default-image

Μυστήριο αν θα έρθει τελικά ο Βαγγέλης Αποστόλου στην Κρήτη

Κρήτη
Μυστήριο αν θα έρθει τελικά ο Βαγγέλης Αποστόλου στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονα αμφισβητείται από τους εκπροσώπους των αγροτών το... "μυστήριο" που λέγεται... «έρχεται στις 21 Οκτωβρίου ο Βαγγέλης Αποστόλου στο Ηράκλειο ή θα προτιμήσει να μην έρθει επειδή δεν έχει σοβαρές λύσεις να μας "φέρει";».

Ακόμα και η διαφαινόμενη "λύση" με τους απλήρωτους παραγωγούς της φόρμας 6 δεν πείθει τους αγρότες, καθώς το ζήτημα αυτό έχει ξανασυζητηθεί και άλλες φορές, από την ίδια κυβέρνηση, με τον ίδιο υπουργό, την ίδια ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς να καταλήξει στην αποκατάσταση της αδικίας!

«Εμένα η γνώμη μου είναι ότι τελικά δε θα έρθει στο Ηράκλειο ο κ. Αποστόλου. Αλλιώς αν έρθει δε νομίζω ότι έχει κάτι να μας πει», λέει στη "Ν.Κ." ο αγρότης από τις Αρχάνες Στάθης Καφετζογιαννάκης. Μάλιστα, όπως μας λέει, «λήξαν» υποτίθεται ήταν το θέμα πληρωμής των επιδοτήσεων του 2015 στους παραγωγούς της φόρμας 6, όταν είχαν ανέβει στην Αθήνα πριν από λίγο καιρό οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης. «Τώρα βγαίνει ξανά ο κ. Αποστολάκης (σ.σ. πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ) και λέει ότι θα λυθεί το θέμα σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Μήπως αυτό γίνεται για να υπάρξει καλή υποδοχή του κ. Αποστόλου σε περίπτωση που έρθει στο Ηράκλειο; Δεν ξέρω»...

Ο κ. Καφετζογιαννάκης τονίζει επίσης ότι παραμένουν απλήρωτες δόσεις σε πολλούς νέους αγρότες από τις επιδοτήσεις του προγράμματος νέων αγροτών του 2009. Αλλά δεν υπάρχει φως για γρήγορη εξόφλησή τους. Ο ίδιος εξάλλου θεωρεί δύσκολο και ότι θα πληρωθεί η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στις 26 με 27 Οκτωβρίου. «Μακάρι, πάντως, να γίνει γιατί έχουμε στεγνώσει από χρήματα, το ίδιο και η αγορά», λέει χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθαρίζει ότι όσοι έχουν κάνει φέτος μεταβολές στα δικαιώματά τους δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθούν σε αυτό το πακέτο, αλλά θα γίνει η πληρωμή τους σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα, τονίζει ότι έχουν εγκριθεί αποζημιώσεις αμπελουργών μέσω ΠΣΕΑ για τον περονόσπορο του 2011 και εδώ και ένα μήνα τα χρήματα αυτά δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους.

«Να μην πληρώνουμε εισφορές»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Κατσανέβας, λέει για άλλη μια φορά στη "Ν.Κ." ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση των αγροτών της Κρήτης, τουλάχιστον για το ελαιόλαδο, που δεν έχει πάρει ποτέ αποζημίωση για καταστροφές από θεομηνία, να εξαιρεθούν οι παραγωγοί από την υποχρεωτικότητα της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Μάλιστα, ο κ. Κατσανέβας τονίζει ότι αυτό το ζήτημα θα πρέπει να αποτελέσει ένα από τα βασικότερα που θα τεθεί στον υπουργό, αν και εφόσον έρθει στις 21 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο.

«Όλος ο νομός Ρεθύμνου έχει αυτό το πρόβλημα. Και όλη η Κρήτη, φυσικά. Έχουμε φέτος και την κακή καταπολέμηση του δάκου, οπότε η καταστροφή είναι μεγάλη. Εγώ θα έβγαζα προσωπικά 1,5 τόνο λάδι και δε βγάζω ούτε ένα γραμμάριο», λέει με αγανάκτηση ο συνδικαλιστής. Μάλιστα, στη χονδρολιά που υπάρχει σε μεγάλες εκτάσεις στο νομό Ρεθύμνου, η ζημιά κατά τον κ. Κατσανέβα είναι στο 100%, ενώ στο 40 με 50% είναι η ζημιά στην ψιλολιά. «Αυτό το ζήτημα όμως είναι παγκρήτιο και θα πρέπει να τεθεί από όλους τους νομούς της Κρήτης. Εμείς επιμένουμε ότι, αφού δε μας αποζημιώνουν ούτε τώρα, θα πρέπει ως ελαιοπαραγωγοί να φύγουμε από τον ΕΛΓΑ»...

Για το ζήτημα αυτό ο Αγροτικός Σύλλογος Ρεθύμνου έχει ξεκινήσει ήδη επαφές και καλεί και τους άλλους νομούς να κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση.

Όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση της κυβέρνησης στο αίτημα αυτό, που φαίνεται πως διατυπώνεται από το σύνολο των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης, οι οποίοι ουδέποτε αποζημιώθηκαν για καμία ζημιά μέχρι σήμερα, είτε από τον ΕΛΓΑ είτε από τα ΠΣΕΑ, όσο σοβαρή και αν ήταν.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News