Ειδήσεις

Οροπέδιο: Ζωντάνεψαν και πάλι οι αλευρόμυλοι(video)

Τρεις αλευρόμυλοι σε πέτρινο πύργο, αναστηλώθηκαν και άνοιξαν πανιά, παράγοντας αλεύρι με το άλεσμα των σιτηρών!

Νέες προοπτικές ανάπτυξης στο άλλοτε μεγαλύτερο μυλοτόπι της Κρήτης, το Οροπέδιο Λασιθίου ανοίγονται πλέον με τη χρησιμοποίηση 3 αλευρόμυλων σε πέτρινο πύργο, οι οποίοι αφού αναστηλώθηκαν με χρήματα που εξασφάλισε η προηγούμενη δημοτική αρχή, άνοιξαν πανιά, παράγοντας αλεύρι με το άλεσμα των σιτηρών και είναι πλέον επισκέψιμοι!

Αυτό αποκαλύπτει στην ΚΡΗΤΗ TV ο Δήμαρχος Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης ο οποίος ξεδίπλωσε τις σκέψεις του, στο πλαίσιο της αξιοποίησης των πέτρινων ανεμόμυλων και σε σχέση με τον μεγαλόπνοο σχεδιασμό που δεν είναι άλλος από την αναστήλωση 1.500 περίπου ανεμόμυλων, «σβήνοντας» την εικόνα των ερειπίων και δημιουργώντας στη θέση τους ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς!

« Τοποθετούμε το σιτάρι και με την παραδοσιακή διαδικασία - με τις μυλόπετρες - παράγουμε αλεύρι. Είναι πλέον επισκέψιμοι και μπορούμε να αντικρίσουμε από κοντά την όλη παραδοσιακή διαδικασία. Σκέψη μας είναι από τη νέα θερινή σεζόν στα επίμαχα επισκέψιμα σημεία να παρασκευάζονται παραδοσιακά αρτοποιήματα, τα οποία θα μπορούν να προμηθεύονται οι χιλιάδες επισκέπτες μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γιάννης Στεφανάκης ο οποίος την ίδια ώρα επικεντρώνει τις προσπάθειες και στους ενεργειακούς ανεμόμυλους που είναι στα σκαριά.

« Περιμένουμε την πιστοποίηση ανεμόμυλων που θα παράγουν ενέργεια και που βρίσκονται ήδη σε εργοστάσιο. Αναμένουμε επίσης σχετική μελέτη για το κόστος κατασκευής τους.  Ανάλογα με το κόστος, θα προσδιοριστεί και ο αριθμός » ανέφερε ο ίδιος.

Τον ερχόμενο μήνα, ο κ. Γιάννης Στεφανάκης ετοιμάζει τις βαλίτσες του για ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες, όπου σε συνεργασία με Έλληνες ευρωβουλευτές θα εντείνει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση Ευρωπαϊκών πόρων με στόχο να πάρει σύντομα σάρκα και οστά η αναστήλωση εκατοντάδων ανεμόμυλων, οι οποίοι θα δώσουν ζωή στο Οροπέδιο ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας για τη συντήρηση τους.

Ρεπορτάζ : Γεωργία Μακάκη

Σχόλια