Ειδήσεις

Ανέβηκαν Αθήνα για τους λαγοκέφαλους, έφυγαν με άδεια χέρια

Οι ψαράδες δεν περίμεναν ότι από τη συνάντηση θα λυνόταν το πρόβλημα των λαγοκέφαλων, αλλά θα διδονταν απαντήσεις στα ζητήματα που τους απασχολούν,

Τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν ραντεβού να δουν το μεσημέρι της Τρίτης, οι τρεις εκπρόσωποι των Συλλόγων Επαγγελματιών Αλιέων Ιεράπετρας, Σητείας και Αγίου Νικολάου, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη κ. Πελαγίας Πετράκη και της ιχθυολόγου της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου κ. Ελένης Ψόχιου,  τους περίμεναν όμως αντ' αυτού ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ κ Νίκος Αντώνογλου και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ Μάρκος Μπόλαρης, επέστρεφε αργά το απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη και ως εκ τούτου οι Λασιθιώτες, παρουσία και του βουλευτή κ. Μανόλη Θραψανιώτη, υποχρεώθηκαν να ζητήσουν από εκείνους και όχι από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, άμεσες απαντήσεις, για τις πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση , προκειμένου να δώσει κάποιες λύσεις  στο μεγάλο ζήτημα της αντιμετώπισης του λαγοκέφαλου στην Κρήτη.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ Γιώργος Τσιφετάκης , που είναι και επαγγελματίας ψαράς, εκπροσώπησε τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Σητείας, αλλά  δεν περίμενε  ότι από  αυτήν τη συνάντηση θα λυνόταν το πρόβλημα των λαγοκέφαλων,  θα περιμένει  όμως να δοθούν συγκεκριμένες έγγραφες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων.

«Από το 2010 στέλναμε έγγραφες διαμαρτυρίες στο ΥΠΑΑΤ και απαντήσεις δεν παίρναμε. Μας είπαν  τώρα ότι, θα διερευνήσουν αν θα μπορούμε να παίρνουμε από κάποιο σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα αποζημιώσεις για την καταστροφή των αλιευτικών μας εργαλείων από τους λαγοκέφαλους», μας είπε ο κ Γιώργος Τσιφετάκης.

«Μας ξεκαθάρισαν ότι δεν εγκρίνει η Ε.Ε. χρήματα  για την επικήρυξη του επικίνδυνου αυτού τοξικού ψαριού

.

Θα διερευνήσουν όμως το ενδεχόμενο να μπορεί η φαρμακοβιομηχανία να αξιοποιήσει για φαρμακευτικούς σκοπούς την τετραδοτοξίνη. Εκείνη την τοξική ουσία που θα μπορούσαμε να πάρουμε από αυτά τα ψάρια.

Στο αίτημα της εξαγωγής του λαγοκέφαλου ως βρώσιμο είδος , μας διευκρινίστηκε  ότι, δεν επιτρέπεται γιατί απλά αυτό το είδος του lagocefalus sceleratus δεν είναι βρώσιμο . Στην Ιαπωνία και στην Κίνα, αλιεύεται και καταναλώνεται σε γκουρμέ εστιατόρια, ένα άλλο είδος  λαγοκέφαλου που δεν είναι τοξικό», μας διευκρίνισε ο κ Τσιφετάκης  , δίνοντας απαντήσεις σε όλα τα καίρια ερωτήματα που συζητήθηκαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.   

Οι τρείς Σύλλογοι των Επαγγελματιών Αλιέων Ν. Λασιθίου, είχαν συντάξει και υπογράψει ένα υπόμνημα, με τη βοήθεια της ιχθυολόγου του Τμήματος Αλιείας  Ν. Λασιθίου κ. Ελένης Ψόχιου, το οποίο παρέδωσαν στον κ Αντώνογλου.  

Στο υπόμνημα αναφέρουν:

«Παρακαλούμε για μία από κοινού εντατική προσπάθεια ανεύρεσης πόρων, προκειμένου να μελετηθεί και στο βαθμό που είναι εφικτό -αν είναι- να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τους λαγοκέφαλους.

Σε παλαιότερη αλληλογραφία μας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η απάντηση σε σχετικό ερώτημα μας ήταν «…όταν υπάρξει οικονομική δυνατότητα το Υπουργείο θα εξετάσει τη σκοπιμότητα εκπόνησης σχετικού ερευνητικού προγράμματος».

Παρόλα αυτά, η χώρα μας έχει συγχρηματοδοτήσει και συμμετέχει στο πρόγραμμα "FAO-EastMed. The puffer fish Lagocephalus sceleratus (Gmelin 1789) in the Eastern Mediterranean" όπου αναγνωρίζεται το πρόβλημα από την εισβολή του λαγοκέφαλου στη χώρα μας και προτείνονται, μεταξύ άλλων, μια σειρά ερευνητικών δραστηριοτήτων», σημειώνουν στο υπόμνημα τους οι τρείς Σύλλογοι Επαγγελματιών Αλιέων του Νομού Λασιθίου.

«Σε αυτό το πρόγραμμα έχουν προταθεί, - η μελέτη της βιολογίας και της δυναμικής των πληθυσμών του εν λόγω είδους στις ελληνικές θάλασσες όπου έχει εισβάλει.

Η εκτίμηση των συγκεντρώσεων τετραδοτοξίνης (ΤΤΧ) στους ιστούς των ψαριών σε σχέση με το φύλο, το μέγεθος και την εποχή.

