Ειδήσεις

Η μάχη των Γιαννιτσών, η "μαύρη" Δευτέρα και ο Χουσεΐν

Σαν Σήμερα ξεκίνησε η σπουδαιότερη μάχη του Α' Βαλκανικού Πολέμου, η μάχη των Γιαννιτσών, η νικηφόρα έκβαση της οποίας άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Οκτωβρίου του 1912 όταν ξεκινά η σπουδαιότερη μάχη του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Ο λόγος για την περίφημη μάχη των Γιαννιτσών, η νικηφόρα έκβαση της οποίας άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης λίγες μέρες αργότερα. Αρχιστράτηγος του ελληνικού στρατού ήταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ενώ επικεφαλής των Οθωμανών ήταν ο στρατηγός Χασάν Ταξίν Πασάς.

Μετά την απροσδόκητη νίκη στο Σαραντάπορο, ο ελληνικός στρατός διασφάλισε τον έλεγχο της Δυτικής Μακεδονίας και ξεκίνησε την προέλαση του προς την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Ο Χασάν Ταξίν Πασάς αποφάσισε να υπερασπιστεί την -τότε- Γενιτσά (οι Τούρκοι έλεγαν τα Γιαννιτσά «Γενιτζέ Ι Βαρντάρ»), επειδή εκεί είχε ταφεί ένας διακεκριμένος Οθωμανός στρατηγός, ο Γαζή Εβρενός.

Σημειώνεται ακόμη ότι η πόλη των Γιαννιτσών είχε μεγάλη θρησκευτική σημασία για τους Τούρκους. Στις 18 Οκτωβρίου ο τουρκικός στρατός οχυρώθηκε σε ένα ύψωμα 130 μέτρων, από όπου μπορούσε να επιβλέπει την ευρύτερη περιοχή.

Το πρωί της επομένης, η 2η και η 3η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού επιτίθονται μετωπικά εναντίον των Τούρκων, ενώ η 4η και η 5η Μεραρχία στράφηκαν στο δεξί πλευρό των τουρκικών στρατευμάτων. Η κατάληψη των Γιαννιτσών που τότε είχε τόσο χριστιανικό (ελληνόφωνο και σλαβόφωνο), όσο και μουσουλμανικό πληθυσμό, έγινε στις 11 το πρωί της 20ης Οκτωβρίου του 1912.

Η μουσουλμανική συνοικία της πόλης παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ στο τέλος της ημέρας, οι ελληνικές απώλειες ανέρχονταν σε 188 άτομα, ενώ οι τουρκικές σε 250. Στις 21 Οκτωβρίου, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος σημείωνε στην ημερήσια διαταγή του ότι «Η νίκη των Γιαννιτσών συμπληροί την του Σαρανταπόρου και αποτελεί δια τον Ελληνικόν Στρατόν νέον τίτλον τιμής και δόξης». 

Άλλα γεγονότα

1453: Οι Γάλλοι με τον Κάρολο Β' ανακαταλαμβάνουν το Μπορντό και λήγει ο Εκατονταετής Πόλεμος. Οι Άγγλοι κρατούν στο ευρωπαϊκό έδαφος μόνο το Καλέ.

1813: Ο Μέγας Ναπολέων ηττάται από τις δυνάμεις του Έκτου Συνασπισμού (Πρωσία, Ρωσία, Μ. Βρετανία, Αυστρία, Σουηδία και Γερμανικά Κράτη) στη Μάχη της Λειψίας, γνωστή και ως η Μάχη των Εθνών. Είναι η μεγαλύτερη μάχη στην Ευρώπη, πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, με εμπλοκή 500.000 στρατιωτών

1863: Ο πρίγκιπας της Δανίας Γεώργιος Α' ορκίζεται Βασιλεύς των Ελλήνων ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.

1904: Αρχίζει ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος.

1915: Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιταλία και η Ρωσία κηρύττουν τον πόλεμο στη Βουλγαρία.

1919: Ο Χίτλερ γίνεται 55ο μέλος του Γερμανικού Εργατικού Κόμματος (DAP), το οποίο αργότερα θα μετατρέψει στο ναζιστικό Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (ΝSDAP).

1921: Καταρρέουν οι μετοχές στη Wall Street της Νέα Υόρκη, ενώ κύμα πωλήσεων κατακλύζει την χρηματιστηριακή αγορά.

1934: Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας επανεκλέγεται ο Αλέξανδρος Ζαϊμης.

1943: Ο αμερικανός μεταπτυχιακός φοιτητής Άλμπερτ Σατζ ανακαλύπτει τη στρεπτομυκίνη, το πρώτο αντιβιοτικό φάρμακο για την καταπολέμηση της φυματίωσης.

1960: Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν την επιβολή εμπάργκο στην κομμουνιστική Κούβα. Την ίδια εποχή το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επιβάλει εμπάργκο και σταματά τις εξαγωγές στην κομμουνιστική Κούβα, σε μία προσπάθεια να εκδιώξουν τον επαναστατικό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο.

1972: Αρχίζει η Συνάντηση Κορυφής της ΕΟΚ στο Παρίσι, όπου αποφασίζεται να δημιουργηθεί από την 1η Απριλίου 1973 η ευρωπαϊκή νομισματική μονάδα.

1980: Η κυβέρνηση Γεωργίου Ράλλη επαναφέρει την Ελλάδα στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, από το οποίο είχε αποχωρήσει το 1974, μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο.

1987: Ξημερώνει «μαύρη» Δευτέρα για τη «Wall Street». Ο δείκτης Dow Jones χάνει το 22% της αξίας του. Κάποιοι χρηματιστές αυτοκτονούν, πηδώντας από το μπαλκόνι του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

1993: Εκλέγεται Πρωθυπουργός στο Πακιστάν η Μπεναζίρ Μπούτο, τρία χρόνια μετά την εκλογική της ήττα.

2003: Η Μητέρα Τερέζα αγιοποιείται από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

2005: Ξεκινά στην Βαγδάτη η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Την προηγούμενη μέρα, απεστάλη και το κατηγορητήριο που συνέταξε η ιρανική δικαιοσύνη κατά του Σαντάμ Χουσεΐν. 'Οπως διαρρεόταν, ο Χουσεΐν κατηγορείται για βομβαρδισμούς σχολείων και τεμένων, για χρήση χημικών όπλων, για γενοκτονία, για παραβίαση διεθνών συνθηκών και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, κατά τη διάρκεια του 8ετούς ιρανο-ιρακινού πολέμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια