default-image

Παν. Ρήγας: Οι τάσεις να μην γίνονται κόμμα μέσα στο κόμμα

Κρήτη
Παν. Ρήγας: Οι τάσεις να μην γίνονται κόμμα μέσα στο κόμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ξεκινάει το 2o Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με τις ισορροπίες και τους συσχετισμούς δυνάμεων στο εσωτερικό του κόμματος να συγκεντρώνουν την προσοχή.

Ο γραμματέας του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", έκανε λόγο για ένα κομβικό συνέδριο, δίνοντας ενωτικό κλίμα αλλά και κλίμα αναστοχασμού, τονίζοντας παράλληλα για τις εσωτερικές διαδικασίες πως όλοι κρίνονται.

Συνέντευξη στη Νικολέτα Σφακιανάκη

* Το 2ο Συνέδριο του κόμματος θα κρίνει ενδεχομένως ένα νέο ιδεολογικό και πολιτικό προφίλ; Χρειάζεται αλλαγές ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα εξουσίας;

«Είναι ένα κομβικό συνέδριο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που είναι στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή μέσα σε μια μεγάλη οικονομική κρίση, την προσφυγική αλλά και την κρίση ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Έχει, κατά τη γνώμη μας, ιδιαίτερη σημασία γιατί δεν υπάρχει η εμπειρία κάποιου άλλου κόμματος, να διαμορφώσουμε τα στοιχεία εκείνα ώστε να έχουμε την επόμενη περίοδο ένα κόμμα, το οποίο θα πορευτεί στο δρόμο που άνοιξε στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη η ριζοσπαστική Αριστερά, ο προοδευτικός κόσμος να διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στην κοινωνία άμεσα».

* Θα είναι ένα συνέδριο απολογισμού των πεπραγμένων μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, σε σύγκριση και με τις αρχές και τις αξίες του ως κόμμα της Αριστεράς; Πιστεύετε ότι θα μπουν στο επίκεντρο λάθη και υποχωρήσεις που έγιναν στο βωμό της διαπραγμάτευσης;

«Είναι ένα συνέδριο για όλους. Ένα συνέδριο αναστοχασμού, ένα συνέδριο και απολογισμού, και κυρίως με τη δυνατότητα του χρόνου που έχει περάσει μπορούμε να δούμε και να κατανοήσουμε, αν θέλετε, με μεγαλύτερη σκέψη όλα αυτά που βρήκαμε μπροστά μας. Εκείνο που είναι δεδομένο κατά τη γνώμη μου είναι ότι η επιλογή την οποία κάναμε δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ήταν μια επιλογή συνειδητή, την οποία την ενέκρινε η ελληνική κοινωνία, και κυρίως μια επιλογή που αφορούσε όχι πρώτιστα την Αριστερά, αλλά την ίδια την κοινωνία. Δε σκεφτήκαμε ως Αριστερά αν θα ήμασταν εντάξει αποκλειστικά και μόνο με τις αρχές, αλλά κυρίως πόσο χρήσιμοι θα ήμασταν για τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Πήραμε ένα δύσκολο φορτίο, υλοποιούμε μια δύσκολη συμφωνία, η οποία ήταν μέσα από μια τεράστια πίεση που ασκήθηκε από μια πλειοψηφία δυνάμεων, που έχουν εφαρμόσει αυτήν την πολιτική στην Ευρώπη».

* Έχει προκαλέσει αίσθηση ότι δεν εκλέχθηκαν σύνεδροι βουλευτές, όπως οι κύριοι Μαντάς και Δουζίνας, αλλά ούτε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Καρανίκας. Είναι ένα μήνυμα αυτό του κόμματος προς τον κυβερνητικό πυρήνα;

«Όχι, δε θεωρώ ότι είναι αυτό. Το κόμμα είναι δημοκρατικό. Και σε ένα κόμμα το οποίο έχει αυτές τις διαδικασίες διαχρονικά, είναι μετρημένες στο δάχτυλο του ενός χεριού αυτές οι περιπτώσεις, αλλά σας εξηγώ πως μέσα σε ανοιχτές διαδικασίες, δημοκρατικές, αξιολογούμαστε όλοι, όπως αξιολογούνται και οι πολιτικές που έχουμε ασκήσει, αλλά και όλα τα πρόσωπα τα οποία είχανε θεσμικούς ρόλους. Άρα δεν είναι κάτι που αφορά τον πυρήνα της πολιτικής ή αφορά την ίδια τη συλλογικότητα, είτε του κόμματος είτε της κυβέρνησης».

Συσχετισμοί: «Δημοκρατική κατάκτηση τα ρεύματα στο κόμμα»

* Συσχετισμοί δυνάμεων. Από τη μια η "Ενωτική Κίνηση" με επικεφαλής τον υπ. Επικρατείας Νίκο Παππά, και από την άλλη οι "53+" με επικεφαλής τον υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τι να περιμένουμε; Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε μετά τη διαδικασία για ενίσχυση ή αποδυνάμωση κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών;

«Κυρία Σφακιανάκη, είμαι ο γραμματέας του κόμματος και δε μου επιτρέπει ο ρόλος μου να μπω σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις. Θα σας πω όμως το εξής: οι τάσεις και τα ρεύματα ιδεών μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κατάκτηση δημοκρατική. Πρέπει να υπάρχουν και συμβάλλουν σε συλλογικές λειτουργίες. Στο να μπορούμε να συνθέτουμε την πολιτική μας γραμμή. Έχει μεγάλη αξία οι τάσεις και τα ρεύματα να μη γίνονται κόμμα μέσα στο κόμμα, ή να το πω αλλιώς, δεν μπορεί να έχουν πολιτικό σχέδιο το οποίο είναι διαφορετικό από αυτό που χαράσσει το κόμμα. Δεν είναι έντιμο και αυτό το είδαμε την προηγούμενη περίοδο.

Δεύτερον, οι τάσεις δε θα πρέπει να έχουν τη λογική της διανομής εξουσίας ή ιδιοτελείς στόχους. Αυτό δε το είχε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι μια μεγάλη κατάκτηση αυτής της περιόδου, όπου οι αποφάσεις στο κόμμα ήταν όλες ομόφωνες».

* Θα είστε εκ νέου υποψήφιος για γραμματέας;

«Υπηρετώ ένα πολιτικό σχέδιο, στο οποίο συλλογικά αποφασίζουμε. Στην Αριστερά είμαι από παιδί και θεωρώ ότι της οφείλω και δε μου οφείλει. Θα κριθούμε όλοι, αν και εφόσον τα έχουμε καταφέρει και κυρίως, όπως είπα, η συλλογική προσπάθεια κατανέμει τους ρόλους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News