default-image

" Μην μου κόβεις το δρόμο" ζητούν από μία "τυφλή" πόλη

Κρήτη
" Μην μου κόβεις το δρόμο" ζητούν από μία "τυφλή" πόλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήνυμα ευαισθητοποίησης, επισημαίνοντας πως «οι ειδικές ανάγλυφες πλάκες (οδηγοί όδευσης τυφλών) στα πεζοδρόμια, δεν τοποθετούνται τυχαία και δεν είναι αισθητική παρέμβαση», επιχειρούν να στείλουν τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης.

Με σύνθημα "Μη μου κόβεις το δρόμο" και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, όπως έχει καθιερωθεί η 15η Οκτωβρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης Παναγιώτης Γραμμενίδης και η γενική γραμματέας Καλλιόπη Κατσιπουλάκη-Γιαννιδάκη φωτογράφησαν κεντρικά σημεία εντός της πόλης του Ηρακλείου, όπου οι ειδικές ανάγλυφες πλάκες στα πεζοδρόμια, ενώ προορίζονται για την ομαλή και ανεμπόδιστη κυκλοφορία των τυφλών, κατά κόρον καταπατούνται από τους υπόλοιπους πολίτες, με αποτέλεσμα να κάνουν δύσκολη τη μετακίνηση και τη ζωή των ατόμων με πρόβλημα όρασης.

Οι φωτογραφίες που τράβηξαν τα μέλη της Ένωσης και σας τις παρουσιάζουμε σήμερα, με σκοπό να περάσουμε κι εμείς το μήνυμα ότι πρέπει επιτέλους να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις ειδικές ανάγλυφες πλάκες και να αντιληφθούμε το σκοπό για τον οποίο υπάρχουν εκεί, έχουν τραβηχτεί από τη λεωφόρο 25ης Αυγούστου και τις οδούς Χάνδακος και Βουρβάχων.

Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες, καθημερινό φαινόμενο αποτελούν τα σταθμευμένα οχήματα πάνω στις ειδικές πλάκες, τα τραπεζοκαθίσματα που οι ιδιοκτήτες πολλών καφετεριών τοποθετούν πάνω στις πλάκες, όπως επίσης τα δέντρα, οι κάδοι, οι στύλοι και τα διάφορα διαφημιστικά σταντ, που ξεφυτρώνουν ξαφνικά και στέκονται εμπόδιο στην ομαλή διέλευση των τυφλών. Οι καταστάσεις αυτές δυστυχώς επαναλαμβάνονται και σε άλλα σημεία, όπου δηλαδή υπάρχουν οι οδηγοί όδευσης τυφλών στα πεζοδρόμια και στους πεζόδρομους, καθότι οι περισσότεροι αρνούμαστε να καταλάβουμε πως προορίζονται για κάποιους συμπολίτες μας.

Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Το λευκό μπαστούνι, εκτός από σύμβολο της τυφλότητας (χαρακτηρίζει και αναγνωρίζει κανείς ένα άτομο με πρόβλημα όρασης όταν το κρατά) είναι και ο σημαντικότερος αρωγός-τεχνικό βοήθημα στην προσπάθεια ενός ατόμου με πρόβλημα όρασης να κινηθεί με άνεση-ανεξαρτησία και ασφάλεια! Ένα άτομο που έχει λάβει μαθήματα κινητικότητας και προσανατολισμού μπορεί να πετύχει ένα υψηλό βαθμό αυτονομίας, πάντοτε όμως με τη χρήση του λευκού μπαστουνιού.

Στο πνεύμα της ελεύθερης πρόσβασης για τα άτομα με προβλήματα όρασης, έχουν σχεδιαστεί και τοποθετηθεί οι οδηγοί όδευσης τυφλών, που είναι οι ειδικές ανάγλυφες πλάκες των πεζοδρομίων. Οι πλάκες αυτές δεν τοποθετούνται τυχαία στα πεζοδρόμια, δεν είναι αισθητική παρέμβαση. Τοποθετούνται σύμφωνα με το νόμο σε όλα τα νέα πεζοδρόμια και αποτελούν οδηγό πορείας για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Είναι ζωτικής σημασίας για τους τυφλούς και με μειωμένη όραση συμπολίτες μας, καθώς αποτελούν προστατευμένες και ελεύθερες περιοχές διακίνησης.

 Mε αφορμή τις φωτογραφίες αυτές ας σκεφτούμε όλοι ότι: Όλοι μαζί μπορούμε να συνυπάρξουμε καλύτερα όταν σκεφτόμαστε και το διπλανό μας, που ίσως αντιμετωπίζει πρόβλημα μετακίνησης. Γι' αυτό, όπως εκλιπαρούν όλους μας τα μέλη Ένωσης Τυφλών Κρήτης, «μη σταθμεύετε ή μην αφήνετε αντικείμενα πάνω στις κίτρινες λωρίδες των πεζοδρομίων».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News