Ειδήσεις

Συνέδριο ΚΕΔΕ, φωτιές ανάβουν οι αλλαγές στον Καλλικράτη

Με κεντρικό μήνυμα “Ισχυροί Δήμοι, για δυνατή Ελλάδα” ξεκίνησε χθες στο Βόλο το ειδικό θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ με αντικείμενο την αλλαγή του “Καλλικράτη” και το νέο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του κράτους.

Με κεντρικό μήνυμα "Ισχυροί Δήμοι, για δυνατή Ελλάδα" συνεχίζεται και σήμερα στο Βόλο το ειδικό θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΕ με αντικείμενο την αλλαγή του "Καλλικράτη" και το νέο μοντέλο οργάνωσης και διοίκησης του κράτους.

Το συνέδριο, όπως διαφάνηκε από την πρώτη ημέρα, σφραγίζουν οι "κόκκινες γραμμές" και τα προειδοποιητικά "πυρά" εκ μέρους των δημάρχων απέναντι στη γενική διοικητική αναδιάταξη της χώρας που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Οι "κόκκινες γραμμές" που θέτουν οι δήμαρχοι, αντιδρώντας σε δραστικές αλλαγές, αφορούν πρωτίστως στο σημερινό χωροταξικό χάρτη και στα γεωγραφικά όρια των δήμων, στο εκλογικό σύστημα για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και στα οικονομικά των ΟΤΑ...

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης προσδιόρισε το πλαίσιο των βασικών θέσεων της Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού για την αλλαγή του "Καλλικράτη" και τη διοικητική μεταρρύθμιση, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου, επιτελικού κράτους, αλλά και την οικονομική και λειτουργική αυτοτέλεια των Δήμων. Κατά το συνέδριο, οι συγκεκριμένες θέσεις με τις οποίες η Αυτοδιοίκηση Α' βαθμού έχει προσέλθει στον εθνικό διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου, με στόχο τη διαμόρφωση ενός τελικού σχεδίου προτάσεων, το οποίο θα παρουσιαστεί στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως η Αυτοδιοίκηση Α' βαθμού είναι μεν έτοιμη να συμβάλει με όλες τις δυνάμεις της στη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου για τη διοικητική μεταρρύθμιση, δεν πρόκειται όμως να συναινέσει σε πρόχειρες, αποσπασματικές κινήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης...

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι το νέο μοντέλο οργάνωσης του κράτους θα πρέπει να κατοχυρώνει ένα πλαίσιο ισότιμης και ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού, που δε θα αντιμετωπίζει την Αυτοδιοίκηση ως ένα θεσμό β' κατηγορίας, και σημείωσε την ανάγκη να διασαφηνίζονται οι σχέσεις μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Η αποκάλυψη Πουλάκη

Η αναφορά αυτή του προέδρου της ΚΕΔΕ ήρθε ως... απάντηση ουσιαστικά στο γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, ο οποίος νωρίτερα από το βήμα του συνεδρίου μίλησε ανοιχτά, ξεκάθαρα όσο ποτέ για την προωθούμενη από την κυβέρνηση καθιέρωση ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος στο χώρο της Αυτοδιοίκησης...

Συγκεκριμένα, ο κ. Πουλάκης μίλησε για «αναλογική συγκρότηση δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, που θα δημιουργήσει κουλτούρα συνεργασιών στην Αυτοδιοίκηση και στις τοπικές κοινωνίες», καλώντας την ΚΕΔΕ, που αντιδρά στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, «να μη μείνει ουραγός σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή που ήδη έχει γίνει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο».

Όσον αφορά στο χωροταξικό, για το οποίο επίσης χθες τέθηκαν σαφείς "κόκκινες γραμμές" από τους δημάρχους, ο κ. Πουλάκης υποστήριξε ότι «δεν έχουμε πρόθεση να το πειράξουμε το χωροταξικό, με εξαίρεση δυο-τρεις μοναδικά ακραίες περιπτώσεις».

Παράλληλα, ο κ. Πουλάκης, όπως αναμενόταν, προανήγγειλε ότι θα ζητήσει μια μικρή παράταση στη λειτουργία της Επιτροπής, οι εργασίες της οποίας έληγαν στις 6 Νοεμβρίου.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Μπαλάφας μίλησε για τις αλλαγές στον "Καλλικράτη" που επεξεργάζεται η Επιτροπή, η ολοκλήρωση του έργου της οποίας «δεν είναι πολύ μακριά από το τέλος, χρειάζονται όμως κάποιοι μήνες μπροστά μας», προσθέτοντας ότι θα υπάρξει «πλήρης συνεργασία, διαφάνεια, διάθεση να ακούσουμε, να συζητήσουμε και να προχωρήσουμε σε προωθητικές συνθέσεις».

«Οι Δήμοι πρέπει να είναι ισχυροί»

Ο κ. Πατούλης, όπως και άλλοι ομιλητές που ανέβηκαν στο βήμα, έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι θα αντιταχθεί στις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα στις δημοτικές εκλογές προς την απλή αναλογική που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

«Οι Δήμοι», είπε, «πρέπει να είναι ισχυροί, να μπορούν να λειτουργούν, να διοικούνται και να μη μετατραπούν σε ακυβέρνητες πολιτείες και πεδία πειραματισμού, για να ικανοποιηθούν μικροκομματικοί σχεδιασμοί, μέσα από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές».

ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια