Ειδήσεις

Επικίνδυνη σμέρνα στο λιμάνι των Χανίων; (photo)

Η είδηση μοιάζει εξωπραγματική και αδύνατη καθώς οι σμέρνες, με το επικίνδυνο δάγκωμα, "συχνάζουν" σε βραχώδη σημεία.

Επικίνδυνη σμέρνα στο παλιό λιμάνι των Χανίων; Η είδηση μοιάζει εξωπραγματική και αδύνατη αλλά Χανιώτης υποστηρίζει ότι έκανε την επικίνδυνη ψαριά στο λιμάνι και έμεινε άναυδος βλέποντας το ψάρι που «καρφώθηκε» στο καμάκι του.

Η είδηση όμως προκαλεί εντύπωση , επειδή σύμφωνα με τους επιστήμονες τα ψάρια με το επικίνδυνο δάγκωμα, υπάρχουν μόνο σε βραχώδη σημεία και όχι στα λιμάνια.

Έντονη είναι λοιπόν η απορία για πως μπορεί να βρέθηκε το ψάρι στο συγκεκριμένο σημείο.

O κ.Πέτρος υποστηρίζει ότι η σμέρνα καρφώθηκε στο καμάκι του στο λιμάνι Χανίων

"Συχνάζουν" σε βραχώδη σημεία

Η υπεύθυνη Ενυδριολογίας του Ενυδρείου Κρήτης Cretaquarium, κ. Ασπασία Στεργιώτη, εξηγεί στο neakriti.gr «σμέρνες υπάρχουν στην Κρήτη αλλά απ' ότι γνωρίζουμε μόνο σε βραχώδη σημεία. Ζει σε βραχώδεις περιοχές και απαντάται μεταξύ 1 έως 30 μέτρων. Δεν είναι απίθανο να απαντηθεί και μέσα σε λιμάνια εφόσον έχει βράχια όπου μπορούν να δημιουργούνται κοιλότητες ιδανικές για κρυψώνες. Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση  ανησυχία. Η σμέρνα είναι νόστιμο ψάρι και μόνο έμπειροι στο θέμα γνωρίζουν πώς να αφαιρούν τα αγκάθια από την σπονδυλική στήλη. Μόνο το δάγκωμά της είναι επικίνδυνο καθώς τα δόντια της είναι αιχμηρά γιατί μπορεί να προκληθεί μόλυνση».

Βρώσιμο το ψάρι, επικίνδυνο το δάγκωμα!

Η σμέρνα είναι ψάρι του γένους Μύραινα (Muraena) , το οποίο κατατάσσεται στην κλάση Οστεϊχθύες και στην τάξη Εγχελυόμορφα ή Άποδα και στην οικογένεια Μυραινίδες.

Μοιάζει πολύ με το φίδι και το χέλι, γι' αυτό και ανήκει στα Εγχελυόμορφα. Το κρέας της είναι φαγώσιμο. Το δάγκωμά της όμως είναι επικίνδυνο, ακόμα και για τον άνθρωπο καθώς έχει πολύ ισχυρά δόντια. Δαγκώνει μόνο όταν βρίσκεται σε κίνδυνο και σπάνια επιτίθεται στους εχθρούς της. Ζει κοντά σε ακτές, μέσα σε κοιλότητες βράχων.

Μάλιστα οι Ρωμαίοι  χρησιμοποιούσαν τις σμέρνες ως ποινή θανάτωσης των δούλων (έριχναν τους δούλους στις δεξαμενές και οι τελευταίοι έβρισκαν το θάνατο από τις σμέρνες).

Η φωτογραφία του κ.Πέτρου που υποστηρίζει ότι έχει στο καμάκι του σμέρνα, αναρτήθηκε από το zarpanews.gr.

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

Σχόλια