default-image

Οι "Τοίχοι Καλοσύνης" είναι εδώ, τι αφήνουμε εκτός από αγάπη

Κρήτη
Οι "Τοίχοι Καλοσύνης" είναι εδώ, τι αφήνουμε εκτός από αγάπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τοίχοι καλοσύνης μπήκαν στη ζωή μας εντελώς αναπάντεχα πέρυσι το χειμώνα και αποτέλεσαν όπως αποδείχτηκε την πιο ευχάριστη έκπληξη, καθώς δίχως ακόμη και τα ίδια τα μέλη της πρωτοβουλίας να το περιμένουν, αγκαλιάστηκαν από τους Κρητικούς, ξεπέρασαν τα όρια του νησιού και της χώρας, βοηθώντας ανθρώπους που η ζωή δεν τους χαμογέλασε, στερούμενοι ακόμη και βασικών αγαθών , όπως για παράδειγμα ένα πιάτο φαγητό.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 81ΧΡΟΝΗ ΓΙΑΓΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΕΙ ΤΟΙΧΟΥΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ

Στην «αλυσίδα» αλληλεγγύης από την οποία και «πιάστηκε» σφιχτά όλη η πόλη με επίκεντρο τον άνθρωπο που δοκιμάζεται, τον άνθρωπο που μέχρι πρότινος μπορούσε να ανταπεξέλθει και τώρα δεν έχει ούτε τα προς το ζην για την οικογένεια του, τον συνταξιούχο που δεν έχει να πάρει μια καραμέλα στο εγγόνι του, τον άνεργο που βρέθηκε από τη μία μέρα στην άλλη στον δρόμο, προστίθενται διαρκώς και άλλοι «κρίκοι» αγάπης και συμπαράστασης.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΕΧΤΙΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΚΑΛΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Το neakriti.gr, που πρώτο είχε αναδείξει το περασμένο Φεβρουάριο τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, σε μία ακόμη προσπάθεια ευαισθητοποιήσης και συνάμα κινητοποίησης των πολιτών που όπως έχει αποδειχτεί έχουν βάλει για τα καλά πλέον στη ζωή τους , τους «Τοίχους»,  συνομιλεί με τον Γιάννη, τον εμπνευστή της ομάδας στο Facebook, ο οποίος και αναφέρεται αναλυτικά στο δυναμικό «come back» των Τοίχων της Καλοσύνης στο Ηράκλειο, στις στιγμές που συγκίνησαν αλλά και προβλημάτισαν την ομάδα, αλλά και όλα όσα βασικά  πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες μικροί και μεγάλοι, προκειμένου να εναποθέτουν με τον σωστό τρόπο στους «Τοιχους της Καλοσύνης» εκτός από την αγάπη και τον σεβασμό τους, από μία μερίδα φαγητού μέχρι ρούχα, παιχνίδια, βιβλία  αλλά και παραμύθια.

Οι δημιουργοί άλλωστε έχουν προχωρήσει και στην δημιουργία τηλεοπτικού σπότ ενώ για όποιον  θέλει να μάθει περισσότερα στοιχεία μπορεί να γίνει μέλος της ομάδας του Τοίχου Αλληλεγγύης στο facebook.

Συνέντευξη στη Βάλια Μπούη

-Ο Οκτώβρης είναι εδώ , τα σχολεία άνοιξαν, οι πολίτες έχουν επιστρέψει προ πολλού στη βάση τους και οι τοίχοι μπαίνουν δυναμικά στο παιχνίδι και πάλι. Σωστά;

-Όπως είπατε κι εσείς, το φθινόπωρο έφτασε και το κύμα προσφοράς και αλληλεγγύης των Ηρακλειωτών συνεχίζεται και αυξάνεται, σε όλα τα επίπεδα.

Οι Ηρακλειώτες έχουν αγκαλιάσει τους Τοίχους της Καλοσύνης, ως ιδέα και μέσο προσφοράς στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και στηρίζουν τις δράσεις μας κι αυτό δίνει στους εθελοντές μας δύναμη να συνεχίζουν με αποτέλεσμα πλέον έχουν δημιουργηθεί πάνω από 150 Τοίχοι Καλοσύνης!

Όσον αφορά τις περιοχές, εκτίμησή μας είναι ότι έχουμε καλύψει γεωγραφικά το μεγαλύτερο μέρος της πόλης του Ηρακλείου με τα προάστια και πλέον λειτουργούμε στοχευμένα φτιάχνοντας Τοίχους σε γειτονιές που έχουμε πληροφορίες για ανθρώπους που χρειάζονται στήριξη, είτε κοντά σε επιχειρήσεις που επιθυμούν να βοηθήσουν.

Στη σελίδα μας στο facebook'' Ο Τοίχος της Καλοσύνης - Ηράκλειο Κρήτης'' είναι μονίμως αναρτημένος Διαδραστικός Χάρτης του Ηρακλείου με φωτογραφίες και πληροφορίες των σημείων που μπορούμε να βρούμε έναν Τοίχο Καλοσύνης.  