Ο σχεδιασμός ισχυρότερων αλιευτικών εργαλείων.

Η ανάπτυξη νέων αλιευτικών μεθόδων σε αλιευτικές περιοχές και χρονικές περιόδους, όπου θα προκύπτει μεγιστοποίηση της αλιείας εμπορικών ειδών και ελαχιστοποίηση της αλιείας λαγοκέφαλου.

Επίσης, η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης στην περίπτωση της Ελλάδας, έχει επισημάνει ως κυριότερο το πρόβλημα του λαγοκέφαλου (Lagocephalus sceleratus) και προτείνει την αναζήτηση τρόπων και κοινών δράσεων αντιμετώπισης του», προσθέτουν οι Λασιθιώτες αλιείς

.

Επιπλέον, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών της Κύπρου, έχει ήδη την εμπειρία δύο σχετικών έργων με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 και τα οποία περιλάμβαναν την καταβολή ενός ποσού στους αλιείς, που συμμετείχαν και αλίευαν το συγκεκριμένο είδος, είτε ανά κιλό, είτε ανά άτομο, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας για την κατάσταση του ιχθυαποθέματος λαγοκέφαλου.

Τα αρμόδια Τμήματα Αλιείας της Περιφέρειας Κρήτης, προσπαθούν σε μια ανάλογη κατεύθυνση με μια σειρά συναντήσεων και συνεργασιών, με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, για την υποβολή προτάσεων και την ανεύρεση πόρων.

                  ΤΟ 50%  ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΨΑΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΓΟΚΕΦΑΛΟΙ

«Μόνο από την υποβολή της Μηνιαίας Δήλωσης Παραγωγής για τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη ολικού μήκους κάτω των 10 μέτρων, όπου μετά από συνεννόηση με το Τμήμα Αλιείας Λασιθίου καταγράφουμε και τις αλιευόμενες ποσότητες λαγοκέφαλου, προκύπτει ότι το ψάρι αυτό φτάνει να αποτελεί έως και το 50% των μηνιαίων αλιευμάτων μας», τονίζουν με εμφατικό τρόπο οι τρείς Σύλλογοι Επαγγελματιών Αλιέων.

Δυστυχώς για τους επαγγελματίες αλιείς τα χρόνια της οικονομικής ύφεσης συνέπεσαν με τα χρόνια εδραίωσης της παρουσίας του λαγοκέφαλου στις θάλασσες της Κρήτης.

«Γνωρίζουμε ότι πλέον είναι δύσκολο - αν όχι αδύνατον - να ελεγχθεί ο πληθυσμός ενός είδους που έχει εγκατασταθεί σχεδόν σε όλα τα επιμέρους ενδιαιτήματα των θαλασσών μας, αλλά οφείλουμε όλοι να προσπαθήσουμε για τη βελτίωση ή την ελαχιστοποίηση των ζημιών που προκαλεί.

Τονίζουμε ότι, πλέον ο λαγοκέφαλος αποτελεί το νούμερο ένα καθημερινό πρόβλημα για την επιβίωση μας, καθώς οι ζημιές που προκαλεί στα δίχτυα μας είναι μη διορθώσιμες, τα αλιεύματα μας αποτελούν την ευκαιριακή πηγή τροφής του, η αλιευτική μας προσπάθεια επιμηκύνεται σε χρόνο και επομένως σε κόστος και κατανάλωση καυσίμων, ενώ τα εμπορικά είδη των θαλασσών μας απειλούνται με εξαφάνιση.

Τα παραπάνω αποτελούν ένα μέρος μόνο των καθημερινών μας δυσχερειών και είναι δύσκολο να καταγράψουμε τόσο την ένταση τους, όσο και την έκταση τους. Γνωρίζουμε δε ότι η μεγάλη ένταση του φαινομένου περιορίζεται, δυστυχώς, στις θάλασσες της Κρήτης και του Νοτίου Αιγαίου, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κατανόηση του προβλήματος από την κεντρική Διοίκηση.

Σας παρακαλούμε για την άμεση ανταπόκριση σας, για την ανεύρεση σχετικών κονδυλίων - ήδη ξεκινά η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2014-2020- ώστε να γίνει επιτέλους μια πρώτη επιστημονική καταγραφή του προβλήματος και να ληφθούν το δυνατόν υλοποιήσιμα μέτρα προστασίας της αλιείας και των τοπικών εμπορικών ειδών. Ήδη έχει χαθεί για τους επαγγελματίες αλιείς πολύτιμος χρόνος.

Ως ίσως οι μόνοι άμεσα ενδιαφερόμενοι, αφού ζούμε εμείς και οι οικογένειες μας από τη θάλασσα, παρακαλούμε για μια λύση και παραμένουμε στη διάθεση όλων προκειμένου να βοηθήσουμε ένα τέτοιο εγχείρημα», καταλήγουν στο υπόμνημα που υπογράφουν, οι πρόεδροι των Συλλόγων Επαγγελματιών Αλιέων «Ποσειδών» Ιεράπετρας Λάμπης Τζαράκης, «Άγιος Νικόλαος» Σητείας Δημήτρης Τσιριγώτης, και «Ολούς» Αγίου Νικολάου Νίκος Σφυράκης.

Ρεπορτάζ :Νίκος Πετάσης

Σχόλια