default-image

Ανακούφιση με παραμονή για τους εργαζόμενους στο Δήμο

Κρήτη
Ανακούφιση με παραμονή για τους εργαζόμενους στο Δήμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καλά μαντάτα από τη Βουλή για τους 35 εργαζόμενους του Δήμου Ηρακλείου, που έχουν προσληφθεί με προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ και κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο με τις επικείμενες προσλήψεις μέσω μόνιμων πινάκων...

Στη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανόλη Συντυχάκη, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, δεσμεύτηκε για την παραμονή των εργαζομένων στις θέσεις τους. Μάλιστα, προανήγγειλε άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση, που θα δώσει τέλος στο "σίριαλ" αγωνίας για τους εν λόγω υπαλλήλους.

Αναλυτικότερα, να σταματήσει η εργασιακή ομηρία και η ανασφάλεια, στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες εργαζόμενοι που κρίθηκαν επιτυχόντες μέσω των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ από το 2009 και μετά, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, με επίκαιρη ερώτησή του που συζητήθηκε στη Βουλή.

Ως γνωστόν, το μνημονιακό μέτρο της απαγόρευσης των προσλήψεων που εφαρμόστηκε το 2012 είχε "παγώσει" την ολοκλήρωση του διορισμού των επιτυχόντων. Ωστόσο, λόγω των αυξημένων αναγκών, πολλοί Δήμοι προχώρησαν στην πρόσληψη συμβασιούχων από τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των 35 εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου, εκ των οποίων οι 16 είναι στην Υπηρεσία Καθαριότητας, που εργάζονται από το 2009 με τους προσωρινούς πίνακες αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ.

Ο Μανόλης Συντυχάκης, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, επισήμανε ότι πρέπει να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί με τους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ και οι 8μηνίτες συμβασιούχοι, να επιταχυνθεί η πρόσληψη όλων των επιτυχόντων των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ και να αρθεί η απαγόρευση των προσλήψεων για τις κατηγορίες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ).

«Η μόνη λύση είναι η μονιμοποίηση αυτών των εργαζομένων», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, αναφερόμενος σε όσους εργάζονται εδώ και επτά χρόνια μέσω του προσωρινού πίνακα επιτυχόντων. Επίσης, ανακοίνωσε ότι το ΚΚΕ θα επανακαταθέσει την τροπολογία που είχε καταθέσει το 2015 για το συγκεκριμένο θέμα, την οποία είχε απορρίψει τότε η κυβέρνηση.

Ο κ. Συντυχάκης επισήμανε ότι ο κίνδυνος εργολαβοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας είναι ορατός και επομένως πρέπει να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που σχετίζονται με το προσωπικό.

«Είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες, εντατικοποιείται η δουλειά, έχουμε και θανάτους και εδώ στην Αθήνα και στο Ηράκλειο της Κρήτης, ως αποτέλεσμα αυτής της εντατικοποίησης. Άρα λοιπόν εδώ δεν παίρνει αναβολή, ούτε παιχνίδια από την πλευρά της κυβέρνησης», σημείωσε.

«Θα παραμείνουν»

Παραδέχτηκε την αδικία

Απαντώντας στο βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης παραδέχτηκε την αδικία με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι προσληφθέντες των προσωρινών πινάκων. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα δώσει λύση μέσα στις επόμενες ημέρες, και ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

«Σε λιγότερο από δύο μήνες έχουμε δεσμευτεί να δώσουμε μια λύση σε αυτούς τους ανθρώπους, διότι δημιουργήθηκε μια πάγια και διαρκής εργασιακή συνθήκη για πολλά χρόνια. Αυτή κινδυνεύει αυτή τη στιγμή να αλλάξει, όχι με δική τους ευθύνη - αυτό είναι το βασικό ζήτημα, ότι δεν είναι με δική τους ευθύνη - επομένως θα πρέπει να δούμε έναν τρόπο νομικής ρύθμισης, έτσι ώστε σ' αυτούς οι οποίοι είχαν μπει με τους προσωρινούς πίνακες και δούλευαν επί μεγάλο χρονικό διάστημα να γίνει η σύμβασή τους αορίστου χρόνου ή κάτι τέτοιο. Αυτό είναι στη φάση της νομικής επεξεργασίας και σε λίγες μέρες θα είμαστε σε θέση να το καταθέσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βερναρδάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης δεσμεύτηκε, επίσης, και για το διορισμό και των επιτυχόντων ΔΕ παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ στους ΟΤΑ έως τα τέλη του 2016.

«Για τους ΔΕ έχουμε δώσει εντολή να γίνει κατανομή, να προχωρήσει. Απλώς θέλει έναν έλεγχο με τους Δήμους, γιατί εδώ εμπλέκονται και οι ΟΤΑ, σε ό,τι αφορά κάποιους εξ αυτών που είχαν θεμελιώσει το δικαίωμα πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, αλλά αργότερα προσλήφθηκαν με τη δυνατότητα ανταποδοτικών προσλήψεων που είχαν οι Δήμοι. Άρα, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Θα δοθεί αυτή η κατανομή στις επόμενες μέρες και ο στόχος είναι, βεβαίως, αυτοί οι άνθρωποι να είναι στις υπηρεσίες τους από 1/1/2017. Έτσι, όλη η εκκρεμότητα του 2008 και μετά, με επιτυχόντες και επιτυχούσες του ΑΣΕΠ, που είχε "παγώσει", στην ουσία πια έχει ολοκληρωθεί», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βερναρδάκης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News