default-image

Δίχως ωράρια, άδειες ή ρεπό ...πάνω απ'τους ασθενείς

Υγεία
Δίχως ωράρια, άδειες ή ρεπό ...πάνω απ'τους ασθενείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δεύτερο πιο υποστελεχωμένο νοσοκομείο της Κρήτης και από τα πιο υποστελεχωμένα νοσοκομεία της χώρας αποτελεί αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. H εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών με το "πάγωμα" των προσλήψεων τα τελευταία 6 χρόνια δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στο νοσοκομείο.

Μιλώντας με νούμερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος, τον Ιανουάριο του 2012 το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου είχε 375 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ τον Ιούνιο του 2016 έχει 248, πράγμα που δείχνει ότι σε τέσσερα χρόνια το προσωπικό μειώθηκε κατά 127 εργαζόμενους, ακριβώς δηλαδή κατά το 1/3!

Επειδή το συγκεκριμένο θέμα δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζόμενων του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου προσπάθησε με έγγραφα και παρεμβάσεις προς τη διοίκηση να αποτρέψει τις αρνητικές για τη μεγάλη πλειονότητα του προσωπικού αποφάσεις εσωτερικών μετακινήσεων νοσηλευτών-τριών, χωρίς όμως δυστυχώς ανταπόκριση.

Μάλιστα, η διοικήτρια του νοσοκομείου, ενώ σε συνάντηση που είχαν μαζί της υποσχέθηκε, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι, ότι θα θέσει «ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα σε συνεδρίαση του Δ.Σ. του ιδρύματος το ζήτημα της νοσηλευτικής κάλυψης του ξενώνα "Ψυχαργώς", την επόμενη μέρα δεν το έκανε, θέτοντας εν αμφιβόλω την αξιοπιστία των όποιων επαφών για τα θέματα του νοσοκομείου». Αυτή τη στιγμή, όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, οι κενές οργανικές θέσεις στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου αντιστοιχούν σε 227 (47,5%) και οι καλυμμένες σε 248.

Το σύνολο των μόνιμων θέσεων προς προκήρυξη που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση είναι 40, δηλαδή, όπως λένε οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση υπόσχεται να καλύψει το 1/5 των κενών οργανικών θέσεων και το 1/3 των θέσεων που κενώθηκαν τα τελευταία χρόνια στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, και μάλιστα με ορίζοντα υλοποίησης το 2017 και ίσως το 2018, που ως τότε θα έχουν προκύψει νέες παραιτήσεις και μετατάξεις προς άλλα νοσοκομεία.

Υπόλοιπα αδειών και ρεπό

Με το να μην είναι καλυμμένες όλες οι θέσεις εργαζομένων που χρειάζεται το νοσοκομείο για να είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά, στους υπάρχοντες αυτή τη στιγμή εργαζόμενους της νοσηλευτικής υπηρεσίας οφείλονται συνολικά 7.629 ημέρες αδειών και ρεπό. Δηλαδή, κατά μέσο όρο περίπου 70 ημέρες ανά εργαζόμενο.

«Ως Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου εκφράζουμε κραυγή αγωνίας ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε άλλο με τέτοιες συνθήκες: ένας διοικητικός να προσπαθεί να κάνει τη δουλειά που πριν έκαναν δύο και τρεις, νοσηλεύτριες και τραυματιοφορείς να δουλεύουν με εξαντλητικά και παράνομα προγράμματα εργασίας (απόγευμα-πρωί, πρωί-νύχτα, απόγευμα-πρωί-νύχτα), με κομμένα ρεπό και χωρίς να έχουν ξεκινήσει ακόμα σε κάποιες περιπτώσεις να παίρνουν την κανονική άδεια του 2015. Η νέα κυβέρνηση που εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015 μάς δημιούργησε προσδοκίες υποσχόμενη μεγάλο αριθμό προλήψεων στα νοσοκομεία.

Τον Απρίλιο του 2015 (το Μεγάλο Σάββατο) ο τότε υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και μας υποσχέθηκε ότι άμεσα θα βγει η πρώτη προκήρυξη και το Σεπτέμβριο του 2015 θα έχουμε τις πρώτες νέες προσλήψεις μόνιμων εργαζομένων στο νοσοκομείο. Από τότε έχει περάσει ενάμισης χρόνος και στο ΓΝΑΝ έχει έρθει μόνο ένας νέος μόνιμος υπάλληλος, ενώ έχουν αποχωρήσει με παραιτήσεις και μετατάξεις τουλάχιστον 13. Και σαν να μην έφταναν αυτά, η νέα διοίκηση του νοσοκομείου με αποφάσεις μετακινήσεων αποδυναμώνει τη Νοσηλευτική Υπηρεσία του νοσοκομείου, που έχει ήδη πολύ μεγάλο αριθμό οφειλόμενων ημερών άδειας και ρεπό».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News