default-image

Βιομηχανία απευθείας αναθέσεων,"περίεργες" εκτινάξεις τιμών

Κρήτη
Βιομηχανία απευθείας αναθέσεων,"περίεργες" εκτινάξεις τιμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι κι αν στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο είχαμε καυτή ανταλλαγή εκφράσεων για την "βιομηχανία" απευθείας αναθέσεων  και μάλιστα τις περισσότερες φορές χωρίς καν έρευνα αγοράς για τη πλέον συμφέρουσα τιμή .Τι κι αν ο Λυγερός σφυροκόπησε τη δημοτική αρχή , υπενθυμίζοντας ότι ήταν από τις "σημαίες" της , η κατάργηση τους και λειτουργία μόνο μέσω διαγωνισμών.

Τι κι αν ο αντιδήμαρχος οικονομικών προσπάθησε να δικαιολογηθεί , πίσω από τη μη μεταβατικότητα του νέου νόμου περί δημοσίων συμβάσεων  , για να δικαιολογήσει την βροχή των απευθείας αναθέσεων. Την ίδια μέρα, στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο, πέρασε με απευθείας ανάθεση " η συντήρηση οριζόντιας σήμανσης (διαγράμμισης) στο αμαξοστάσιο του Δήμου Ηρακλείου" από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, με ποσό 19.908,80 χωρίς ΦΠΑ( με ΦΠΑ 24.686,91 ευρώ) ,δηλαδή μόλις 91 ευρώ και 20 σεντς από  το όριο που είναι οι 20.000 ευρώ για να δώσεις ένα έργο σε απευθείας ανάθεση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να πάς σε διαγωνισμό!

Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση , προέκυψε και κάτι ακόμη. Πριν ένα χρόνο στις 27/07/2015 ,ο τότε αντιδήμαρχος τεχνικών έργων ( που είναι ο ίδιος σήμερα ο αντιδήμαρχος καθαριότητας) , δίνει με απευθείας ανάθεση μέχρι του ποσού των 10.185 ευρώ( με ΦΠΑ 12.527,55 ευρώ)  το έργο "συντήρηση οριζόντιας σήμανσης (διαγράμμισης )οδών". Που το περίεργο πέρα από την "σκοινί- κορδόνι" απευθείας ανάθεση σε υλικά διαγράμμισης και μάλιστα από τον ίδιο αντιδήμαρχο αλλά από διαφορετικά πόστα, θα πείτε; Αλλά το περίεργο είναι στη τιμή μονάδας  σε τετραγωνικό μέτρο και τεμάχιο μεταξύ της απευθείας ανάθεσης το καλοκαίρι του 2015 και το καλοκαίρι του 2016.

Στους πίνακες που σας παραθέτουμε με πρώτον αυτό του 2015 θα παρατηρήσετε ότι:

"Για παροχή υπηρεσιών για διαγράμμιση διαβάσεων πεζών , η τιμή μονάδας ανά τετραγωνικό είναι  :2, 90 ευρώ "

" Για παροχή υπηρεσιών για κατά μήκος διαγράμμιση (διπλή γραμμή -οριογραμμές) , η τιμή μονάδας ανά τετραγωνικό είναι : 2,40 ευρώ"

"Για παροχή υπηρεσιών για Στάμπα Stop με ύψος γραμμάτων 1,60 m , τιμή μονάδας τεμαχίου : 9,00 ευρώ".

Αντίθετα, ένα χρόνο μετά έχουμε το 2016 το εξής τιμοκατάλογο:

" Για παροχή υπηρεσιών για διαγράμμιση θέσεων στάθμευσης οχημάτων, η τιμή μονάδας ανά τετραγωνικό είναι : 11,20 ευρώ".

"Για παροχή υπηρεσιών  για κατά μήκος διαγράμμιση (διπλή-μονή γραμμή οριογραμμές) , η τιμή μονάδας ανά τετραγωνικό είναι : 9,40 ευρώ"

" Για παροχή υπηρεσιών με Στάμπα Stop με ύψος γραμμάτων 1,60m, τιμή μονάδας τεμαχίου : 18,00 ευρώ".

Με λίγα  λόγια ένα χρόνο μετά, οι απευθείας αναθέσεις καλά κρατούν, αλλά οι τιμές μονάδος τους εκτοξεύονται από διπλασιασμό τους έως και πέντε φορές απάνω. Είναι απορίας άξιο να για όλα αυτά στις οικονομικές επιτροπές του δήμου, υπάρχουν σχετικές επισημάνσεις ή παρατηρήσεις και ποίες εξηγήσεις δίνονται αν δίνονται επ αυτών. Γιατί ως φαίνεται η "βιομηχανία" των απευθείας αναθέσεων κρατάει καλά και παρά τις οξύτατες αντιπαραθέσεις για το θέμα εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ρεπορτάζ : Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News