Ειδήσεις

Παρολίγο "παρενέργειες" από το "δημοψήφισμα"

Ένα βήμα πριν την ακύρωση προγραμματισμένων συζητήσεων στην Αγκυρα βρέθηκε ο Μ. Κεφαλογιάννης με αφορμή υποτιθέμεμενο δημοψήφισμα στην Δυτ. Θράκη.

Ένα βήμα πριν την ακύρωση προγραμματισμένων συζητήσεων στην Αγκυρα βρέθηκε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για αίτημα της Τουρκίας για δημοψήφισμα στην Δυτική Θράκη.

Με νέο τηλεγράφημα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων διόρθωσε το λάθος του και η συγκεκριμένη αναφορά ήταν του τουρκικού τύπου και όχι του τούρκου προέδρου, κατευνάζοντας τα πνεύματα.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας Μανώλης Κεφαλογιάννης επέδειξε γρήγορα  αντανακλαστικά βγάζοντας σχετική ανακοίνωση για το θέμα ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ήταν έτοιμος να ακυρώσεις τις προγραμματισμένες για τις 6 με 8 Δεκεμβρίου εργασίες της μικρής επιτροπής επί τουρκικού εδάφους .

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ : ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΠΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μεταξύ άλλων σε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή επιτροπή ο κ.Κεφαλογιάννης τονίζει

«Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του τις περασμένες μέρες που αμφισβητούσαν  την Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης και κατ΄ επέκταση το Διεθνές Δίκαιο, ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε σήμερα με ακόμη πιο προκλητικές και  άκρως επιθετικές δηλώσεις: ''Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Εκτός από τα 79.000.000 των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί''.

Προφασιζόμενος δε μία απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης του 1920 περί ''εθνικού συμβολαίου'' το οποίο περιλάμβανε τα τότε σύνορα της Τουρκίας, τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών.

 Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της ελληνικής περιοχής της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.

Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι ''ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου''.

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Με βάση τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο πως κρίνει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου;

- Προτίθεται να συμπεριλάβει τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στην επόμενη έκθεση προόδου για την Τουρκία;».

Ρεπορτάζ : Νικολέτα Σφακιανάκη

Σχόλια