Ειδήσεις

Δεκάδες οι νεκροί που πνίγηκαν στις θάλασσες της Κρήτης

Μαύρο καλοκαίρι για την Κρήτη: Η ακτινογραφία των πνιγμών στους 4 νομούς, ηλικίες, εθνικότητες, ημέρες και ώρες των τραγικών περιστατικών.

"Μαύρο" καλοκαίρι για την Κρήτη όπου οι πνιγμοί και φέτος πρωταγωνίστησαν με θλιβερό τρόπο και με τη λίστα συνεχώς να μεγαλώνει και να καταγράφει και νέους θανάτους.

Οι θάλασσες της Κρήτης μετατράπηκαν για κάποιους ανθρώπους που ήρθαν διακοπές στη μεγαλόνησο ,σε υγρό τάφο,  με θύματα κυρίως τουρίστες οι οποίοι αψηφώντας την επικινδυνότητα των θαλασσών μας, έχασαν τη ζωή τους άδικα.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΠΝΙΓΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

Τη φετινή χρονιά καταγράφηκαν δεκάδες πνιγμοί, συνολικά 45 μέχρι και σήμερα, με θύματα κυρίως αλλοδαπούς σε ποσοστό που ξεπερνάει το 60% και ηλικίας άνω των 55 ετών.

Τα στοιχεία που φέρνει στο φως το neakriti.gr είναι άκρως ανησυχητικά και με το δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν μέχρι και σήμερα στην Κρήτη,  επιτρέπουν ακόμη τις εξορμήσεις στις παραλίες.

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΝΙΓΜΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Αναλυτικότερα από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα ο νομός όπου κρατάει τα σκήπτρα στη θλιβερή αυτή λίστα είναι τα Χανιά με 21 νεκρούς και ακολουθεί το Ηράκλειο με 11 ,το Ρέθυμνο με 9 και η Σητεία με 2. Ενώ το διάστημα που έχουν καταγραφεί τα περισσότερα δραματικά περιστατικά είναι μεταξύ μέσα Ιουλίου έως και τα μέσα Αυγούστου.

Οι περισσότεροι, όπως προαναφέρθηκε, είναι αλλοδαποί και άνω των 55 ετών. Ενώ ο διπλάσιος αριθμός από αυτούς έχουν διασωθεί από ναυαγοσώστες, εργαζόμενους σε επιχειρήσεις εκμετάλλευσης θαλάσσιων μέσων αναψυχής ,   λιμενικούς αλλά και ιδιώτες.

Αχτίδα αισιοδοξίας στον θλιβερό κατάλογο το γεγονός ότι σε σχέση με πέρυσι καταγράφεται μείωση στο διπλάσιο δηλαδή πάνω έχουμε λιγότερους πνιγμούς  κατά το ήμισυ ενώ την ίδια ώρα στα Χανιά σε σχέση πάντα με πέρυσι παρατηρείται αύξηση στα ποσοστά των πνιγμών κατά 50%.

Οι άνθρωποι που έχουν χαθεί στις θάλασσες της Κρήτης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κολυμπούσαν με κακές καιρικές συνθήκες και κυρίως μεσημεριανές έως απογευματινές ώρες και κυρίως Σαββατοκύριακα.

"Το μόνο που μπορώ να πω είναι πρόκειται για άδικους πνιγμούς που οι περισσότεροι από αυτούς οφείλονται στην απροσεξία των λουόμενων μη λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τις επισημάνσεις των τοπικών αρχών και παίζουν κόρωνα γράμματα τη ζωή τους," αναφέρει στο neakriti.gr ο λιμενάρχης Ηρακλείου προσθέτοντας ότι συνήθως πρόκειται για  άτομα που προέρχονται από χώρες δίχως καμίας εμπειρία γύρω από το υγρό στοιχείο.

"Τα λιμεναρχεία της Κρήτης εργάζονται πυρετωδώς και προετοιμάζονται για την επόμενη περίοδο και θα συνεργαστούν με σύνολο φορέων που δραστηριοποιούνται στη θάλασσα ώστε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και απολύτως απαραίτητα για την ασφάλεια λουόμενων και κολυμβητών. Ενώ να αναφέρουμε ότι προσπαθήσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα για περισσότερη ευαισθητοποίηση του κόσμου" δηλώνει ο λιμενάρχης.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

φωτογραφία αρχείου

Σχόλια