Ειδήσεις

Όλα έτοιμα για τη χειροτονία του Κύριλλου Διαμαντάκη (video)

Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στην Εκκλησία της Κρήτης για τη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην Εκκλησία της Κρήτης για την αυριανή τελετή χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, Κύριλου Διαμαντάκη, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Δείτε τη στιγμή που ανακοινώνεται το όνομα του νέου Μητροπολίτη

Η εις Επίσκοπόν χειροτονία του εμψηφισμένου νέου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας αναμένεται να ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Δευτέρας στον Άγιο  Μηνά.

Η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου μετά των Μητροπολιτών της Εκκλησίας Κρήτης και άλλων.

>>ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ

Αναμένεται να παραβρεθούν οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές της Ιεράπετρας και της Σητείας, κληρικοί και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή των Κάτω Ασιτών όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο νέος Μητροπολίτης καθώς και πλήθος πιστών από την Ανατολική Κρήτη.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, χαρά και τιμή θα λαμπρύνουν τη χειροτονία με την παρουσία τους οι γονείς και τα αδέρφια του κ. Κυρίλλου Διαμαντάκη. 

Στο Φανάρι ο νέος Μητροπολίτης και στο Προεδρικό Μέγαρο

Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας ο νέος Μητροπολίτης κ.Κύριλλος θα μεταβεί συνοδεία όλης της Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης στο Φανάρι για τους εορτασμούς των 25 χρόνων του Βαρθολομαίου στον Πατριαρχικό Θώκο.

Η ενθρόνισή του κ. Κυρίλλου  θα πραγματοποιηθεί στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Ιεράπετρα αφού πρώτα εκδοθεί το ΦΕΚ και το Προεδρικό Διάταγμα για το διορισμό του. Ο νέος Μητροπολίτης αναμένεται να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα δώσει τα διαπιστευτήρια του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκεί θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για το διορισμό του.

Ποιος είναι ο νέος Μητροπολίτης  Κύριλλος Διαμαντάκης

Ο Κύριλλος Διαμαντάκης είναι πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Κυρού Ευγένιου. Γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου 1971 στις Ασίτες Ηρακλείου. Αφού τελείωσε το Ενιαίο Λύκειο της Αγίας Βαρβάρας Ηρακλείου, εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου έλαβε το πτυχίο το Μάρτιο του 1995.

Υπηρέτησε στη Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας 20 συναπτά έτη, εκ των οποίων 15 από τη θέση του Πρωτοσύγκελου. Είναι αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης από το 2010.

Από τα εφηβικά του χρόνια συνδέθηκε με την ιστορική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Γοργολαΐνι και τον τότε ηγούμενό της και μετέπειτα Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιο (Πολίτη), τον οποίο και ακολούθησε αμέσως μετά την ενθρόνισή του στην Ιεράπετρα.

Εκάρη μοναχός από το μακαριστό Γέροντά του Μητροπολίτη Ευγένιο στις 24 Ιουνίου 1995, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Τοπλού Σητείας, και στο Καθολικό της ίδιας Μονής στις 25 Ιουνίου 1995 χειροτονήθηκε διάκονος.

Στις 17 Μαΐου 1998 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας και την ίδια ημέρα έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη. Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας διορίστηκε από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Ευγένιο την 1η Ιανουαρίου 1999, θέση από την οποία διακόνησε για δεκαεπτά έτη.

Διακόνησε τις λειτουργικές και διοικητικές ανάγκες της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας από διάφορες θέσεις, μεταξύ των οποίων του γραμματέα αυτής, του γραμματέα του Μητροπολιτικού Συμβουλίου, του ηγουμενοσυμβούλου της Ιεράς Μονής Τοπλού, του εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως στη ΜΚΟ της Εκκλησίας Κρήτης "ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ", του μέλους και γραμματέα του Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως "Παναγία η Ακρωτηριανή" κ.ά.

Εκτός από την ενασχόλησή του με το λειτουργικό, το κηρυκτικό και το διοικητικό έργο, ασχολήθηκε με την αναστήλωση, τη συντήρηση και την ανάδειξη των χριστιανικών μνημείων της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ για 22 συναπτά έτη ήταν υπεύθυνος και επιμελητής όλων των εκδόσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, συμπεριλαμβανομένων της διμηνιαίας περιοδικής εκδόσεως "Άγκυρα Ελπίδος" και των ένθετων "Κοντά στον Χριστό" για τα παιδιά και "Νεανικά Αγκυροβολήματα" για τους νέους, του ετήσιου εγκολπίου ημερολογίου τσέπης, αλλά και των εκδόσεων του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Παναγία η Ακρωτηριανή" κ.ά.

Από το έτος 2001 έως και σήμερα, παράλληλα με τα καθήκοντά του στην Πρωτοσυγκελία της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, υπηρέτησε και στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης από διάφορες θέσεις διακονίας. Από τις 6/6/2001 με Συνοδική Απόφαση διορίστηκε αρχικά κωδικογράφος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης. Στις 26 Μαΐου 2005 εξελέγη παμψηφεί υπογραμματέας, ενώ 12 Σεπτεμβρίου 2010 επίσης παμψηφεί εξελέγη αρχιγραμματέας αυτής έως σήμερα.

Με Απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου στις 30/10/2003 διορίστηκε γραμματέας του επισήμου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης "Απόστολος Τίτος", και με Συνοδική Απόφαση στις 7 Νοεμβρίου 2006 διορίστηκε διευθυντής εκδόσεως, έχοντας εξαρχής την ευθύνη της προετοιμασίας και την επιμέλεια της εκτυπώσεώς του μέχρι την εκλογή του σε αρχιγραμματέα.

Ο Μάξιμος Αυγερινός, Αρχιμανδρίτης και καθηγητής μέσης εκπαίδευσης στα Χανιά, ο Κύριλλος Διαμαντάκης και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Μεθόδιος Βερνιδάκης ήταν οι τρεις τελικοί υποψήφιοι.

φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

Σχόλια