-Το πιο συγκινητικό μέχρι στιγμής στιγμιότυπο αλλά κάτι ενδεχομένως που σας έχει προβληματίσει;

- Έχουμε δει πολλές εικόνες και έχουμε ζήσει στιγμές πολύ συγκινητικές. Κάποιες στιγμές όχι τόσο εύκολα διαχειρίσιμες αλλά και στιγμές χαράς και ελπίδας!                         

Πιστεύουμε  ότι αυτό που ομορφαίνει όλη την  προσπάθεια των Τοίχων Καλοσύνης, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα παιδιά, με τους Τοίχους των σχολείων, νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων & Λυκείων.

Ίσως η πιο συγκινητική στιγμή ήταν η διαδικασία δημιουργίας του Τοίχου της Καλοσύνης από τους μαθητές και τους καθηγητές του Ειδικού Γυμνασίου Ηρακλείου στον Αγ. Ιωάννη, οι οποίοι με πολύ αγάπη και φαντασία έφτιαξαν έναν πανέμορφο Τοίχο Καλοσύνης και είναι πραγματικά άξιο αναφοράς και επαίνου το έργο των καθηγητών.

Βεβαίως όλο αυτό το διάστημα δεν έλειψαν και οι στιγμές «προβληματισμού» που προήλθαν από  «όχι και τόσο φιλική αντιμετώπιση» από κάποιους προς στους εθελοντές της ομάδας.

Αυτά όμως τα περιστατικά σε καμία περίπτωση δε μας πτοούν. Εμείς όσο βλέπουμε ανθρώπους να χαμογελούν και να επωφελούνται από την προσφορά άλλων ανθρώπων θα προσπαθούμε και έχει μεγαλύτερη αξία  γιατί προσπαθούμε όλοι μαζί !!!

-Πέρυσι ξεκίνησε δειλά δειλά η πρωτοβουλία και όμως η ανταπόκριση του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ,σε σημείο τέτοιο που δεν το περιμένατε ούτε εσείς , τα μέλη της πρωτοβουλίας. Για φέτος ποιος είναι ο στόχος σας ;

-Προφανής στόχος μας, είναι να στηρίξουμε τους ανθρώπους και τις οικογένειες που δοκιμάζονται, έτσι ώστε να περάσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται την υπάρχουσα κατάσταση.

Είναι λυπηρό και απαξιωτικό για το ανθρώπινο γένος εν έτει 2016 να μιλάμε για προβλήματα που αφορούν υποσιτισμό ένδυση κτλ.. Όμως από την άλλη νιώθουμε την υποχρέωση και πρέπει να αντισταθούμε σε όλο που συμβαίνει στηρίζοντας τον διπλανό μας και να βγούμε ενωμένοι από όλη αυτή την κατάσταση. Να βγούμε ενωμένοι και πιο δεμένοι ως άνθρωποι.

 Αυτός είναι ο λόγος που αναφέρουμε συνεχώς στις αναρτήσεις μας τη φράση «Είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» .

Πιστεύουμε ότι η Αλληλεγγύη & η Ανθρωπιά αποτελούν σύγχρονες μορφές αντίστασης σε αυτούς που μας θέλουν απομονωμένους.

Εμείς οι Ηρακλειώτες λοιπόν είμαστε εδώ, ενωμένοι και συνειδητά στηρίζουμε και βοηθούμε όπου υπάρχει ανάγκη!

- Να μας δώσετε μερικές οδηγίες  βασικές για όλους όσοι θα αφήνουν φαγητό ;

-Η Αλληλεγγύη ξεκινάει από την Υπευθυνότητα οπότε επιλέγουμε να αφήνουμε ασφαλή προϊόντα. Προτιμάμε συσκευασμένα είδη (μακαρόνια όσπρια, ρύζι,κονσέρβες. ψωμί, φρούτα λαχανικά, ξηρούς καρπούς).

Το μαγειρεμένο φαγητό πρέπει να είναι ημέρας σε συσκευασία&πάντοτε να αναγράφεται ημερομηνία.

ΔΕΝ αφήνουμε: μαγειρεμένο φαγητό που δεν είναι ημέρας, μαγειρεμένο φαγητο χωρίς ημερομηνία, φαγητό χωρίς συσκευασία, όπως επίσης κατεψυγμένα, ευπαθή προϊόντα και απορρυπαντικά.

-Η ανταπόκριση του κόσμου έχει ξεπεράσει και τα όρια του Ηρακλείου. Μπορείτε να μου πείτε και σε ποια άλλα σημεία έχουν τοποθετηθεί Τοίχοι;

-Βεβαίως! Τοίχοι Καλοσύνης υπάρχουν ήδη στο Κοκκίνη Χάνι, στο Γάζι, στις Γούβες, στο Αρκαλοχώρι, στις Αρχάνες στα Καλέσα, στα Πεζά και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξουν στην ευρύτερη περιοχή των Μοιρών.

