Ειδήσεις

Σπιναλόγκα: Ενισχύεται η υποψηφιότητα για παγκόσμιο μνημείο

Κλιμάκιο του υπουργείου Πολιτισμού, με επικεφαλής την κ. Ευγενία Γερούση εκπρόσωπο για τα ελληνικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCΟ, επισκέφτηκε χθες τη νήσο Σπιναλόγκα χθες, με στόχο την επανεκτίμηση στοιχείων - δεδομένων καθώς και την ανταλλαγή απόψεων τόσο με τους εκπροσώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου όσο και με την ομάδα που έχει αναλάβει και επεξεργάζεται τη σύνταξη του φακέλου για την υποψηφιότητα του εν λόγω μνημείου.

Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, μεταξύ άλλων χαρακτήρισε άκρως ενδιαφέρουσα και ιδιαιτέρως εποικοδομητική την επίσκεψη των υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου στο νησί, δεδομένου ότι - εν τοις πράγμασι - επιβεβαιώθηκε η ωριμότητα της πρότασης που επεξεργάζεται η επιτετραμένη ομάδα εργασίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο στόχος που εξ αρχής είχε θέσει o δήμος, συνεπικουρούμενος από την ομάδα εργασίας, καταδεικνύει στην παρούσα φάση, ότι ο προφάκελος της υποψηφιότητας αναμένεται να υποβληθεί τον Σεπτέμβριο του 2017 ενώ η οριστική κατάθεση της πρότασης αναμένεται να γίνει τον Ιανουάριο του 2018.

Εξ άλλου σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Ελούντας, παρουσία του δημάρχου Αγίου Νικολάου, της προισταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσας Σοφιανού, της αρχαιολόγου κ. Γεωργίας Μοσχόβη, της αρχιτέκτονος κ. Δάφνης Χρονάκη, του Αρχαιολόγου Νίκου Πανουτσόπουλου, καθώς και των εκπροσώπων της ομάδας που συντάσσει το φάκελλο για την Σπιναλόγκα και εν προκειμένω των: κ.κ. Εύας Μουντράκη, Αθηνάς Τσαμπανάκη και Στέλιου Λεκάκη, έγιναν παρτηρήσεις και υποδείξεις αναφορικά με την σύνταξη του φακέλου ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη, στοιχειοθετιμένη και ολοκληρωμένη υποβολή της πρότασης.

«Είναι σαφές, τόνισε ο κ. Ζερβός - όπως ειπώθηκε και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου - ότι η πρόταση για την ένταξη του μνημείου της Σπιναλόγκας είναι σε μεγάλο βαθμό ώριμη, ενώ προσβλέπουμε στην ουσιαστική στήριξη του υπουργείου, δεδομένου ότι στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει ταυτόχρονη υποβολή υποψηφιότητας.

Η ένταξη των Μνημείων στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, - πρόσθεσε - έχει πλέον γίνει μια δύσκολη γραφειοκρατική και ωστόσο επιβεβλημένη διαδικασία. Υπάρχει αρκετός χρόνος μπροστά μας για να ετοιμάσουμε ένα άρτιο φάκελο.

Από κει και πέρα - επεσήμανε - προχωρούμε στη διαμόρφωση ενός «λόμπυ» στην Unesco, αλλά και σε άλλα διεθνή forum, ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας».

Σχόλια