default-image

Άξιος ο νέος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας (photos)

Κρήτη
Άξιος ο νέος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άξιος αναφώνησε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος για τον νέο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλο Διαμαντάκη. Αμέσως ακολούθησε σύσσωμο το πλήθος των πιστών που βρέθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης Ιεράρχες, κλήρος και λαός επευφημούσαν με χειροκροτήματα και την προσφώνηση "άξιος" τον νέο Μητροπολίτη.

Αύριο το πρωί, ωστόσο ο νέος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας θα τελέσει Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι, ενώ την ερχόμενη Κυριακή 23 Οκτωβρίου θα λειτουργήσει στον Άγιο Μηνά. Στην νέα Μητρόπολη θα λειτουργήσει μετά την ενθρόνισή του, ενώ αμέσως μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών δέχτηκε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο τις ευχές του Ιερού Κλήρου, των Μοναστικών Αδελφοτήτων, των Αρχόντων και του Λαού.

Η Συνοδική Θεία Λειτουργία για τη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας τελέστηκε προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου. Στη χειροτονία παρευρέθηκε σύσσωμη η Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, δηλαδή οι Μητροπολίτες: Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, κ. Ειρηναίος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας. Παρευρέθηκαν επίσης ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος καθώς και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Οι Ιεράρχες της Κρήτης διαβάζουν την ευχή του νέου Μητροπολίτη:

Οι συγκινητικές στιγμές όπου ο Αρχιεπίσκοπος και οι Μητροπολίτες Κρήτης φορούν στον Κύριλλο Διαμαντάκη τα Αρχιερατικά Άμφια:

Ο κ. Κύριλλος Διαμαντάκης ως νέος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας ευλογεί τους πιστούς:

Σύσσωμη η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης στη χειροτονία:

Στην τελετή παρευρέθηκαν οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές της Ιεράπετρας και της Σητείας, κληρικοί και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή των Κάτω Ασιτών όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο νέος Μητροπολίτης καθώς και πλήθος πιστών από την Ανατολική Κρήτη.

Στον ευχαριστήριο λόγο του ο Κύριλλος Διαμαντάκης με συγκίνηση θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαΐνι όπου γνώρισε τον τότε Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο Ψαλιδάκη καθώς και τον γέροντα και προκάτοχο του Μακαριστό Μητροπολίτη Ευγένιο

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, χαρά και τιμή λάμπρυναν τη χειροτονία με την παρουσία τους οι γονείς και τα πέντε αδέρφια του κ. Κυρίλλου Διαμαντάκη.

Από νωρίς το πρωί πλήθος πιστών τόσο από το Ηράκλειο όσο και από την Ιεράπετρα και τη Σητεία συρρέουν στον Άγιο Μηνά
Οι γονείς του Κύριλλου Διαμαντάκη παρακολουθούν συγκινημένοι την εις Επίσκοπον χειροτονία του παιδιού τους

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ

Στο Φανάρι ο νέος Μητροπολίτης και στο Προεδρικό Μέγαρο

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ο νέος Μητροπολίτης κ.Κύριλλος θα μεταβεί συνοδεία όλης της Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης στο Φανάρι για τους εορτασμούς των 25 χρόνων του Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό Θώκο.

Η ενθρόνισή του κ. Κυρίλλου  θα πραγματοποιηθεί στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Ιεράπετρα αφού πρώτα εκδοθεί το ΦΕΚ και το Προεδρικό Διάταγμα για το διορισμό του. Ο νέος Μητροπολίτης αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα δώσει τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκεί θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για το διορισμό του. Σημειώνεται ότι τοποτηρητής στην Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας θα συνεχίσει να είναι ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος μέχρι την ενθρόνιση του νέου κ. Κύριλλου Διαμαντάκη.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αγαπάκη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News