Επίσης είναι καλό να αναφέρουμε πρωτοβουλίες ανθρώπων που φτιάχνουν στις γειτονίες τους, τους δικούς τους Τοίχους. Ένα πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα είναι μια κυρία που έφτιαξε στο φροντιστήριο ξένων γλωσσών της, στις Γούβες, έναν πολύ όμορφο ζωγραφισμένο Τοίχο!

Επίσης τις επόμενες ημέρες θα δημιουργηθεί ο 1ος Τοίχος Καλοσύνης στον Άγιο Νικόλαο σε μία σχολή Χορού!

Η ανταπόκριση του κόσμου,χωρίς να θέλουμε να φανούμε υπερβολικοί, ξεπερνάει  πολλές φορές τα όρια της Ελλάδας.. Εκτός από το ενδιαφέρον και τις δράσεις από συλλόγους της ομογένειας, πρόσφατα είχαμε ένα περιστατικό όπου μια Ελληνίδα δημοσιογράφος ομογενής του Καναδά, μας εξέφρασε την επιθυμία στην επόμενη επίσκεψή της στην Κρήτη, να συμμετέχει στη δημιουργία ενός Τοίχου Καλοσύνης μαζί με την ομάδα εθελοντών.    

-Τι είναι αυτό που χρειάζονται οι άποροι περισσότερο και πρέπει οι πολίτες να αφήνουν στους τοίχους;;

-Κυρίως τρόφιμα, που δεν αλλοιώνονται εύκολα και όσο κρυώνει ο καιρός θα μπορούμε να αφήνουμε καθαρό μαγειρεμένο φαγητό ημέρας- πάντοτε προστατευμένο. Επίσης ρούχα που είναι σε καλή κατάσταση και δε χρειαζόμαστε.. Ακόμη παιχνίδια (επιτραπέζια παιχνίδια, puzzles), βιβλία και τα παραμύθια είναι μια πολύ ωραία κίνηση για τα παιδιά των οικογενειών..

Αυτό  όμως που χρειάζονται περισσότερο είναι να τους δείξουμε αγάπη σεβασμό ενδιαφέρον και την εκτίμησή μας! Όλοι μας δεν το έχουμε ανάγκη αυτό;;

Στη σακουλίτσα λοιπόν που αφήνουμε στην κρεμάστρα αφήνουμε ταυτόχρονα και την αγάπη μας το σεβασμό μας το ενδιαφέρον και την εκτίμησή μας για αυτούς τους ανθρώπους.

-Να μας πείτε και δύο λόγια για την συμμετοχής σας στην πρωτοβουλία και συναυλία  που είχε πραγματοποιηθεί για το κωφό αγόρι που χρειάζονταν την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος για να ακούσει για πρώτη φορά τη φωνή της μανούλας του.

Ως εθελοντές είχαμε την τιμή να συμμετέχουμε στη συνδιοργάνωση Συναυλίας Αλληλεγγύης στη δράση του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου) μαζί με τον σύλλογο ΑΤΑΧΤΟΙ, με σκοπό να συλλεχθεί το ποσό  που απαιτείται για την αγορά του Κοχλιακού Εμφυτεύματος αλλά και τα έξοδα των επόμενων χρόνων που θα χρειαστεί ο μικρούλης.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκινητική και το ποσό για την αγορά του Κοχλιακού Εμφυτεύματος συμπληρώθηκε .Η διαδικασία προχωράει και απομένουν μερικές λεπτομέρειες για να προχωρήσει στην επέμβαση. Σύντομα θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από το Δίκτυο Αλληλεγγύης που έχει αναλάβει το όλο εγχείρημα.

-Τέλος τι ελπίζετε μέσα από τους Τοίχους αναφορικά με τους συμπολίτες μας που η ζωή δεν τους χαμογέλασε ;

 Σε εκείνους τους ανθρώπους που ζωή δεν τους χαμογελάσουμε οφείλουμε να τους "χαμογελάσουμε" εμείς ..και μόλις έρθει η στιγμή που δε θα νιώθουν τόσο μόνοι, τότε θα χαμογελάσουν κι εκείνοι. Αυτό πιστεύουμε και για αυτό προσπαθούμε.

Οι συνάνθρωποί μας που σε αυτή τη φάση της ζωής τους χρειάζονται τη στήριξή μας.      Είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι, με όνειρα για τους ίδιους, τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους! Είναι άνθρωποι που εκτιμούν, άνθρωποι που επιθυμούν και οι ίδιοι να προσφέρουν με πράγματα που γνωρίζουν. Χαρακτηριστικό είναι παράδειγμα ότι πολλές φορές παραβλέποντας τις δικές τους ανάγκες ,μας ενημερώνουν για περιοχές όπου υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι με αντίστοιχες ανάγκες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News