Ειδήσεις

Δίκη Marfin: Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των πυροσβεστών

Με τις συγκλονιστικές περιγραφές των υπαλλήλων της Marfin, των πυροσβεστών που κλήθηκαν στην οδό Σταδίου το μεσημέρι της 5η Μαϊου αλλά και αυτοπτών μαρτύρων, συνεχίστηκε την Παρασκευή στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για τον εμπρησμό της τράπεζας το 2010. Από τη φωτιά που ξέσπασε στο υποκατάστημα της τράπεζας Marfin, έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα -μεταξύ των οποίων και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Το τραγικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν τον Μάιο του 2010 στο κέντρο της Αθήνας, όπου είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Κατά τη διαδήλωση, ωστόσο, διαδραματίστηκαν σοβαρά επεισόδια, με πλέον σημαντικά τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου - όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι τρεις υπάλληλοι και το αγέννητο βρέφος - αλλά και η επίθεση που δέχθηκε το βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Κατηγορίες για την υπόθεση έχουν απαγγελθεί στους Θοδωρή Σιψά και Παύλο Ανδρεάδη ή Αντρέεβ, οι οποίο και κάθονται στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Οι δύο κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί τα αδικήματα που τους αποδίδονται και τα οποία κατά περίσταση, είναι: Ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατά συναυτουργία και κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας, κατοχή εκρηκτικών υλών, έκρηξη κ.ά.

Πυροσβέστης: «Μας έλεγαν θα σας κάψουμε και εσάς»

Ιδιαίτερα, σημαντικές και κυρίως χαρακτηριστικες του κλίματος που επικρατούσε στην πορεία μεταξύ των διαδηλωτών, ήταν και οι καταθέσεις που έδωσαν στο δικαστήριο, πυροσβέστες που ειδοποιήθηκαν από πολίτες να σπεύσουν στην οδό Σταδίου όπου «καιγόταν η τράπεζα».

Στην κατάθεσή της η Ηλιάνα Πλατή, οδηγός της πυροσβεστικής, ανέφερε ότι ειδοποιήθηκαν γύρω στις 2:00 μ.μ. για το συμβάν και πως αμέσως μόλις έφθασαν στην τράπεζα άρχισαν την κατάσβεση. «Προσπαθούσαμε να διασώσουμε τους ανθρώπους στα μπαλκόνια. Η κατάσταση δεν ήταν τεταμένη όταν φτάσαμε. Αν και κάποιοι νόμιζαν ότι πήγαμε να τους διαλύσουμε την πορεία... Τους εξηγήσαμε ότι καίγονται άνθρωποι...» είπε η μάρτυρας.

Ο πυροσβέστης, Κωσταντίνος Αλεξόπουλος, ανέφερε πως όταν πλησίαζαν στην τράπεζα μια ομάδα «οχτώ με δέκα ατόμων χτυπούσε το καπό» εμποδίζοντάς τους να προχωρήσουν. «Ήταν νέοι, είχαν καλυμένα πρόσωπα. Δεν ξέρω όμως αν τα άτομα αυτα γνώριζαν τι γινόταν παρακάτω (σ.σ. στην τράπεζα). Κάποια στιγμή έφυγαν. Φτάσαμε και το ισόγειο καιγόταν. Υπήρχαν κανά δυο άτομα με πυροσβεστήρες, δεν ξέρω αν ήταν πολίτες ή υπάλληλοι. Είχε καεί όλο το ισόγειο και ο ημιόροφος. Υπήρχε πολύ έντονος καπνός. Απεγκλωβίσαμε δύο γυναίκες από το μπαλκόνι... Ο καπνός ήταν πολύ πυκνός....».

Ο τρίτος πυροσβέστης που κατέθεσε στο δικαστήριο, ανέφερε: «Ο κόσμος μας φώναζε: "φύγετε απο δω". Υπήρχαν απειλητικές φωνές από κόσμο που ανέβαινε την πορεία. Μας έβριζαν και μας φώναζαν. Μας έλεγαν: "Φύγετε από εδώ, θα σας κάψουμε και εσάς"».

Σήμερα, κατά τη δεύτερη συνεδρίαση του δικαστηρίου σύμφωνα με το protothema.gr στο επίκεντρο της ακροαματικής διαδικασίας βρέθηκε η κατάθεση του μάρτυρα Θ.Γιαννακούλια, ο οποίος μίλησε για την παρουσία κάποιου άνδρα στα γεγονότα, με σωματότυπο, που όπως είπε, έμοιαζε με αυτόν του κατηγορουμένου Θοδωρή Σιψά. Η κατάθεση του μάρτυρα, αμφισβητήθηκε έντονα απο την υπεράσπιση αλλά και από μέλος του δικαστηρίου που είπε στον κ. Γιαννακούλια: «Μας μπερδεύετε...».

«Ο σωματότυπος»

Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο μάρτυρας περιέγραψε: «Γύρω στη 1:30 το μεσημέρι, έπεσαν μερικά δακρυγόνα από μια διμοιρία των ΜΑΤ. Μου είπαν ότι στον «Ιανό» γίνονταν επεισόδια. Είδα μια ομάδα, ήταν πανω από 60 άτομα. Είχαν μοιρασμένες αρμοδιότητες και αρχηγό. Έξι άτομα σπάγανε, πρέπει να είχαν βαριοπούλες. Η διμοιρία των ΜΑΤ πήγαινε προς το Σύνταγμα. Πέρασα ανάμεσά τους. Φορούσαν τζόκει και κουκούλες. Υπήρχε και μια κοπέλα, ξανθιά με γαλλική κοτσίδα. Μια ομάδα από έξι πρόσωπα πέταξε τις μολότωφ και ξαναμπήκαν στην πορεία... Έσπασαν την τζαμαρία με βαριοπούλες και σίδερα που είχαν βγάλει απο το δρόμο».

Σχόλια