Ειδήσεις

Μετακινήθηκε η Πίνδος από τα Ρίχτερ στα Γιάννενα

Ελαφρώς προς τα δυτικά μετακίνησε ο ισχυρός σεισμός των 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα Γιάννενα, την Πίνδο (το όρος Μιτσικέλι), σύμφωνα με τον γεωλόγο - σεισμολόγο και διεθυντή ερευνών στο αστεροσκοπείο Αθηνών, κ. Θανάση Γκανά.   

Όπως γράφουν "Τα Νέα", σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό, το οποίο όπως διαπιστώθηκε ξεκινάει από τα Ιωάννινα έως το Καλπάκι με κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ,δεν είναι γνωστό «και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν την ιστορία του».

Για τον Θανάση Γκανά, «το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός -με αφορμή τον σεισμό- είναι ότι έγινε πάνω στο προαναφερόμενο ρήγμα με κατεύθυνση ΒΔ - ΝΑ, το οποίο είναι παράλληλο με τη λεκάνη των Ιωαννίνων. Ετσι, μάθαμε ότι υπάρχουν ρήγματα σε βάθος από 8 έως 15 χιλιόμετρα για τα οποία έως τώρα δεν είχαμε ενδείξεις αφού δεν ξέραμε την ακριβή τους θέση».

Κατά τον Θανάση Γκανά, σύμφωνα με το iefimerida.gr, το ρήγμα κλείνει προς το βουνό Μιτσικέλι -το οποίο ξεπροβάλλει στο βόρειο τμήμα της λίμνης των Ιωαννίνων- και η κίνηση που σημειώθηκε ήταν να μετακινηθεί η Πίνδος (το όρος Μιτσικέλι) ελάχιστα προς τα δυτικά.

Ο μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή ήταν στις 26 Ιουλίου του 1996 στην Κόνιτσα, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπου προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε κτίρια, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι

Καθησυχαστικός για την εξέλιξη του σεισμού, τον οποίο χαρακτήρισε ως «ιδιόμορφο», που, παρά την ανησυχία των κατοίκων, εξελίσσεται κανονικά, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν, εμφανίστηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, στην συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, που πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί.

Η μετασεισμική δραστηριότητα παρουσιάζει ύφεση και στο σύνολο τους οι σεισμολόγοι δηλώνουν ότι αποτελεί θετικό γεγονός το ότι σημειώνονται μετασεισμοί, καθώς εκτωνόνεται η σεισμική ενέργεια.

Ωστόσο, δεκαέξι κλιμάκια μηχανικών από το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Κοζάνης ,την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το ΤΕΕ Ηπείρου, πραγματοποιούν από το πρωί αυτοψίες και ελέγχους, ξεκινώντας από σχολικά και άλλα δημόσια κτήρια, στην πόλη των Ιωαννίνων και στα χωριά.

Προληπτικό λουκέτο

Κλειστά παρέμειναν σήμερα σχολεία, όπως μεταδίδει το iefimerida.gr, δημόσιες υπηρεσίες καθώς και τα δικαστήρια, για προληπτικούς λόγους. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και αύριο.

Πιο συγκεκριμένα  το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Ιωαννίνων αποφάσισε να μην λειτουργήσουν σήμερα και αύριο τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια και Ιδιωτικά) στους Δήμους Ιωαννιτών, Ζίτσας και Πωγωνίου, ως επίσης το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ. Να σημειωθεί, άλλωστε, πως την Κυριακή αναχώρησαν από τα Γιάννενα για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους πολλοί φοιτητές, οι οποίοι ξημέρωσαν στους δρόμους της πόλης μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,3 βαθμών που ταρακούνησε την Ήπειρο.

Επίσης, οι Δημόσιες Υπηρεσίες που στεγάζονται σε παλιά κτίρια και εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό συναλλασσομένων δεν θα λειτουργήσουν έως ότου ελεγχθούν από αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και του Τ.Α.Σ. Κοζάνης. Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και οι Υπηρεσίες που λειτουργούν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων.

Σχόλια