχία αλλά και κινητοποίηση των αρμόδιων Αρχών, που παλεύουν να τα αντιμετωπίσουν.

Πώς εγκλωβίζουν τα θύματά τους

Στη σεξουαλική εκβίαση, σύμφωνα με τις περιγραφές των θυμάτων, ο θύτης συνήθως προσεγγίζει το θύμα μέσω κάποιου κοινωνικού δικτύου, συχνά με ψεύτικο λογαριασμό και στοιχεία. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του, πείθει το θύμα να προβεί σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στην κάμερα.

Στη συνέχεια, όπως τόνισε ο υπεύθυνος της Γραμμής του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου κ. Γιώργος Κορμάς, αν πρόκειται για ενήλικο θύμα, ο θύτης του ζητάει κυρίως χρήματα, απειλώντας το πως θα δημοσιεύσει το μαγνητοσκοπημένο υλικό στο διαδίκτυο, ενώ αν πρόκειται για ανήλικο παιδί, του ζητά είτε άλλες προσωπικές φωτογραφίες ή κάποια χάρη σεξουαλικού περιεχομένου, για να μην αποστείλει το υλικό στους γονείς, σε γνωστούς ή και στους φίλους του.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα παιδιά είναι συνήθως ευκολότεροι στόχοι, καθώς δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Ωστόσο, όταν κάποιο παιδί ή ενήλικας πέφτει θύμα σεξουαλικής εκβίασης, συχνά βιώνει αυτό που του συμβαίνει με αυξημένα αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου. Δε μιλάει σε κανέναν γι' αυτό, ενώ κάποιες φορές η θυματοποίηση μπορεί να διαρκέσει τόσο καιρό, που να το οδηγήσει σε τάσεις αυτοκαταστροφής.

«Τα παιδιά δε μιλάνε στους γονείς τους για το τι τους συμβαίνει κυρίως για τρεις λόγους: είτε γιατί φοβούνται την αντίδρασή τους, είτε γιατί δε θέλουν να τους στεναχωρήσουν, είτε γιατί πιστεύουν πως δεν μπορούν να τα βοηθήσουν.

Ωστόσο, όταν μιλάμε για διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για κακούργημα, γι' αυτό και οι γονείς θα πρέπει, σε συνεργασία με τα παιδιά τους, να καταγγείλουν το περιστατικό, βοηθώντας έτσι την πάταξη του φαινομένου», είπε ο κ. Κορμάς.

Αρκετά σημαντικά, επίσης, είναι και τα στοιχεία έρευνας του Girlguiding, η οποία επισημαίνει ότι κορίτσια και νεαρές γυναίκες αντιμετωπίζουν διαδικτυακές πιέσεις, οι οποίες δεν υπήρχαν σε προηγούμενες γενιές. Η έρευνα Girlguiding 2015 Girls' Attitudes αποκάλυψε ότι οι νέες γυναίκες επηρεάζονται όλο και περισσότερο από το διαδικτυακό bullying.

Από τις ερωτηθείσες της έρευνας, το 45%, ηλικίας 11 έως 16 ετών, είπε ότι έχει βιώσει bullying στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το γεγονός ότι το bullying στον ψηφιακό κόσμο δεν υπήρχε στις προηγούμενες γενιές κάνει, όπως αποδείχτηκε, τους νέους να νιώθουν ότι οι κηδεμόνες τους δεν τους καταλαβαίνουν και δεν τους παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη, όταν τους περιγράφουν τι τους συμβαίνει.

Άλλη απειλή το grooming

Μια άλλη απειλή, που επίσης έχει κάνει την εμφάνισή της τελευταία μέσω διαδικτύου, είναι το διαδικτυακό grooming. Συμβαίνει όταν ένας ενήλικας έρχεται σε επαφή μέσω του διαδικτύου με ένα παιδί ή έφηβο, προκειμένου να το συναντήσει από κοντά και να το εκμεταλλευτεί με πολύ άσχημο τρόπο. Το διαδικτυακό grooming ή αλλιώς η "αποπλάνηση" είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Κάποιοι διαδικτυακοί groomers μπορεί να προσποιούνται ότι είναι συνομήλικοι με τα παιδιά (π.χ. βάζοντας ψεύτικη φωτογραφία προφίλ και δηλώνοντας ψευδή ηλικία). Συνήθως έχουν γνώσεις στο να χειρίζονται ψυχολογικά και συναισθηματικά τους εφήβους, ενώ χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές, προκειμένου να αποκτήσουν αρχικά την εμπιστοσύνη του εφήβου. Γι' αυτό και για άλλη μια φορά σημειώνεται πως είναι σημαντικό να είμαστε πολύ προσεκτικοί με ποιον συνομιλούμε στο διαδίκτυο.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥΣ

Πού μπορούν να απευθύνονται τα θύματα

Κινητήριος δύναμη της προσπάθειας που γίνεται με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που, αγκαλιάζοντας 48 χώρες, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, δημιουργεί φορείς ευαισθητοποίησης για ασφαλές διαδίκτυο. Συνεργάτης της όλης προσπάθειας, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Π. ΙΤΕ).

Το SaferInternet4Kids, αντιπρόσωπος της Ελλάδας σε όλη αυτή την κίνηση, προτρέπει τους γονείς να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στις δραστηριότητες των παιδιών τους όταν κάνουν χρήση διαδικτυακής κάμερας και να συζητούν μαζί τους για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου, ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες να παραβιαστούν τα δεδομένα τους από κάποιον τρίτο.

Στην περίπτωση ωστόσο που είτε εσείς ο ίδιος ή κάποιος τρίτος έχει πέσει θύμα σεξουαλικής εκβίασης μέσω διαδικτύου, μπορείτε να απευθυνθείτε στην ελληνική Ανοικτή Γραμμή Καταγγελιών SafeLine, υποβάλλοντας καταγγελία είτε μέσω της σχετικής ιστοσελίδας (www.safeline.gr/report) ανώνυμα ή επώνυμα, είτε μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης στο report@safeline.gr, ή στη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 210/64.76.464.

Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε συμβουλές από εξειδικευμένο ψυχολόγο για το πώς να αντιμετωπίσετε το θέμα στη HelpLine, το οποίο είναι διαθέσιμο στο www.help-line.gr και τηλεφωνικά στο 210/60.07.686. Και αυτό γιατί πίσω από αυτές τις τηλεφωνικές γραμμές και διευθύνσεις υπάρχουν άνθρωποι τους οποίους μπορείτε να εμπιστευτείτε και θα σας βοηθήσουν να βρείτε λύση στο πρόβλημά σας.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια